Plantenbak van beton maken

  • tijd
    2 Dag
  • stappen
    13

Stap 1

De plantenbak van beton in deze uitleg heeft de buitenmaten 80 x 35 x 30cm (lxbxh). Als je groter of kleiner zou willen dan kun je natuurlijk de maten aanpassen. Om de plantenbak te maken heb je de volgende materialen nodig: - 3x betonmortel 20kg - 1x betonplex plaat van 125cm x 250cm, 18 mm dik (Gebruik als alternatief een meubelpaneel) - 1x specikuip - 4x plaat hardschuim (kan ieder hardschuim zijn als het maar geen water opneemt) - 1x balkje 44x44mm, 270cm lang - Schroeven, ca 3 cm - 4x zwenkwiel - Plaatmateriaal van ca 26cm x 90 cm, 18mm dik (komt aan de onderkant van de plantenbak om de wielen op te schroeven. Als alternatief kan je ook resthout gebruiken) - Montagekit - Water om het beton te maken

Stap 2

Zaag uit het betonplex de onderkant en de zijkanten voor de bekisting. - 80 x 30 cm (2x) - 40 x 30 cm (2x) - 80 x 50 cm (1x) Zaag 2 stuken van 90 cm uit het balkje.

Stap 3

Schroef 1 balkje aan de lange zijkant van de bodemplaat vast en schroef hier 1 lange zijkant aan vast. Schroef het 2de balkje en de 2de lange zijkant vast op de bodemplaat met een tussenruimte van 35 cm.

Stap 4

Schroef de 2 korte zijkanten vast aan de bekisting zodat het geheel dicht wordt. Het kan verstandig zijn om voor te boren zodat het hout van de lange zijkanten niet splijt.

Stap 5

Snij met een stanleymes 5 stukken van 70 x 25 cm uit de hardschuim platen, de platen die hier gebruikt zijn hebben een dikte van 5 cm. Lijm de 5 platen op elkaar met de montagekit zodat je een blok hardschuim krijgt.

Stap 6

Doe op de bodem van de bekisting montagelijm en leg het blok schuim in de bekisting. - Zorg dat er rondom 5 cm ruimte is. - Zorg ook dat er 5 cm ruimte is vanaf de bovenkant van de bekisting tot het schuimblok. Laat de lijm goed drogen zodat het blok schuim goed vast zit en niet meer kan verschuiven. TIP: Je kan van onderen naar binnen door de bodem een viertal schroeven maken die een paar cm door de bodem naar binnen steken. Druk hier het blok schuim op. Dit zal mogelijk verschuiven van het blok schuim nog extra tegen gaan.

Stap 7

Maak het beton zoals op de verpakking staat aangegeven. Voor de plantenbak met deze maten heb je ca. 3 zakken van 18 kg nodig.

Stap 8

Schep het beton met de troffel of giet het in de open ruimtes rondom het schuim. Zorg er met een latje voor dat het beton overal gelijkmatig verdeeld wordt.

Stap 9

Als de randen goed opgevuld zijn met het beton, kun je ook de ruimte bovenop het blok schuim gaan opvullen met het beton. Plaats de bodemplaat (resthout) van de plantenbak in het beton (hier komen later de zwenkwielen aan vast) en werk het geheel af met beton zoals op de laatste foto te zien is. Door een aantal schroeven door de bodemplaat heen te schroeven en deze naar beneden toe in het beton te drukken zal er een nog betere hechting ontstaan tussen de plaat en het beton.

Stap 10

Laat het beton minimaal 24 uur goed uitharden! Als het beton uitgehard is, kun je de bekisting verwijderen.

Stap 11

Monteer de 4 zwenkwielen op de hoeken van de bodemplaat aan de onderkant van de plantenbak met schroeven.

Stap 12

Draai de plantenbak om en verwijder het schuim uit de binnenkant.

Stap 13

Je betonnen plantenbak is nu klaar.