Houten vloer leggen

  • stappen
    4

Stap 1

Het leggen van een houten vloer komt in heel veel opzichten overeen met het leggen van een laminaat vloer. Als je dat al eens hebt gedaan, dan kan je ook zeker een houten vloer leggen.

Ik zal hieronder mijn aanpak beschrijven.

Zorg ervoor dat je in ieder geval voldoende hout besteld. In de regel moet je de oppervlakte van de vloer aanhouden, plus 10%. De extra 10% heb je nodig omdat je op bepaalde plekken zaagafval gaat krijgen. Verder is het goed om het hout een aantal dagen voordat je het gaat leggen in huis te hebben. En dan ook het liefst op de plek waar je het gaat leggen. Op die manier kan het hout wennen aan de luchtvochtigheid en temperatuur en loop je het minste risico op bijvoorbeeld krimpen en kieren na het leggen.

Stap 2

Zorg voor een goede ondervloer. Je kan hiervoor folies gebruiken die bijvoorbeeld bedoeld zijn voor laminaat, maar het is belangrijk dat je in ieder geval een dampwerenede laag aanbrengt zodat er geen vocht in de vloer kan trekken. Ik leg de ondervloer altijd in delen. Eerst op de plek waar ik ga beginnen en zodra verder komt leg je weer een extra strook ondervloer erbij. Dit voorkomt dat je de ondervloer of folie stuk loopt op de plekken waar je pas later aan toe bent.

Stap 3

Begin aan een kant waar je een eerst lange strook kan leggen van het liefst de hele kamer en werk vanuit daar verder de kamer in. Zorg met afstand houders dat je overal een kleine ruimt vrijhoudt van de muren. Dit zorgt ervoor dat de vloer iets kan werken (krimpen en uitzetten) zonder dat de vloer krom gaat staan. Je kan daarvoor plastic wigjes kopen, maar je kan ook een paar stukjes afvalhout pakken en die tussen de voer en de muur klemmen.

Zorg bij een volgende baan dat de plekken waar je de houten planken aan elkaar legt per baan verspringen. Net zoals in een gemetselde muur. Dat zorgt ervoor dat de vloer een stevig geheel wordt. In de meeste gevallen leg je de vloer zwevend en dus niet vast aan de ondervloer. Wel lijm je de vloerdelen aan elkaar met houtlijm. Je lijmt daarvoor het mes en de groef van de planken in met houtlijm en drukt ze daarna in elkaar. Gebruik niet teveel lijm anders komt dat eruit als je de planken in elkaar drukt en als je dat niet meteen weg haalt blijf je dat zien.

Je blijft doorleggen en de laatste plank zaag je op maat. Het stuk wat je afgezaagd hebt kan je de volgende baan weer beginnen. Op die manier heb je de minste zaagafval. Als een stukje kleiner is dan 30cm kan je beter beginnen met een nieuwe plank.

Stap 4

Het leggen van de banen is het steeds herhalen van stap 3. Maar je zal waarschijnlijk ook wel eens een hoekje tegen komen of bijvoorbeeld een verwarmingsbuis. Lastige hoeken kun je het beste aftekenen met een profielmal. Door deze tegen het obstakel aan te duwen nemen de verschuifbare naalden de vorm over. Deze vorm neem je over op de lamel die zaag je uit. Zorg er altijd voor dat er 1 cm speling zit tussen de vloer en de deurpost of leiding

Niet-haakse hoeken kun je het beste aftekenen met een zwaaihaak. Draai de fixeerschroef een slag los. Leg de handgreep van de zwaaihaak tegen de ene muur en draai het blad tegen de andere muur aan. Draai de schroef weer vast en neem de hoek over. En als er leidingen midden door een plank lopen, zaag dan deze plank door ter hoogte van het hart van de leiding. Teken op beide uiteinden de halve diameter van de leiding af en zaag deze uit. Je kan de kopse kant van de lamellen eventueel weer verlijmen bij het leggen.