Je houten terras behandelen en onderhouden
Je houten terras heeft doorheen het jaar veel te verduren door regen, zon en bijvoorbeeld natte bladeren. Ook zal onbehandeld hout vergrijzen door o.a. UV-straling. Om ervoor te zorgen dat je houten terras er toch altijd mooi verzorgd uitziet, kan je het terras behandelen.

- Kosten
- €152.96
- Totaal aantal stappen
- 4
Stap 1 | Voorbereiding
Je houten terras moet je altijd eerst goed reinigen voor je het kan behandelen. Veeg/schrob het terras goed schoon en gebruik hierbij wanneer nodig een algenreiniger. Ook met een hogedrukreiniger kan je je terras schoonspuiten. Let op dat je niet te hard spuit aangezien de houtvezels los komen en er splinters kunnen ontstaan. Je terras moet schoon, vrij van stof, glad en vooral goed opgedroogd zijn. Dek meubels, tuinartikelen en planten af met afdekfolie om ze te beschermen tegen stof, verfspatten en -druppels.
Verschil tussen olie, beits en lak
Beits is vochtregulerend. Dat betekent dat gebeitst hout kan blijven werken nadat het behandeld is. Vocht zal in en uit het hout trekken, maar het hout is toch beschermd. Verf en lak isoleren het hout en bieden daarom op een andere manier bescherming. Een beits trekt in het hout, waar een lak als het ware op het hout blijft liggen, of zich aan de oppervlakte hecht. Gebeitst hout is daarom ook 'in' het hout beschermd. Houtolie is evenals beits een vloeistof die ontwikkeld is om tuinhout optimaal te beschermen. De olie dringt (zeker bij de zachtere houtsoorten) diep door in het hout, voedt en beschermd het van binnenuit.
Stap 2 | Aanbrengen van grondverf
Je terras hoeft niet te worden voor behandeld.
Stap 3 | Aanbrengen van beits of verf
Meng de beits / verf goed voor je aan de slag gaat. Breng de eerste laag aan met een borstel, hiermee breng je een egale laag aan. Breng de beits, lak of olie niet te dik aan. Als je olie hebt aangebracht, ga je na de behandeling met een doek over de laag heen om overtollige olie te verwijderen. Laat de eerste laag goed drogen en breng wanneer nodig een 2de laag aan.
Bijkomende tips:
- Kies voor een borstel en een roller van hoge kwaliteit. Het gereedschap dat je gebruikt heeft evenveel impact op de tijd die je nodig hebt en op het eindresultaat als de verf zelf.
- Voor je een borstel voor de eerste maal gebruikt, haal je hem een paar keer over een stukje schuurpapier. De losse haren blijven op het schuurpapier zitten en komen niet in je verf terecht.
- Leg een inlegbakje in je verfbak voor je hem vult. Als je klaar bent met schilderen, giet je de overgebleven verf terug in de pot. De rest laat je drogen in het inlegbakje. Daarna kun je het weggooien. Je verfbak blijft hierdoor schoon.
Stap 4 | Na het schilderen
Terpentijn maar ook acrylverf is schadelijk voor het milieu, dus spoel vervuild water/terpentijn niet door de gootsteen. Wil je de borstel of roller later niet opnieuw gebruiken? Laat ze indrogen en gooi ze weg met het gewone huisvuil, net als droge verfblikken of verfbakjes. De doek die je voor de olie hebt gebruikt, kan door de mix olie & zuurstof zelf ontbranden. Na gebruik leg je de doek in een emmer water, daarna kan je de doek weg gooien.