• NaN

Behangpapier verwijderen en een muur verven

Je wil graag het behangpapier van één van je kamers verwijderen en de muren in een nieuwe kleur zetten? Denk dan eerst goed na over alle details. Welke kamer ga je schilderen: slaapkamer, salon, keuken…? Wat is de ondergrond: hout, pleistergips, beton…? Wat wordt er geschilderd: muren, plafond…? Welke sfeer wil je creëren: afwerkingslaag, effectverf…? Veel vragen dus. Dankzij het stappenplan sta je er niet alleen voor!

 • Kosten
  €134.17
 • stappen
  7
 • klusniveau
  2/5

Stap 1 | Oppervlakte berekenen

Om de nodige hoeveelheid verf nauwkeurig te berekenen, meet je de lengte en hoogte van de muren. Bereken het aantal vierkante meter voor alle muren die je wilt schilderen.

Stap 2 | Vloer beschermen

Bescherm je vloer met een plastic afdekzeil dat je vastmaakt met plakband. Bescherm plinten, sierlijsten, ramen en deurlijsten. Belangrijk: omdat je water zult gebruiken, verwijder je de stroomonderbreker van de verdeelkast van de werkkamer. Verwijder de afdekplaatjes van de schakelaars en stopcontacten en bescherm die tegen eventuele spatten.

Stap 3 | Papier verwijderen

Vul de behangafstomer met water en sluit die aan op een verlengsnoer dat uit een andere kamer komt. Zodra het water warm is, plaats je de sokkel op de muur aan de bovenkant van de baan. Hou die enkele seconden op dezelfde plaats zodat het behang goed nat wordt. Verwijder het papier met een spatel. Zodra alles weg is, reinig je de muur en schraap je de restjes weg. 

Stap 4 | Gaten vullen

Vul eventuele gaten en scheuren met een vulmiddel. Kleine beschadigingen kun je wegwerken met afwerkplamuur of finisher. Breng de plamuur aan met een spatel, maak effen en laat drogen alvorens lichtjes op te schuren met schuurpapier met middelgrote korrel. Ontstof met een natte spons. Breng indien nodig een tweede laag plamuur aan. Laat drogen.

Stap 5 | Verf mengen

Gebruik acrylverf van het merk Perfection. Die is gemaakt voor muren en plafonds, is duurzaam en zorgt voor een elastische matte, glanzende of hoogglanzende film. Acrylverf is gemakkelijk aan te brengen, is geurloos en spat niet.
Meng de verf in een pot en giet wat over in een bak met rooster. Vul die niet tot aan de rand. Dankzij het rooster wordt de verf gelijkmatig verdeeld op de rol.
Begin met de hoeken tussen de muren en het plafond met een ronde borstel. Doe hetzelfde rond de ramen en deuren.

Stap 6 | Verf aanbrengen

Breng nu de verf aan op de muren met een rol. Het is belangrijk dat je de juiste bewegingen maakt voor een goed eindresultaat. Verven zonder strepen leer je met de tip van Roger!

Laat drogen en breng indien nodig een tweede laag aan.

Goed om te weten...

Afhankelijk van de gebruikte kleuren kun je een kamer warm of koud, vrolijk of rustgevend maken. De kleur wordt ook gekozen op basis van het volume van de kamer. Een donker plafond maakt de kamer kleiner. Twee tegenoverliggende muren in een donkere kleur zorgen voor een gangeffect. Pastelkleuren uit een kleur/witmengeling maken het geheel lichter maar minder helder. Wit maakt een ruimte groter, zwart maakt die dan weer donkerder en kleiner.

 • Meer dan 150 winkels

 • Snelle ophaling in de winkel

 • +45.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief


© 2023 -

Brico BricoPlanet BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten