Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Een ruit vervangen

Een voetbal die in het raam wordt getrapt of een venster dat dichtslaat door de wind… Een ruitje is snel gebroken. Niet gemakkelijk om een glazenmaker te vinden die daarvoor wil langskomen. Grote kans dat u zelf te werk moet gaan! Brico snijdt voor u het glas op maat, er rest u alleen nog de plaatsing. Volg hiervoor het gedetailleerde stappenplan te vinden in deze Bricofiche. Zo ziet u maar, een kleine ramp kan snel gerepareerd worden!

 • Een ruit vervangen

  Download de PDF
 • Algemeen

  Glas snijden

  Wilt u een gebroken ruit vervangen, dan is het altijd beter om een beroep te doen op een glazenmaker die het glas voor u op maat snijdt. Toch kan het handig zijn om te weten hoe u zelf te werk moet gaan: wanneer u bijvoorbeeld een ruit moet bijsnijden (een rechte versnijding) of een ronde opening moet maken voor een ventilator (een ronde versnijding, waarvan u het binnenste of buitenste stuk nodig hebt).

  Rechte versnijding

  Leg de ruit plat op een proper oppervlak, indien mogelijk in een kleur die straks het zicht op de snijlijnen niet belemmert. Maak het glas schoon met brandspiritus : zo ontvet u het glas en krijgt de glassnijder meer grip en glijdt hij beter over het oppervlak. Het resultaat is een propere versnijding.

  Voor een rechte versnijding trekt u op basis van de juiste maten een snijlijn op het glas. Gebruik een vet potlood en werk tot op de millimeter nauwkeurig.

  Leg een liniaal (hier: een rechte houten lat die u tegen een winkelhaak drukt) op ongeveer 3 mm van deze snijlijn. De ruimte tussen de snijlijn en de houten lat komt overeen met de afstand van het snijwieltje op de binnenkant van de glassnijder. Laat u deze tussenruimte niet, dan veranderen de afmetingen van de ruit.

  Houd de glassnijder loodrecht tegen de liniaal en beweeg hem langs de snijlijn, terwijl u een matige, gelijke druk uitoefent. U hoort een krassend geluid wanneer de glassnijder een inkerving maakt in het glas. Haal het snijwieltje nooit opnieuw over de inkerving bij een slechte versnijding: zo maakt u de scherpe kant kapot. Draai de ruit om en doe precies hetzelfde op de achterkant. Bij kaderglas (2 mm dik) moet u minder druk uitoefenen dan bij vensterglas (minstens 3 mm dik).

  Maak de afkorting nog niet meteen los en klop eerst onder op de afkorting, langs de snijlijn (die lichtjes wit is gekleurd). Gebruik bijvoorbeeld het handvat van de glassnijder. Leg de ruit op de rand van een tafel of rechte plank : leg de snijlijn gelijk met de rand en laat de afkorting uitsteken. Duw kort op het uitstekende stuk : het glas breekt mooi op de snijlijn. U kunt ook een potloodje onder de snijlijn leggen en langs weerszijden gelijkmatig op het glas duwen.

  Verwijder eventuele oneffenheden op de snijrand met behulp van de tanden op de glassnijder.

  Ronde versnijding

  Bereid het glas voor zoals hierboven beschreven (ontvetten met brandspiritus). Stel het snijwieltje op het maatbeen van de passer in op de juiste breedte, volgens de straal van de cirkel die u wilt uitsnijden.

  Bepaal het middelpunt van de cirkel en zet de zuignap van de glassnijder met passer op dit punt.

  Besmeer het parcours dat het snijwieltje zal afleggen op het glas rijkelijk met brandspiritus (petroleum, white spirit of terpentijnolie kan ook). Gebruik een penseel, dat u over het parcours beweegt met behulp van het passerbeen.

  Maak de uitsnijding: oefen een matige, gelijke druk uit op het snijwieltje, terwijl u de passer rond zijn as laat draaien.

  Ook zonder deze speciale glassnijder kunt u een ronde uitsnijding maken. Neem een stuk karton van minstens 3 mm dik en teken met behulp van een gewone passer de juiste cirkel. Snijd de cirkel uit met een schaar of stanleymes en werk uiterst nauwkeurig.

  Besmeer het glasoppervlak met brandspiritus en leg de uitgesneden cirkel op het glas. Gebruik de kartonnen cirkel als snijmodel: beweeg de glassnijder langs de rand van de cirkel.

  Met behulp van deze technieken kunt u een cirkelvormig of afgerond stuk glas uitsnijden. Dat betekent dat u het glas aan de buitenkant van de cirkel moet weghalen. Klop onder op het stuk dat u moet weghalen, zodat het glas goed loskomt op de snijlijn. De gebruikte brandspiritus (of een ander smeermiddel) is hier een handige bondgenoot: het product dringt in het glas door capillariteit. Maak 4 snijlijnen (1 naar elke hoek) op het stuk aan de buitenkant van de cirkel: zo komt het straks gemakkelijker los.

