Robuuste eettafel maken

  • tijd
    6 Dag
  • stappen
    10

Stap 1

Ik zat enkele weken te zoeken naar een mooie eettafel voor 6 of 8 personen. De prijzen liggen vaak rond de 1000 euro en dat is geld wat ik niet wil uitgeven. Dus dan maar lekker zelf maken. Ik heb online een stappenplan gevonden en enkele voorbeelden van gemaakte eettafels. Ik zal deze week aan dit projectje beginnen, dus ik ben benieuwd hoe dit uitpakt.

Hieronder vinden jullie het stappenplan die ik online heb gevonden, maar dan ietsjes anders. Als er vragen zijn, dan merk ik het wel

Stap 2

De tafelpoten zijn ongeveer 9 bij 9 cm. Zaag een blok uit de tafelpoot (4 x 8 cm). Dit doe je met behulp van bijvoorbeeld een cirkelzaag. Zaag meerdere malen zodat er plakjes hout ontstaan die je makkelijk met een bijtel kan verwijderen (foto 2 + 3).

Stap 3

De balk die tussen de tafelpoten komt te staan bewerk je op de zelfde manier als stap 2.

Bevestig de balk tussen te tafelpoot en gebruik houtlijm. Paats ook 2 schroeven aan elke zijde.

Stap 4

Gebruik een undercover jig om schroefgaten te creëren. Zo kan je schuin schroeven plaatsen zonder dat de schroeven zichtbaar zijn. Gebruik behalve de schroeven ook houtlijm.

Stap 5

Herhaal stap 4 en gebruik nogmaals voldoende lijm.

Stap 6

Schroef hier de balk goed vast en gebruik ook voldoende houtlijm.

Stap 7

Bevestig de planken aan elkaar vast om een tafelblad te maken. Ook hier gebruik je de Undercover jig om mooi schroeven te plaatsen. Plaats tussen elke plank voldoende lijm.

Stap 8

Aan de beide uiteinden van de tafelblad bevestig je 2 planken met de zelfde breedte als de buitenste planken. Zorg ervoor dat je niet de schroeven raakt die al bevestigd zijn om de tafelblad in stand te houden.

Stap 9

Plaats de tafelpoten op het tafelblad en gebruik hier ook voldoende lijm. Gebruik schroeven aan alle vier de kanten en laat de houtlijm voor 24 uur intrekken. Schuur daarna de eettafel opnieuw en geef de tafel een mooie laklaagje.

Foto 2 en 3 laten een leuk bankje zien die heel mooi past bij de tafel. Ik zal de stappenplan ook deze week uploaden ;).

Stap 10

Je kan natuurlijk ook spelen met de afmetingen en de tafelpoten anders aanpakken (foto 1). Ook is het mogelijk om de tafel hoger en smaller te maken (foto 2). Zo krijg je een coole bar look. And last but not least een leuke keuken/bartafel die je ook als "kookeiland' kan gebruiken!

Succes met maken allemaal :)
(ana-white.com/)