Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Het gebruik van drogisterij-artikelen

Drogisterijproducten zijn er om u het leven gemakkelijker te maken. Gebruik ze evenwel altijd met mate en niet te pas en te onpas. Chemicaliën zijn immers altijd gevaarlijk voor uzelf en voor de omgeving. Ook met de alsmaar groter wordende milieuvervuiling is het aangeraden om zo veilig mogelijk om te gaan met deze producten en de vele nadelen ervan niet uit het oog te verliezen.

 • Het gebruik van drogisterij-artikelen

  PDF-formaat downloaden
 • Soort producten en gebruik

  Aceton

  Met aceton kunt u gedroogde verf en bepaalde lijmen verwijderen. Aceton lost ook boenwas op meubelen op.

  Breng de aceton aan met een doek of met een borstel, laat hem in het oppervlak dringen en krab de losgekomen verf of boenwas af met een afsteekmes.

  Zoutzuur

  Dit product wordt gebruikt om waterleidingen te ontstoppen. Zoutzuur verwijdert cementresten op steen, tegels en baksteen en geeft marmer en bepaalde soorten terrastegels alsook geoxideerd koper hun oorspronkelijk uitzicht terug. Zoutzuur moet altijd worden verdund: 20% zoutzuur op 80% water.

  Ammoniak

  Ammoniak lost vetten op en verwijdert vingersporen, vlekken van fruitsap of gedroogd bloed op stoffen en tapijt. Ammoniak neemt de glans weg van boenwas en vernis, zodat een nieuwe laag goed hecht. Altijd sterk verdund gebruiken. Zorg ervoor de ammoniakdampen niet in te ademen.

  Methanol

  Methanol is de brandstof voor fonduevuurtjes. Het is een product dat ook kan worden gebruikt om kristal te reinigen en (droge) latexvlekken te verwijderen. U kunt er ook vlekken van inkt, fruitsap, alcoholische dranken, koffie, thee, melk, eieren, gras of mos mee verwijderen.

  Ontstoppers

  Ontstoppers voor afvoerbuizen en sifons zijn bijzonder agressieve producten. Zorg er altijd voor dat uw handen beschermd zijn en vermijd spatten. Draai de veiligheidsdop na gebruik weer correct op de bus. Bewaar de ontstopper buiten het bereik van kinderen.

  Cellulosethinner

  Cellulosethinner verwijdert vlekken van celluloseverf en stopverf. U kunt er ook verharde borstels en rollen mee reinigen. Alleen celluloseverf mag met deze thinner worden verdund.

  Let op, cellulosethinner tast droge verflagen sterk aan.

  Synthetische thinner

  Het is een verdunningsmiddel voor synthetische verf en vernis. Ook producten op basis van teer kunnen met synthetische thinner worden verdund. De thinner wordt ook gebruikt om borstels en verfpistolen te reinigen en om oppervlakken die moeten worden geschilderd af te wassen. Let op, synthetische thinner is licht ontvlambaar en giftig.

  L'essence à nettoyer

  Elle nettoie les vêtements ou tissus tachés de cambouis, de gras ou d'encre. Son odeur disparaît complètement après séchage.

  Terpentijn

  Gebruik terpentijn als verdunner voor verf, vernis en boenwas.

  Natronloog

  Natronloog wordt gebruikt als afbijtmiddel voor verf en vernis, ook om ovens en schotels te ontvetten en om kalksteen te reinigen.

  Lijnolie

  Lijnolie is een bindmiddel voor olieverf en voor stopverf. Lijnolie wordt ook gebruikt om terracottategels, baksteen, terrastegels en massief houten werkbladen te voeden.

  White spirit

  White spirit is een uitstekende verdunner voor synthetische verf, ook 'olieverf' genoemd. (Gebruik maximum 10 tot 20% white spirit op de totale hoeveelheid verf.) White spirit wordt ook gebruikt om vlekken te verwijderen of verfgereedschap schoon te maken en om metaal te ontvetten.

  Bleekwater

  Bleekwater is een ontsmettingsmiddel dat schimmels, mossen en algen vernietigt op muren en daken. Gebruik bleekwater altijd verdund en vermijd om de dampen in te ademen. Gebruik bleekwater niet op geverfde oppervlakken. Meng bleekwater niet met andere producten.

  Gedemineraliseerd water

  Gebruik gedemineraliseerd water alleen voor het vullen van batterijen, strijkijzers en behangafstomers. Doordat gedemineraliseerd water geen mineralen bevat, wordt kalkvorming vermeden.