  Zodra de brandspiritus in de snijlijn is gedrongen, drukt u lichtjes op de buitenste stukken, die nu probleemloos loskomen. De gewenste ronde uitsnijding blijft achter in het midden. Schuur de snijrand glad en beweeg daarbij loodrecht van boven naar beneden (maak geen cirkelbeweging!).

  Wilt u de buitenkant van de cirkel behouden in plaats van de binnenkant (om een ventilator te plaatsen, bijvoorbeeld), dan gaat u als volgt te werk: verdeel de binnenkant van de cirkel in vakjes met behulp van de glassnijder en de liniaal. Opgelet: zorg ervoor dat de snijlijnen mooi binnen de cirkel blijven!
  Op deze manier verdeelt u het glas in stukjes en kunt u deze delicate uitsnijding gemakkelijker maken. Besmeer de nieuwe snijlijnen rijkelijk met brandspiritus.

  Klop opnieuw onder op de in vakjes verdeelde cirkel: de brandspiritus dringt i de snijlijnen, waardoor de stukjes perfect loskomen en geleidelijk uit de cirkel vallen.

  Het is niet evident om deze uitsnijding meteen van de eerste keer goed te doen: vaak breekt het glas niet helemaal zoals u had verwacht… Probeer het eerst een paar keer, zodat u de techniek in de vingers krijgt, of vertrouw dit werkje toe aan een vakman.

  Met behulp van een kleine schroevendraaier kunt u het snijwieltje van de glassnijder vervangen, dat doorgaans op een ronddraaiende cilinder staat. Voorkom dat u het wieltje telkens moet testen om te weten of het een nieuw of oud exemplaar is en gooi versleten wieltjes meteen weg.

  Een ruit vervangen

  Mastiek plaatsing

  Voorbereiding

  Haak, voor zover mogelijk, het raam uit de scharnieren. Dit is geen noodzakelijke stap, maar u kunt heel wat comfortabeler werken als u het raam plat kunt leggen op twee schragen, in plaats van verticaal.

  Opgelet: controleer bij een gebroken ruit in de hoogte altijd eerst of er scherven kunnen vallen als u het raam loshaakt. Is dat het geval, dan plakt u de scherven vast met inpaktape of haalt u de gevaarlijke scherven weg. Neem de nodige voorzorgen (draag handschoenen) en dek de vloer af!

  Werkwijze

  Trek werkhandschoenen aan en verwijder de glasscherven die nog vasthangen (let op voor kwetsuren aan de onderarmen!).
  Pak de scherven vast en breek ze kapot met een kleine hamer (gebruik indien mogelijk een glazenmakershamer).
  Ruim de glasscherven op en zorg ervoor dat niemand zich eraan kan kwetsen (denk daarbij in het bijzonder aan de mensen van de reinigingsdienst).

  Verwijder de oude stopverf met een scherp mes (draag een beschermbril tegen wegspringende stukken en draag gesloten schoenen en een oude jeans om te vermijden dat u gewond raakt bij vallende glasscherven).

  Maak de sponning schoon met behulp van een krabber en borstel ze zorgvuldig af (achterblijvende stopverf, nagels en stof zijn uit den boze!).

  De ruit

  Meet de afstand tot de sponningbodem: eerst in één richting (hoogte), daarna in de andere richting (breedte). Trek 4-5 mm af van elke maat: de ruit moet wat kleiner zijn, zodat het glas kan uitzetten onder invloed van de warmte (is die speling er niet, dan barst het glas).

  Laat de ruit op maat snijden in uw Brico.

  Plaatsing met stopverf

  Breng een dunne voeg stopverf aan in de sponningbodem.

  Zet de ruit precies in het midden tussen de sponningen. Duw ze stevig vast. (Ontvet de ruit met behulp van methanol: zo verwijdert u vingerafdrukken en hecht de stopverf beter).

  Klop de speciale nageltjes zonder kop in de sponningen, evenwijdig aan de ruit. Doet u dit voor de eerste keer, duw dan een dun stukje karton tegen de ruit en gebruik dit als steunpunt om de nagel in de sponning te kloppen. Zo vermijdt u dat u naast de nagel klopt en de nieuwe ruit meteen breekt.

  Maak de voeg tussen de ruit en de sponning dicht met een voeg van stopverf met lijnolie. Strijk de voeg glad, zodat ze een hoek van 45° vormt. U kunt hiervoor een gewoon plamuurmes (spatel) gebruiken, maar een echt glazenmakersmes in de vorm van een laurierblad is toch beter.

  Wacht enkele weken om de stopverf te overschilderen.

  Dubbele beglazing

  Thermische isolatie: het verschil tussen dubbele en driedubbele beglazing. Ramen zijn vaak een belangrijke factor wanneer u beslist om uw huis te isoleren: ze laten immers heel wat meer warmte door dan geïsoleerde muren. Maar er bestaan verschillende manieren om dat warmteverlies tegen te gaan. Zo is het bijvoorbeeld een goed idee om enkele beglazing te vervangen door dubbele beglazing of, indien mogelijk, hoogrendementsbeglazing.

