Plantenbak maken moestuin

  • Tijd
    4 uur
  • Totaal aantal stappen
    5

Stap 1

Waar moet je naartoe met de AH moestuintjes als ze meer ruimte nodig hebben en je niet een grote tuin hebt. Dat werd onlangs voor ons een concrete vraag en ik heb bedacht daar iets voor te maken.

Omdat we al meer spulletjes van steigerhout hebben heb ik een plantenbak ontworpen van steigerhout en de planken ook bij Brico gehaald. Ik had 3 planken nodig van 2,5 meter. De bodem en latjes binnenin heb ik gemaakt van restjes hout die ik nog had liggen. Let wel op dat je hout gebruikt wat een beetje tegen vocht kan.

De eerste stap is het bedenken van de vorm en hoogte etc. Ik heb de bak 40 cm diep gemaakt om straks al die grote wortels en de prei te kunnen laten groeien. De totale bak is 60 cm hoog zodat de kinderen er straks ook redelijk goed bij kunnen.

Stap 2

Als tweede stap heb ik het steigerhout op maat gezaagd. In dit geval 8 stukjes van 60 cm en 4 stukken van 40 cm. Zorg ervoor dat je voordat je alles in elkaar zet dat alle splinter eraf schuurt. Uiteraard voor het voorkomen van splinters, maar ook om alles goed op elkaar te laten aansluiten.

Stap 3

Leg nu alles per kant tegen elkaar op de grond. Zaag nu de latjes op maat waarmee je alles met elkaar verbind. Zorg dat je op de randen ruimte over houdt voor de zijkanten. Je kan dat passen door een stukje steigerhout te gebruiken. Ik heb de latjes aan de binnenkant geschroefd zodat je aan de buitenkant niet zoveel schroeven ziet. Let op dat je schroeven gebruikt die niet langer dan de dikte van het hout. Anders komen ze aan de buitenkant er doorheen en dat is minder prettig.

Stap 4

Als de twee zijkanten zijn geschroefd kan je de bak in elkaar zetten door de twee zijkantjes ertussen te zetten. Ik heb die wel aan de buitenkant geschroefd. Als de zijkanten erin zitten krijgt de bak zijn vorm. Aan de binnen kant heb ik ook de latjes gemaakt zodat die helemaal rondom doorlopen.

Stap 5

Op de onderste latjes kan je nu de bodem maken. De bodem geeft nu ook stevigheid aan de constructie. De volgende stap is nu om aan de binnenkant een stukje worteldoek te maken zodat er geen aarde kan gaan lekket tussen de kieren, maar dat wel het water weg kan. Het doek kan je nu mooit aan de bovenste rand van de latten aan de binnenkant vastmaken. Dan vullen met aarde en de moestuintjes planten als ze groot genoeg zijn. Benieuwd of we er straks van kunnen eten ☺