Maak een verticale tuin!

  • stappen
    8

Stap 1

Wil je nou ook zo'n leuke verticale tuin maken? Volg dan deze eenvoudige stappen hieronder. Allereerst heb je 6 steigerhouten planken van 250 x 19,5 x 3 cm nodig, met kleur en afwerking naar keuze. Bij deze klus is een werkbank of schragen handig voor het zagen van de planken, maar je kunt ze natuurlijk ook alvast op maat laten zagen bij de bouwmarkt. Dit scheelt weer veel tijd! Beits of buitenlak zijn optioneel maar zorgen dat je langer van je verticale tuin kunt genieten. Zaag uit de eerste plank een stuk van 197 cm lang en een stuk van 44,5 cm lang. De breedte van de plank blijft hetzelfde. Herhaal dit nogmaals met de volgende plank. Uit de derde plank zaag je 2 stukken van elk 79 cm lang en een stuk van 83 cm lang. Herhaal dit nog een keer. Haal uit de vijfde plank 2 stukken van elk 83 cm en een stuk van 79 lang. Uit de laatste plank haal je nog eens 2 stukken van elk 21 cm lang, 2 stukken van 64 cm lang en 3 stukken van 16 cm lang. In totaal heb je nu: 2 x 197 cm 4 x 83 cm 5 x79 cm 2 x 44,5 cm 2 x 64 cm 2 x 21 cm 3 x 16 cm

Stap 2

Schuur vervolgens de kop van de gezaagde planken goed af, zodat er geen splinters meer uitsteken.

Stap 3

Optioneel: Als je hebt gekozen voor onbehandeld steigerhout (steigerhout dat nog geen verflaag heeft) is het verstandig om de gezaagde planken allemaal te beitsen of te lakken, zodat het hout beter bestand is tegen weerinvloeden. Schuur hiervoor het hout licht af, maak het stof- en vetvrij en zet het in de beits of lak.

Stap 4

Neem de 2 planken van 197 cm. Dit worden de zijkanten van de kast. Plaats, voor de onderkant van de kast, een plank van 83 cm tussen de zijkanten. Zorg dat de plank gelijk loopt met de kop van de planken van de zijkant. Mocht je de kast alleen maken, zet dan de planken van 79 cm tussen de zijkanten. Zo voorkom je dat de zijkanten inzakken. Om te voorkomen dat het hout splijt is het belangrijk dat je de planken voorboort. Houd de plank tussen de zijkanten en boor door de zijkanten en de kop van de plank ertussen 2 gaten. Doe dit ook voor de andere kant. Schroef vervolgens de plank vast. De basis is gelegd.

Stap 5

Plaats nu de volgende plank (79 cm) 50 cm vanaf de onderkant (dit is gemeten van de bovenkant van de onderste plank tot de onderkant van de plank die je gaat plaatsen). Zet deze plank op dezelfde manier vast als de plank van de onderkant. Plaats de volgende plank 39 cm boven de vorige plank. Vervolgens plaats je nog een plank van 79 cm, 36 cm boven de vorige plank. Tot slot plaats je de laatste plank van 79 cm, 38 cm boven de vorige.

Stap 6

Draai de kast een kwartslag. De kast wordt vanaf de onderkant opgebouwd. Plaats voor de eerste plantenbak de 2 planken van 83 cm op de voor en achterkant van de kast. Deze lopen over de hele breedte van de kast. Zorg dat de planken gelijk lopen met de onderkant van de kast en zet ze op dezelfde manier vast als de vorige planken. Zorg daarbij wel dat je om de 3 cm een schroef plaatst.

Stap 7

Voor het kleine plantenbakje zet je de 2 planken van 21 cm breedte vast op de voor- en achterkant van de kast. Laat ook deze planken gelijk lopen met de onderkant van de 2e plank. Voor het kopstukje zet je één van de planken van 16 cm ertussen. Schroef deze aan alle kanten goed vast. Op de 3de plank van de kast zet je de 2 planken van 64 cm aan de voor- en achterkant van de kast vast. Zet ook hier een plankje van 16 cm tussen om de bak af te dichten. Voor de 4de plantenbak gebruik je de 2 planken van 44,5 cm. Ook deze dicht je af met een plankje van 16. De laatste plantenbak maak je op dezelfde manier als de eerste. Plaatst de 2 planken van 83 cm op de voor- en achterkant van de kast. Zorg dat deze gelijk loopt met de onderkant van de plank. Het klopt dat de zijkanten van de kast iets uitsteken.

Stap 8

Zet de kast rechtop. Om te voorkomen dat de potgrond uit de bakken spoelt kan je worteldoek plaatsen in de bakken. Knip het worteldoek op maat en niet deze vervolgens vast in de bakken. Vul de bakken met potgrond en mooie plantjes en klaar is jouw tuinkast.