Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Houten lambrisering plaatsen

Allereerst moet u het type lambrisering en de gewenste ’tekening’ bepalen. Hiervan zal de manier afhangen waarop de steunen bevestigd moeten worden (latten van 16 x 45 mm bijvoorbeeld) waarop de lambrisering loodrecht geplaatst zal worden. De meest voorkomende plaatsingstypes zijn: horizontaal, schuin, verticaal. Onder schuine dakschilden wordt de horizontale plaatsing aanbevolen.

Plaats de steunlatten 40 tot 60 cm van elkaar. Duid op de muur - loodrecht - aan waar de latten zullen komen.

De latten moeten steeds voldoende dik zijn, zodat luchtcirculatie achter de lambrisering mogelijk is. De bevestiging gebeurt met pluggen en schroeven.

Maak een kader rond deuren en vensters.

Zorg dat de latten niet volledig tegen het plafond of de vloer komen, zodat de lambrisering ook op deze plaatsen makkelijk bevestigd kan worden.

Voorzie onderaan horizontale steunlatten zodat u er plinten op kan vastspijkeren.

Naar gelang het soort ondergrond, kunt u de steunlatten vastspijkeren, schroeven of vastlijmen. Wat er ook van zij, zorg er altijd voor dat ze mooi loodrecht staan. U kunt dit bereiken door waar nodig houten wiggen achter de latten te bevestigen.

Vooraleer u de lambrisering plaatst, laat u deze 48 uur in hun originele verpakking liggen in de ruimte waar ze zullen geplaatst worden.

Nu kan u de eigenlijke lambrisering beginnen plaatsen. De positie van de eerste schroot is zeer belangrijk. De zorg die u aan de plaatsing ervan besteedt, is bepalend voor het eindresultaat. Vertrek van de bovenkant van de muur en controleer de positie van de schroot met de waterpas. Schaaf zonodig bij en vergeet niet de tand van de eerste schroot te verwijderen. Plaats de tweede schroot die u eerst op de gewenste lengte verzaagt (blijf 1 cm van de vloer).

Vooraleer iedere volgende schroot van de lambrisering te plaatsen, moet u nagaan of ze over de hele lengte mooi in elkaar schuiven. Om de schroten makkelijker in elkaar te klikken, gebruikt u best een rest van een schroot die u in de nieuwe schuift en waarop u lichtjes met een (rubberen) hamer slaat.

Er zijn twee manieren om de schroten te bevestigen: met nagels of met clips. Voor het nagelen hebt u spijkers zonder kop nodig (gewoonlijk 20 - 22 mm), die u schuin in de groef van de latten slaat. Vergeet niet de spijker diep in te slaan met behulp van een drevel, zodat de volgende schroot zonder problemen kan worden ingeschoven.

Indien u clipst, plaatst u de clipsen ter hoogte van elke lat nadat u de schroot hebt geplaatst. Schuif de kleine tand van de clip in de groef van de schroot. De clip wordt in de daartoe voorziene openingen hetzij gespijkerd, hetzij geniet.

Bevestig vervolgens de rest van de tweede schroot, vertrekkend van boven.

Herhaal deze werkwijze systematisch. Bij gebruik van overschotten van schroten, begint u daar steeds van boven mee.

Voor afwerking van de hoeken kunt u een kwartronde lat gebruiken. Voor uitspringende hoeken bestaan er hoekprofielen. Rond deuren en vensters worden hoekprofielen in verstek geplaatst.

Wanneer het hout van de lambrisering nog niet behandeld is, doet u dat best 48 uur voor de plaatsing. Gebeurt de plaatsing in een vochtige omgeving, dient u deze behandeling absoluut uit te voeren voor de plaatsing en dat langs beide zijden van de lambrisering. Verf en vernis worden in twee lagen aangebracht. U kunt op lambrisering ook houtverf aanbrengen om ze in de diepte te behandelen of boenwas gebruiken.

Van het plaatsen van lambrisering kan u gebruik maken om elektrische leidingen voor schakelaars of stopcontacten en telefoon- of televisieaansluitingen te installeren.

Kies schakelaars die rechtstreeks op of in de lambrisering kunnen geplaatst worden. In dit laatste geval is een klokzaag een nuttig werktuig.

Gereedschap

- Reilat ;
- Potlood ;
- Verstekbak ;
- Koord, boormachine, meter ;
- Waterpas, een schietlood ;
- Vijl ;
- Schaaf ;
- Handzaag ;
- Lijmpistool ;
- Hamer ;
- Drevel ;
- Schroevendraaier ;
- Clips ;
- Nietmachine.