Voordeur beveiligen

  • stappen
    4

Stap 1

We hebben een redelijk oud huis en de beveiliging van de voordeur was van dezelfde periode. Tegenwoordig heb je van die mooie systemen met veiligheidssloten en van die meerpuntssytemen die je deur meteen op verschillende hoogtes op slot doet.

Onze deur heeft nog zo'n oude slot wat aan de binnenkant van de deur op de deur zit. Omdat we niet een nieuwe deur wilde hebben om ook niet de uitstraling van het huis te veranderen hebben we het op een andere manier beveiligd. We hebben gekozen voor 4 maatregelen waardoor we hopen dat het veilig genoeg is.

Als eerste en denk ik ook makkelijkste is de anti inbraakstrip. Deze strip maak je aan de buitenkant van de deur zodat je als inbreker niet een breekijzer tussen het kozijn en de deur kan zetten. Je kan deze strips in de bouwmarkt kopen en je moet alleen even kijken of je deur naar binnen en naar buiten draait.

Verder is het een kwestie van op maat zagen met een ijzerzaag en op de deur en het kozijn schroeven. Let wel op dat de schroeven die er vaak bijzitten schroeven zijn die je er alleen in kan draaien. Ze zijn dus zo gemaakt dat je ze er niet uit kan draaien. Je kan dus beter eerst even met een paar gewone schroeven alles pas maken en voorlopig vast maken. Als het allemaal klopt zet je het definitief vast met de eenmalige schroeven.

Stap 2

Daarnaast hebben we ook twee steeksloten gemaakt in de deur onder en boven het bestaande slot. Dit vooral om het intrappen van de deur te bemoeilijken. Zeker het onderste slot zorgt daarvoor. Deze sloten zijn makkelijk zelf te plaatsen. Je moet daarvoor sleuven maken in de deur. Dit doe je door met een speedboor (grote houtboor) een aantal gaten vlak boven elkaar te maken die je vervolgens met een beitel uithakt tot een ruimte waarin het steekslot goed past. Dit is wel een exact werkje, maar staat ook goed beschreven bij de sloten. Dan een gat maken door de deur op de plek waar je de sleutel moet steken.

In het kozijn moet je de slotplaatjes maken. Dit doe je altijd nadat je het slot in de deur hebt gezet. Door de pintjes op de pennen en het slot dicht te draaien krijg je een maar mooie markeringen waar de slotplaat in het kozijn moet komen. Ook hier voorzichtig boren en de slotplaat mooi laten verzinken.

Stap 3

In onze deur zit een raam zodat de gang niet zo donker is overdag, maar die is wel groot genoeg om doorheen te kunnen kruipen. Dus daar hebben we een tralie voor gemaakt van massief staal. Boven en onder zit deze met grote schroeven vast en je moet daar behoorlijk wat moeite voor doen om doorheen te komen.

Stap 4

Als laatste hebben we de cilinder van het bestaande slot vervangen. Je weet natuurlijk nooit hoeveel mensen in de buurt een sleutel hebben gehad van de vorige bewoners. En met een sleutel kom je altijd binnen. Hoewel het een oud slot was konden we nog wel een losse cilinder kopen bij en speciaalzaak. Een heel nieuw slot had ook gekund, maar dan koet je ook de slotplaten in het kozijn veranderen.

We hopen dat dit voldoende is om de inbrekers te ontmoedigen.