  Symbolen en veiligheid

  Bij het gebruik van drogisterijproducten is de grootste omzichtigheid geboden. Zorg dat u de betekenis kent van de symbolen die op de verpakking staan. Lees ook de door de fabrikant vermelde voorzorgsmaatregelen. Houd het telefoonnummer van het antigifcentrum altijd bij de hand. Denk aan de veiligheid van uw kinderen. Kies bij voorkeur voor kinderveilige doppen. Zet de producten voldoende hoog, zodat kinderen er niet bij kunnen en zo mogelijk achter slot en grendel. De meeste van deze producten moeten op een goed geventileerde plaats worden bewaard.

  Classificatie

  Milieuvriendelijke producten

  Luchtverfrisser

  Doe enkele druppels essentiële olie van munt, eucalyptus en rozemarijn in een met water gevulde verstuiver. Schudden voor gebruik en in huis verstuiven. Het mengsel heeft een bacteriedodende en parasietenbestrijdende werking en is ook een afweermiddel tegen insecten (muggen, vliegen…) zonder schadelijk te zijn voor mensen en huisdieren.

  In de koelkast

  Een bekertje gevuld met natriumbicarbonaat of houtskool slorpt onaangename geuren in de koelkast op.

  Een olievlek uit een kledingstuk verwijderen

  Wrijf de vlek met wit krijt in voor u het kledingstuk wast.

  Schoonmaken en ontsmetten (voor alle oppervlakken)

  Gebruik 1 liter witte azijn (puur of verdund) en voeg daaraan 25 tot 30 druppels essentiële olie toe van tea tree (theeboom met zuiverende en helende werking), citroen, munt en /of kruidnagel (die antiseptische en ontsmetten eigenschappen heeft).

  Tapijt en vasttapijt reinigen

  Strooi royaal fijn zout op het tapijt en borstel het zachtjes in. Wacht 15 minuten en stofzuig het tapijt.

  Bad, wastafel en gootsteen reinigen

  Natriumbicarbonaat : wordt gebruikt in de plaats van schuurcrèmes. Doet ook wonderen om ovens te reinigen.

  Een wastafel ontstoppen

  Denk eraan een zuiger en kokend gezouten water te gebruiken. Er bestaan ook mechanische ontstoppers.

  Hout en metaal

  Denk als bescherming voor hout en metaal aan industriële, niet-eetbare lijnolie. Die is geschikt om hout en metaal tegen weersinvloeden (vocht) te beschermen.

  Kranen schoonmaken

  Schoonmaken: wrijf met een citroen over de kraan om ze te doen glanzen en te ontgeuren. Filters ontkalken: doe witte azijn in een kleine plastic zak, laat verschillende uren inwerken. De azijn zal de kalk oplossen.

  Een frietketel schoonmaken

  Giet eerst de olie in een bokaal die u kunt deponeren in het containerpark (giet de olie niet in gootsteen!). Bestrooi de frietketel met bloem die de resten van de olie zal opslorpen en veeg vervolgens meerdere malen met een spons schoon.

  Een wc ontkalken

  Giet verwarmde witte azijn in de wc-pot en laat inwerken.

  Een microgolfoven schoonmaken

  Om de rooster te ontvetten: week hem in een bassin met warm water met een paar druppels afwasmiddel. Om de binnenkant van de oven schoon te maken: leg een vochtig doek in de microgolfoven en verwarm drie minuten, door de stoom komen de vlekken van de wanden los. Wrijf alles met een spons schoon. Verwijder geuren uit de microgolfoven door een kom water met citroen gedurende een minuut op te warmen waardoor de geuren worden geabsorbeerd.

  Vochtvlekken uit stof verwijderen

  Maak een pasta van 30 g witte zeepschilfers, 30 g stijfsel, 15 g fijn zout en het sap van een citroen. Breng de pasta op de stof aan voor u ze in de wasmachine steekt.

  Koop een allesreiniger

  Het is niet altijd nodig om voor elk gebruik een specifiek product te kopen, met een allesreiniger lukt het meestal even goed. Op die manier spaart u de aankoop van verschillende reinigingsproducten uit.

  Verwijder verfvlekken met andere producten in plaats van met white spirit

  Verfvlekken op uw huid met white spirit verwijderen valt eerde af te raden : het is een giftig product dat door uw huid kan worden opgenomen en in uw bloed terechtkomt.

  Verfvlekken op uw huid gaan weg met zonnebloemolie.

  Geef de voorkeur aan verf op waterbasis

  Verf op waterbasis is minder milieubelastend dan synthetische verf en u spaart geld, tijd en energie als u het gereedschap niet met white spirit hoeft schoon te maken.

  Gebruik van drogisterijproducten