MDF schilderen? Zó doe je dat stap voor stap

 Keukenkastjes, plinten of trapleuningen: MDF wordt voor van alles gebruikt. Het materiaal bestaat uit houtzevels, maar toch schilder je het niet op dezelfde manier als hout. Hoe je de klus juist klaart, lees je in dit handige stappenplan.

  • stappen
    4

Stap 1: bereid je MDF-platen goed voor

MDF is samengesteld uit lijm en geperste vezels. Voordat je de verfborstel in de hand neemt en begint te schilderen, is het belangrijk je MDF-plaat voor te bereiden. Schuur het oppervlak van je MDF-plaat met schuurpapier en maak het daarna stofvrij met een licht vochtige doek. Vul eventuele scheurtjes en gaatjes met houtvulmiddel, schuur daarna een laatste keer zacht op en veeg ten slotte schoon met een vochtige doek.  

Stap 2: breng de primer aan

Plak de randen van je MDF-platen en alles waar geen verf op mag komen af met afplaktape. Breng daarna twee lagen watergedragen primer of grondverf aan. Die zorgen ervoor dat je materiaal niet te veel verf opneemt en je egaal en dekkend kunt schilderen. Gebruik het juiste schildermateriaal: een verfroller met fijne haartjes voor grote oppervlakken, een verfborstel met synthetische haren voor kleinere schilderklussen. Wil je dat de klus echt vooruit gaat, kies dan voor een verfspuit. Wacht na elke laag zo’n 4 tot 8 uur, schuur na met schuurpapier en maak stofvrij.  

Stap 3: MDF schilderen

Gebruik daarna een watergedragen of solventgedragen lak voor de twee definitieve lagen. Ook hier is het belangrijk na elke laag de plaat te schuren en stofvrij te maken. Wees extra voorzichtig met de kanten van je MDF-platen. Die zijn poreus en vragen meer verflagen voor dezelfde dekking. Geef je MDF-platen na de laatste laag zo’n 24 uur om volledig uit te harden. Door de ruimte achteraf goed te laten verluchten schiet het droogproces niet alleen beter op, maar ben je ook sneller van die verfgeur thuis af.  

Brico en BricoPlanit helpen je graag

Ben je op zoek naar meer verftips of het juiste materiaal om je klus succesvol af te ronden? Op onze blog vind je talloze nuttige artikels. Vraag ten slotte gerust advies aan de medewerkers in een van onze winkels!