Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Je gazon verticuteren

Onderhoud je gazon door goed te verticuteren, bij voorkeur in de herfst of in de lente. In de loop van het jaar zorgen maairesten, mos, bladeren en takjes ervoor dat je gazon aan kwaliteit verliest. Deze extra laag houdt namelijk vocht vast en verhindert zo dat het gras genoeg water, lucht en voedingstoffen kan opnemen. 

 

Verticuteren

Velen denken dat kopersulfaat het mosprobleem oplost. Dit is zeker niet het geval. Sulfaat is aanvankelijk effectief, maar zal na verloop van tijd de bodem aantasten en verzuren. Het is dus een nutteloze behandeling met een omgekeerd effect. Het is beter om je gazons te verticuteren dan het te behandelen met ontmossingproduct.

 

Het gazon verticuteren

Verticuteren betekent de grond verluchten en de diepe wortels van onheilzaam onkruid blootleggen. Op die manier kan je grond gemakkelijker aangeleverd water en voedingsstoffen absorberen. De aanwas van mos wordt gehinderd – mos verschijnt meestal op te nat of te compact gras in de schaduw. Uw gazon wordt dichter, krijgt meer weerstand en de wortels van het gras worden versterkt, wat de ontwikkeling ten goede komt!

Houd er rekening mee dat de grassoorten die wij kennen geselecteerd zijn om te weerstaan aan bedekking en vertrapping. Een grasmat blijft nooit in de staat waarin het werd gezaaid, het evolueert zoals alle vegetatie. Grassoorten die gebruikt worden voor het gazon gaan de concurrentie aan met plaatselijke flora (die vaak bestempeld wordt als onkruid).

Wat is een verticuteermachine?

De uitvinding van de verticuteerder dateert al van de 19e eeuw, gelijktijdig met de opkomst van de moderne landbouw. Vandaag de dag zijn er nog steeds handmatige verticuteerders maar ook en vooral verticuteermachines met een elektrische of benzinemotor.

Begin met je uit te rusten met het juiste gereedschap, afhankelijk van het te behandelen gebied.

Als je opteert voor een elektrische of manuele verticuteerder adviseren we om niet meer dan 500m² te behandelen. Voor grotere terreinen bestaan er verticuteermachines met (2-takt of 4-takt) benzinemotor. 

Er bestaan drie belangrijke mestechnologieën, het is noodzakelijk om de verschillen goed te begrijpen:

1.       Systeem met vaste messen. Deze messen zijn vergelijkbaar met tanden. Ze ploegen veel dieper in de grond en verluchten de grond dus veel meer dan de 2 bovenstaande technieken.

2.       Kam- of klauwsysteem: deze assen zijn voorzien van dunne flexibele stalen mesjes. De bedoeling van deze mesjes is hoofdzakelijk om het gazon aan de oppervlakte te ontmossen. Het is dus in de essentie niet volledig een verticuteerder.

3.       Systeem met bewegende- of zwevende messen: deze rechthoekige vlakken draaien om de middenas. Deze techniek zorgt niet enkel voor ontmossing maar ook voor verluchting op het grasoppervlak.

Hoe te werk gaan?

Eenmaal je uitgerust bent met een verticuteermachine, hebben we een paar handige tips:

  • • Maai je gazon tot een hoogte van ongeveer 2 cm;
  • • Als je een verticuteerder met messen gebruikt, stel deze dan zo in dat het schraapt tussen minimaal 2 en maximaal 4 cm onder het oppervlak van de aarde. Dieper dan 4 cm, kan het de wortels van het gras vernietigen en dat is niet het effect dat we beogen.
  • •  Controleer het gebied dat je wenst te behandelen en verzamel de grote resten van de winter. Dit zal de insnijding vergemakkelijken en kostbare tijd besparen.
  • •  Als de grond niet te droog of te nat is, ga dan aan de slag met onderstaande tips.

Verticuteren doe je bij voorkeur gekruist. Dit wil zeggen dat je het gazon één keer in de lengte en één keer in de breedte behandelt. Zo vergeet je geen stukjes en is de grond meer dan voldoende verlucht. Eens dit werk voltooid is, moet je zorgvuldig alle resten (mossen en ander groenafval) die je naar boven hebt gestuwd verzamelen. Op die manier verstik je het gazon niet. Hiervoor raden we aan om je normale grasmachine boven te halen. Het gras blijft onaangeroerd maar alle resten komen wel in de opvangzak van de grasmaaier terecht. Vaak is een verticuteerhark wel voorzien van een bak om afval te verzamelen. Echter, de grote hoeveelheid afval en het lage vermogen van het afvoersysteem van de bak is niet optimaal om al het dode gras te verzamelen.

Met uw grasmaaier zal u ongeveer 80% van de resten ophalen, maar maak je geen zorgen, de resterende 20% zal natuurlijk afbreken en wordt automatisch humus door biologische afbraak. Deze humus zal als natuurlijke meststof zal fungeren.

In eerste instantie is het geen mooi zicht met alle losgekomen mossen en wortels, nadat je het gazon hebt geverticuteerd. Na een paar natte dagen zal er gelukkig niets meer van te zien zijn. Zie je echter dun gezaaide plekken? Aarzel dan niet om het gras te laten doorzaaien en meststoffen te strooien.

Zodra uw gazon geverticuteerd is, is het enkele dagen iets kwetsbaarder. Het is dan raadzaam om niet op het gras te lopen.

Wanneer en hoeveel moet ik mijn gras verticuteren?

Dit moet je twee keer per jaar doen, eerst in maart/april en daarna in september/oktober. Verticuteer niet vaker dan twee keer per jaar want dit kan je gazon niet aan!

Ontdek ook hoe je een moestuin aanlegt.