Zolder isoleren

  • stappen
    1

Ik heb bij mij thuis zelf de zolder verbouwd en ook meteen het dak geïsoleerd. Op internet heb ik me eerst verdiept in hoe je dat het beste kan doen. Wat ik heb begrepen van alle informatie op het web is dat als je dak aan de buitenkant onder de pannen voorzien is van een waterdichte laag, dan moet je de isolatie aan de buitenkant aanbrengen en zo niet dan aan de binnenkant. In mijn geval zit er onder pannen meteen het hout van het dak en moest ik de isolatie dus aan de binnenkant aanbrengen.

Ik heb eerst overal onder het dak een raamwerk gemaakt waartussen ik de isolatie kon aanbrengen. Ik heb steenwol gebruikt en heb het raamwerk aangepast op de breedte van de platen zodat de steenwol zichzelf vastklemt tussen het raamwerk als je het aanbrengt. Als isolatiemateriaal niet voorzien is van een aluminium laag moet je waterdampdichte plastic folie over de isolatie aan te brengen. Dus tussen de isolatie en de gipsplaten waarmee je de zolder afwerkt. Deze folie moet je zorgvuldig aanbrengen, omdat deze folie voorkomt dat er waterdamp en condens in de constructie komt. Kleine openingen en beschadigingen in de folie kunt je afplakken met tape. De folie moet dus altijd aan de warme zijde bevestigd worden en ik heb een nietmachine gebruikt om het aan te brengen op de balken

Na de dampdichte folie schroef je de gipsplaten op het raamwerk wat ik vervolgens heb laten stuken. Je merkt echt dat het in de winter warmer is op zolder en in de zomer wordt het veel minder snel warm. Was best een hele klus, maar erg goed zelf te doen.