Plantentafel maken

Planten in huis zijn hip! En veelal worden groene planten gegroepeerd geplaatst op een plantentafel. In dit stappenplan lees je hoe je zelf een plantentafel kunt maken met een paar bezemstelen en 3 kunststof plantenschotels.

  • Tijd
    1 uur
  • Kosten
    €118.44
  • Totaal aantal stappen
    10

Stap 1

Zaag eerst de toppen van de bezemstelen af, zodat je een strakke vlakke basis hebt. Dit zijn de rode stukjes op het zaagplan. Zaag hierna de volgende lengtes van je bezemsteel.

Stap 2

Pak 3 stukken van 32 cm en teken precies in het midden af waar je moet boren. Boor eerst voor met een 3 mm boortje en boor hierna met de speedboor van 28 cm een gat van 1 cm diep. Plak hiervoor een stukje tape op 1 cm van je speedboor (excl. puntje van speedboor). Doe dit aan twee kanten. Lijm 2 korte stukken van 11 cm vast zodat er een kruis ontstaat. Laat het kruis drogen.g

Stap 3

Klem de bezemsteel van 135 cm vast, bijvoorbeeld in een workmate, teken 8 cm van boven en 30 cm van onder het punt af om te boregn. Trek hiervoor een loodlijn tussen deze punten om er zeker van te zijn dat de boorgaten in 1 lijn liggen.

Stap 4

Boor nu een gat van 3mm door en door. Hierna maak je een gat met een speedboor van 28 mm en een gat van ongeveer 1 cm diep. Herhaal dit bij de tweede bezemsteel van 135 cm. Voor de stok van 105 cm boor je op 25 cm van de onderkant en op 8 cm van de bovenkant. Voor de stok van 75 cm boor je op 20 cm van de onderkant en op 8 cm van de bovenkant.

Stap 5

Boor nu de middelste stok, waar straks alle plateaus aan vastgezet worden. De plateaus staan in een hoek van 120 graden. Deze hoek is lastig te meten, dus dit doe je op gevoel. Het is belangrijk de gaten voor de plateaus in 1 lijn boven elkaar op de stok af te tekenen.

Stap 6

Klem een van de stokken van 135 cm opnieuw in de workmate en draai de stok zo dat de gaten onder een andere hoek komen dan de gaten die je al geboord hebt.

Stap 7

Teken af waar je moet boren; gemeten vanaf de onderzijde teken je een punt op 20 cm en 67 cm af. Zorg dat deze punten in een loodlijn liggen.

Stap 8

Boor eerst voor met een 3mm boor en boor hierna weer met de speedboor 1 cm diep. Draai nu de stok 1/3 verder en meet opnieuw de punten af waar geboord moet worden. Gemeten vanaf de onderzijde teken je af op 25 cm en op 97 cm. Boor ook nu eerst weer met een 3 mm boortje door en door en hierna met de speedboor 1 cm diep.

Stap 9

Nu kun je alles in elkaar gaan schroeven. Begin met de twee langste stokken en schroef de dwarsligger van 32 cm aan de onderzijde vast. Plaats hierna het kruis aan de bovenzijde en schroef dit vast. Herhaal dit voor de stokken van 105 en 75 cm.

Stap 10

Plateaus voorboren. Boor in de rechtopstaande randen 2 gaten boven elkaar en herhaal dit aan de zijde haaks er tegenover. Zet de plateaus vast aan de houten stokken met schroeven en plaats een ringetje aan de kunststof rand en de schroef om inscheuren te voorkomen. Plaats een moertje tussen de houten stok en het plateau om de ruimte op te vullen.