Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Isoleer uw dak

Om te beantwoorden aan de huidige isolatienormen en om het voldoende comfortabel te hebben in winter en zomer, moet de minimumdikte van de platen minerale wol (of eventueel geëxpandeerde polystyreen) die u gebruikt, met een lambdawaarde van 0,040 W/mK, zo’n 10 tot 12 cm bedragen. Aarzel niet grotere diktes aan te brengen als dit mogelijk is. Door bijvoorbeeld 18 cm te plaatsen in plaats van 12, kan u gemiddeld e 50 (2.000 BF) per jaar op uw verwarmingsfactuur besparen. Wat de keuze van het isolatiemateriaal betreft, let u best op de waarden die op de verpakkingen vermeld staan. De lambdawaarde (l), die staat voor de warmtegeleidingscoëfficiënt van een materiaal, wordt uitgedrukt in Watt per meter per graad Kelvin (bijvoorbeeld 0,040 W/mK). Hoe kleiner deze coëfficiënt, hoe beter het product isoleert.
De warmteweerstand van een constructie (muur, dak...) daarentegen, gesymboliseerd door de letter R, wordt uitgedrukt in m2K/W. Hoe hoger dit getal, hoe groter het isolatievermogen.

 

Enkele voorzorgsmaatregelen

 

Vooraleer u isolatie plaatst moet u de goede waterdichtheid van de pannen of leien controleren. Na de werken zijn eventuele lekken moeilijker op te sporen.

Ga de staat van het timmerwerk na. Profiteer eventueel van de gelegenheid om een insectendodend en schimmelwerend product aan te brengen.

Om het condensrisico - met vermindering van kwaliteit van de thermische isolatie - te vermijden, voorziet u best altijd een dampscherm langs de verwarmde zijde van de woning, dat wil zeggen gewoonlijk juist onder de isolatie (vóór het aanbrengen van de binnenafwerking in gipsplaten, schroten enzovoort). U vindt gemakkelijk rollen minerale wol waarop reeds een dampscherm is aangebracht in ’alukraft’ of kunststoffolie.

Als de minerale wol in twee lagen moet worden aangebracht mag u geen dampscherm tussenin plaatsen. Gebruik minerale wol zonder bekleding voor de eerste laag.

Druk minerale wol nooit samen, anders gaat zijn isolerend vermogen eronder lijden.

De naden tussen de dampschermelementen moeten dicht zijn om luchtstromen en het doorlaten van waterdamp onmogelijk te maken. Opteer voor kleefband in kunststof of aluminium.

 

Het dakschild isoleren

 

1. Panlat
2. Spant
3. Gording
4. Geen verluchte ruimte boven de isolatie
5. Thermische isolatie van minerale wol
6. Dampscherm bestaand uit grote kunststof folie
7. Afwerking met gipsplaten1 laag isolatie plaatsen)

 

Isolatie van het dak met minérale wol

Gebruik minerale wol voorzien van flenzen. Op die manier kunt u deze aanbrengen zonder de minerale wol te pletten.

Plaats de isolatie tussen de kepers met het dampscherm aan de onderkant. Begin langs boven en vertrek vanuit de hoek.

Het dampscherm moet goed opgespannen worden.

Om wat specialisten ’convectielekken’ noemen, te vermijden, dat wil zeggen, warmteverlies naar buiten of infiltratie van koude lucht, moet men open voegen tussen de panelen, langs de muren of het dakgebinte wegwerken. Het is ook zeer belangrijk de ruimte tussen het onderdak en de binnenafwerking, volledig met isolatie op te vullen.

Bevestig de minerale wol om de 5 tot 10 cm met de nietmachine op de zichtbare zijde van de kepers.

Een tweede isolatielaag plaatsen

Vooraleer een tweede laag aan te brengen, maakt u her en der een insnijding in het eventuele dampscherm van de eerste laag. Op die manier voorkomt u dat er condensatie ontstaat en dat het vocht tussen de twee lagen het timmerhout of de afwerking beschadigt.

De tweede laag isolatie wordt geplaatst tussen balkjes die loodrecht op de bestaande kepers worden aangebracht. Het komt erop aan hun tussenafstand te berekenen in functie van de breedte van de rollen minerale wol.

Spijker de balkjes op blokjes die zelf op de kepers bevestigd worden. Om de dikte van de blokjes te kennen volstaat deze kleine vergelijking: blokje + rib = dikte van de isolatie.

Niet vervolgens de minerale wol om de 5 à 10 cm op de ribben, vertrekkend van boven en vanuit een hoek. Versnijd de laatste strook op de gewenste breedte.

 

Polyurethaan- & polystyreenplaten

Het gebruik van deze stijve platen vereist dat de zijden van de kepers die als onderstructuur dienen perfect effen en gelijk zijn. Kies indien mogelijk ’sandwichpanelen’ die reeds in de fabriek werden uitgerust met een gipsplaat. Deze dient als afwerking en beperkt mogelijke brandrisico's.

Plaats de platen in verband om luchtstromen te beperken en een zo regelmatig mogelijk oppervlak te bekomen. Bevestig ze om de 25 cm met behulp van een elektrische schroevendraaier. Vermijd zoveel mogelijk dat u platen moet versnijden. Indien toch nodig, doet u dit langs de muur.

Wanneer twee platen niet juist op een keper aaneensluiten, plaatst u daar een stukje multiplex op om een bevestigingsoppervlak te bekomen.

 

Benodigd gereedschap

- Hand- of steekzaag
- Klauwhamer
- Elektrische schroevendraaier
- Cutter
- Reilat in aluminium