  Dubbele beglazing

  Dubbele beglazing bestaat uit twee glasbladen die van elkaar worden gescheiden door een hermetisch gesloten spouw met lucht of een ander gedeshydrateerd gas. Deze spouw zo gt ervoor dat de thermische en akoestische isolatie veel beter is dan bij enkele beglazing.

  Voordelen:

  • Comfort in de buurt van wanden met glas
  • Energiebesparing
  • Minder verwarming nodig, dus goed voor het milieu Minder risico op condensatie op het binnenste glasblad
  • Mogelijkheid om grotere ramen te plaatsen en toch niet meer energie te verbruiken.

  Hoogrendementsbeglazing

  Hoogrendementsbeglazing laat zonne-energie (met een korte golflengte) door en voorkomt dat de warmte (met een lange golflengte) de woning verlaat. Deze techniek is mogelijk dankzij een coating 'met een laag doorlatingsvermogen'. De coating wordt aangebracht op het binnenste of buitenste glasblad van dubbele beglazing, al naargelang men de temperatuur in de ruimte wil verhogen of verlagen.

  Driedubbele beglazing

  Sinds enkele jaren is er ook driedubbele beglazing verkrijgbaar op de markt. Bij driedubbele beglazing verdeelt een extra glasblad de spouw in tweeën (zie foto). Driedubbele beglazing isoleert beter dan dubbele beglazing, omdat de warmtedoorgangscoëfficiënt lager is. Toch wordt dit type beglazing zelden gebruikt: de dikte en het gewicht maken de ruit ongeschikt voor het klassieke schrijnwerk.

  Raamkwaliteit

  Moderne ramen zijn allemaal voorzien van dichtingsmateriaal, zodat ze uitstekend presteren op het gebied van lucht- en waterdichtheid. Schrijnwerk in hout, pvc of aluminium, waarbij de thermische brug wordt onderbroken, is een uitstekende keuze. Aluminium schrijnwerk waarbij de thermische brug niet wordt onderbroken heeft een hoge warmtedoorgangscoëfflciënt en is dus te vermijden (verlies van warmte en comfort).
  Doe een beroep op een gekwalificeerde firma: zo bent u zeker van de kwaliteit en vermijdt u schade aan het metselwerk.
  Ais u de luchtdichtheid in uw woning verhoogt,is er minder tochtm, aar moet u wei voorzien in een gecontroleerde ventilatie: zo kan uw woning 'ademen'.
  Dankzij die ventilatie daalt het risico op condensatie en onaangename geurtjes en verbetert de luchtkwalitelt. Met een goede ventllatle hebt u een doeltreffend wapen tegen vocht in huis en vermljdt u corrosle op de hulsraad,loskomend behangpapler en schimmel.

  Zonwering

  Zonwerlng helpt de toevoer van zonnewarmte te regelen en is dus welkom in de zomer.
  Maar ook ln de winter kan zonwering nuttig zijn,met het oog op thermische isolatie:ais u voile lulken 's nachts sluit,gaat er aanzienlijk minder warmte verloren.
  Er bestaat ook beglazing met zonwering.

  Dubbele bealazjng vervanqen

  Opdat dubbele beglazing optimaalzou kunnen isoleren,moet u albij de plaatsing voor een perfecte dichtheid zorgen.Dat doet u in eerste instantie met behulp van een tweezijdige plakstrip: door de samendrukbaarheid van de tape verdwijnen de oneffenheden in het hout.

  Breng deze voorgevormde voeg aan op de sponningbodem.Snijd een eerste strook volgens de afmetingen van de sponning en laat de tape aan beide uiteinden 1 cm uitsteken.Druk de strip aan over de lengte van de sponning.Klem de uiteinden vast en snijd ze af met een stanleymes. Verwijder voorzichtig de beschermstrip.

  Houd bij eike vervanging rekening met de speling tussen de ruit en de sponning :de hoogte en breedte van beide glasbladen komt overeen met de hoogte en breedte van de sponning,minus 4-6 mm.De speling houdt rekenlng met afwijkingen en wordt gecompenseerd door rondom spieën (van 1-5 mm dik) aan te brengen.

  Dubbele beglazing wordt doorgaans geleverd met op maat gezaagde spieën. Is dat niet het geval,dan maakt u zelf spleën ult een lange, smalle wig,van ongeveer 10 cm lang op 1 cm breed. Stop de houten staafjes schuin in de spleet tussen het raamwerk en het glas en klop ze vast. Zo blijft het geheel op zijn plaats zitten.sllm aangebrachte spieën zetten de ruit mooi recht.

  Gebruik nooit stopverf: de speciale plakstrip voor dubbele beglazing volstaat.