Hout beitsen

  • Totaal aantal stappen
    5

Stap 1

Een voorbereiding is het halve werk! BELANGRIJK: beits op waterbasis (acryl) moet je niet verdunnen met white spirit, maar met water! Voordat je begint met beitsen moet je het tuinhout reinigen. Let hierbij op dat nieuw tuinhout anders moet worden schoongemaakt dan verweerd tuinhout. Nieuw tuinhout dien je namelijk eerst te ontvetten en beetje te schuren, maar verweerd tuinhout reinig je met tuinmeubelreiniger (verdund) en een harde borstel. Zodra je dit gedaan hebt, spoel je het hout af met water en ga je eroverheen met een zachte borstel. Zorg ervoor dat het hout goed droogt, dus minimaal 24 uur laten drogen. Zodra het hout opgedroogd is, dien je het nog te schuren. Door het schoonmaken schuur je vuil niet in de oude verflaag. Hierdoor hecht de verf veel beter.

Stap 2

Mochten er scheuren of gaten in het tuinhout zitten, repareer deze dan. Ga je dekkende beits gebruiken? Maak dan gebruik van houtrotvuller. Bij transparante beits maak je gebruik van kneedbaar hout. Na de reparatie moet je nog even de gerepareerde plekken schuren. Schuur in de richting van de houtnerf.

Stap 3

Nu kan je beginnen met beitsen. Schilder altijd met de nerf mee, let er op dat je druppels meteen wegveegt. Laat het hout na de eerste laag beits 24 uur drogen. Tip: Om de beits bij de eerste laag dieper in het hout te laten trekken, moet je deze verdunnen met terpentine. Verhouding: 3 delen beits op 1 deel white spirit.

Stap 4

Schuur het hout nogmaals, maar dan lichtjes. Hierna breng je de tweede laag beits aan. Deze moet je niet verdunnen.

Stap 5

Afhankelijk van het hout dien je nog een derde laag beits aan te brengen. Nieuw, onbehandeld hout kun je het beste drie lagen beits geven. Ouder tuinhout wat je al eens in de beits hebt gezet hoeft maar twee lagen beits te krijgen.