Zelf een barbecue metselen

  • Totaal aantal stappen
    6

Stap 1

Een zomerse barbecue met familie en vrienden. We kijken er allemaal naar uit. Als je zelf zo'n toestel wilt installeren, heb je een ruime keuze aan kant-en-klare, al dan niet verplaatsbare, modellen in metaal of beton. Maar waarom niet proberen er zelf een te metselen? Zo moeilijk is dat niet en je gegrilde steak, worstjes, vis of noem maar op zullen nog eens zo lekker smaken. Een barbecue metselen is iets wat iedere doe-het-zelver aankan. De afmetingen en de vorm kan je aanpassen aan je eigen verbeelding en behoeftes. Je doet er goed aan bij het ontwerp altijd minstens een werkvlak en een bergruimte voor hout te voorzien. Hoe fantasierijk ook, de basisprincipes voor de uitvoering zijn steeds dezelfde. Met behulp van de tips die we je hier aan de hand doen, zal je erin slagen je barbecue op een weekend (of twee) volledig zelf te maken.

Stap 2

Vooraleer je met je kunstwerk begint, moet je de meest geschikte plaats voor je barbecue bepalen. Je moet in de eerste plaats rekening houden met de makkelijke bereikbaarheid, dit om je lange verplaatsingen (van en naar de keuken bijvoorbeeld) te besparen. Vermits de ideale oriëntatie van de haard zich tegenover de overheersende windrichting bevindt, geven we je de raad hem in het oosten of zuidoosten te plaatsen en een windscherm te voorzien. Een haag of heesters zijn perfect geschikt. Denk bij de plaatskeuze ook aan de buren. De geur zal hen niet hinderen, maar rook kan vervelend zijn.

Stap 3

Als echte doe-het-zelver teken je je eigen plan. Het model moet uiteraard aangepast zijn aan je behoeften en aan de accessoires die je wenst. De breedte en de diepte van de haard bereken je in functie van het braadrooster dat je vooraf in een tuin- of doe-het-zelfzaak hebt gekocht.

Stap 4

Het is van het grootste belang jouw bouwwerk te laten rusten op een stabiele en harde ondergrond, zoals een betonnen fundering of een stenen terras. Metsel de eerste laag blokken op een mortelbed om de oneffenheden van de vloer te compenseren. Metsel daarna de andere lagen volgens je plan, totdat je de hoogte van de haardplaat bereikt. Controleer regelmatig of alles goed waterpas ligt.

Stap 5

Als vloer van de haard plaats je een gewapende betonnen plaat die je op voorhand 'gegoten' hebt. De dikte ervan moet minimaal 5 cm zijn en ze moet samengesteld zijn uit rijnzand, grind en vuurvaste mortel. Als wapening maak je een rooster van betonijzer (diameter 6 of 8 mm). Effen de plaat met een reilat zodat het bovenste deel ervan mooi gelijk ligt. Op die plaat metselt u vuurvaste stenen, uiteraard opnieuw met vuurvaste mortel. Denk eraan hier en daar voegen open te laten zodat je op verschillende hoogtes je rooster(s) en/of spiezen kan bevestigen. Alle metselwerk in vuurvaste stenen, zowel dat van de zijkant als van de basis, wordt met vuurvaste mortel gevoegd.

Stap 6

Beter voorkomen dan genezen. Denk even na vooraleer je aan het barbecuen slaat. Steek de houtskool enkel aan met producten die daarvoor dienen, en slechts wanneer er niet teveel wind staat. Schik de gloeiende houtskool bij voorkeur achteraan de haard. Begin pas met grillen wanneer de houtskool zijn temperatuur heeft bereikt. Op die manier voorkom je dat de vlammen de eetwaren - of de kok - verbranden. Laat je barbecue na gebruik zachtjes doven. Hou iets binnen handbereik waarmee je desgevallend de vlammen snel kan blussen.