• NaN

Kunstgras leggen

  • Totaal aantal stappen
    9

Stap 1

Hoewel je vaak hoort dat je kunstgras beter kan laten leggen is het toch prima zelf te doen als je een beetje handig bent. Wij hebben het laatst gedaan en er zijn een paar simpele dingen waar je rekening mee moet houden.
Zorg voor een vlakke ondergrond. Haal eerst het oude gras weg of graaf de tuin af en maak de ondergrond vlak en zorg dat je genoeg ruimte hebt voor een zandbed van 4 tot 5 cm.

Stap 2

Stort zand voor het zandbed en tril dit stevig aan zodat je een zandbed krijgt van ongeveer 5 cm. Hou rekening dat er nog 1 tot 2 cm bijkomt van het kunstgras zelf dat er later nog bij komt. Je kan hiervoor brekerzand gebruiken dat je in zakken bij de bouwmarkt kan kopen.

Stap 3

Na het aanstampen of trillen van het zandbed moet je het goed egaliseren. Dit kan je doen met een lange waterpas of een kleinere waterpas die je op een lange balk legt. Zo kan je het zand goed uitvlakken en zorg je ervoor dat het mooi waterpas ligt.

Stap 4

Rol nu het onderdoek uit over de oppervlakte. Snij het onderdoek eventueel op maat met een cuttermes. Zorg ook voor een overlap van 5 tot 10cm wanneer je meerdere stukken onderdoek nodig hebt. Het onderdoek moet zoveel mogelijk aansluiten aan de kanten zodat onkruid aan de randen geen kans krijgt.

Stap 5

Nu kan je het kunstgras uitrollen. Je moet wel even rekening houden met de vezelrichting (vleug) van het kunstgras. Het kunstgras oogt het mooiste wanneer je het zo legt dat je tegen de vezelrichting inkijkt. Hou aan de randen 2 tot 3 cm over, hierdoor heb je iets ruimte om e.a. te corrigeren. Deze randen kunt je later weer wegsnijden.

Stap 6

Het kunstgras kan simpel op maat gesneden worden met een cuttermes. Belangrijk is wel dat je altijd snijd vanaf de onderkant zodat de vezels niet beschadigen. Zorg voor een scherp mes en vervang deze op tijd. Vooral bij het snijden van lastige hoekjes is een scherp mes erg belangrijk.

Stap 7

Als het gras uit meerdere delen / banen bestaat dan moet je ervoor zorgen, op de plek waar de banen elkaar raken, dat beide kanten zo dicht mogelijk bij de vezel worden afgesneden. Leg de delen langs elkaar zodat er een kleine opening ontstaat van een paar mm. Je mag de rollen nooit helemaal strak tegen elkaar aanleggen.

Stap 8

Nu moet je de twee delen aan de ondergrond lijmen, zodat ze goed op hun plek blijven liggen. Sla de kanten die gelijmd moeten worden ongeveer 30 cm terug. Snij vervolgens de lijmband op de juiste lengte en leg deze in het midden van de twee stukken die je aan elkaar moet lijmen. Meng de lijm en breng deze met een lijmkam aan op de lijmband. Sla nu beide kanten van het kunstgras voorzichtig terug en druk het vervolgens stevig aan, let op dat je geen grassprietjes verlijmd. Druk daarna alles nogmaals goed aan door er overheen te lopen.

Stap 9

Als laatste bestrooi je het gras met vulzand en verdeel je het met een bezem zodat je het bijna niet meer ziet. Dat opborstelen kan je het beste tegen vezelrichting in doen, zodat het gras mooi rechtop gaat staan. Het soort gras bepaald hoeveel zand je nodig hebt, maar daar kunnen ze je ook over adviseren bij het bedrijf waar je het kunstgras koopt.

Dit heb je nodig

Andere materialen

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +45.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief


© 2023 -

Brico BricoPlanet BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten