Maak je klaar voor de regen!
Het is geen geheim dat het in België een regenland is. In elk seizoen moeten we voorbereid zijn op een stortbui en de nare ongemakken dat deze met zich meebrengen.
Op deze pagina geven we jou tips om je optimaal te wapenen zodat je het water maximaal kan buiten houden en te beschermen wat je dierbaar is.
Het is geen geheim dat het in België een regenland is. In elk seizoen moeten we voorbereid zijn op een stortbui en de nare ongemakken dat deze met zich meebrengen.
Op deze pagina geven we jou tips om je optimaal te wapenen zodat je het water maximaal kan buiten houden en te beschermen wat je dierbaar is.


Water buiten houden
Voorkomen is beter dan genezen. Dat is ook bij hevige regenval zo. Met kleine ingrepen kan je vaak grote schade vermijden. Eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat het water altijd wegkan. Dit doe je door jouw dakgoot te reinigen en te kijken dat het water goed weg kan via de verschillende putjes en afvoerkanalen.
Als dat niet genoeg is, gaat het water andere wegen zoeken om weg te geraken. Dit kan lekken en vochtproblemen veroorzaken. Op deze pagina geven wij je een heleboel tips hoe jij het water buiten houdt.
Bekijk al onze ladders
Doordat kelders onder grondniveau gebouwd worden, kan grondwater binnenkomen via de keldermuren. De kelder is dan ook vaak de vochtigste ruimte van het huis. Daarom is het enorm belangrijk dat ze waterdicht zijn en dat je voldoende maatregelen neemt om jouw kelder droog te houden. Bij een nieuwbouw is dit vaak reeds het geval. Gelukkig bestaan er voldoende producten om oudere kelders ook waterdicht te maken.

Roofing daken gaan jarenlang mee, maar het is belangrijk om ze af en toe eens te controleren op schade. Als je roofingschade snel opmerkt, is dit vaak eenvoudig te herstellen. Hierbij is het belangrijk dat de roofing helemaal proper is. Vergeet daarom nooit het dak in te strijken met een moswerend middel voor een optimaal resultaat.
Dicht alle mogelijke ingangen tijdelijk af
Bij hevige slagregen kan je via de verluchtingsgaten van jouw kelder, deurspleten of kieren van poorten ook water binnenkrijgen. Dit kan best lastig zijn als er in de buurt watergevoelige spullen opgeslagen staan. Dek daarom zoveel mogelijke wateringangen af met schroten, PVC platen of zandzakjes.
Terugslagklep
Wanneer de afvoerbuizen niet meer kunnen volgen, zoekt het water een andere weg. Een simpele terugslagklep voorkomt door middel van een sluitveer dat het water binnenshuis kan terugstromen.
Installeer een regenwaterton
Installeer een regenton in je tuin om regenwater op te vangen. Gebruik het opgevangen regenwater voor je tuin, het wassen van je auto of als aanvulling voor de vijver. Het is een eenvoudige stap met een grote impact op je waterverbruik en -rekening!

Slagregen
Indien het tijdens een regenbui een hevige waait en de regen tegen jouw gevel of voordeur kletst, spreken we van slagregen. Dit kan best storend zijn aangezien er regen onder jouw deur naar binnen kan sijpelen.
Dit kan je makkelijk oplossen door enkele zandzakken te plaatsen of door simpelweg een houten plank tegen jouw deur te zetten. Zo kan er geen slagregen via de deurkier naar binnen glippen.
Vochtwerende MDF platenIs je kelder overstroomd?
Om schimmel en andere onaangenaame gevolgen van wateroverlast te vermijden, is het belangrijk dat je alles snel droog krijgt. Bovengronds is dwijlen en goed verluchten vaak voldoende. In de kelder is dit wat lastiger. Gelukkig bestaan er hulpmiddeltjes om een ondergelopen kelder snel droog te krijgen! Nadat je het water hebt weggepompt uiteraard.
Bereid je voor op een ondergelopen kelder
Niet fijn om bij stil te staan, maar indien je in overstromingsgevoelig gebied woont, is het altijd nuttig om deze producten in huis te hebben.
Maak zelf jouw zandzakken
Maak zelf enkele zandzakken zodat je ze meteen ter beschikking hebt! Bij Brico & Brico Planit hebben we een groot aanbod aan goedkoop zand waarmee je aan de slag kunt. Vul enkele PMD of vuilniszakken ongeveer 3/4de met zand en jouw meubels zitten veilig.
Bescherm jouw tuinhout
In tegenstelling tot verf, is beits doorzichtig. Zo blijf je de houtstructuur bewaren. Beits beschermt hout tegen UV-stralen, water, schimmels en insecten.
Nog enkele tips om jouw huis te beschermen
Voorzie enkele snelbouwstenen of opbergrekken zodat je snel meubels en toestelen kan ophogen. Leg je tappijten ergens anders. Ontkoppel alle elektrische apparaten en in extreme gevallen: sluit de gas, elektriciteit en water even af.
Tot slot, wees voorbereid!
Een stevige regenbui kan zijn sporen nalaten op jouw terras. Afgevallen bladeren, modder en na verloop van tijd kan jouw terras groene aanslag vertonen. Gelukkig zijn daar verschillende oplossingen voor.
Hogedrukreiniger
Ligt je terras vol modder of groene aanslag? Met een hogedrukreiniger is het zo weg!
- Gebruiksvriendelijk
- Milieuvriendelijk
- Ondergrond is makkelijk te beschadigen
- Het oppervlak wordt poreuzer waardoor groene aanslag sneller kan terugkomen
Bleekwater
Bleekwater of Javel is het meest gebruikte schoonmaakmiddel voor een terras. Verdun het met water over je terras en dan goed schrobben.
- Werkt snel tegen groene aanslag.
- Schadelijk voor je gazon en planten.
- Schrobben is intensief.
- Chloor maakt vlekken op jouw kleren.
Groene aanslag reiniger
Er bestaan heel wat speciale producten tegen groene aanslag. Spray of giet ze op jouw terras en laat het goed inwerken.
- Heel effectief en werkt lang na.
- Je hoeft niet te schrobben.
- Duur in aankoop.
- Schadelijk voor je gazon en planten.