Gordijnrail vervangen

  • tijd
    45 Minuten
  • stappen
    7

Stap 1

Ik heb laatst bij ons op de slaapkamer de gordijnrail vervangen. De gordijnrail die er hing was een goedkope en door zijn lengte was het een uitschuifbare, zoals op de tweede foto te zien is. Op de overgang in de rails gingen de gordijnhaakjes met wieltjes scheef en vast zitten. Door het steeds weer los trekken gingen ze uiteindelijk ook stuk natuurlijk. Het gevolg was dat het gordijn de laatste maanden eigenlijk niet meer open is geweest. Een nieuwe dus!

Stap 2

Ik heb een nieuwe gordijnrail gekocht uit 1 stuk. De bevestigingsblokjes voor de plafondmontage en de runners zitten erbij.

Stap 3

Als eerste het gordijn weg gehaald. Daarna de schroeven van de gordijnrail verwijderd en de gordijnrail van het plafond gehaald.

Stap 4

De oude gordijnrail zat vast boutjes die in metalen pluggen gaan die in het gipsplaten plafond zitten. Als je een gat in de gipsplaat boort en hier de metalen plug doorheen steekt krijg je wat je ziet op de eerste foto. Als je het boutje er in doet en aan draait zal de plug boven het plafond gaan uitzetten zodat het zich zelf vast zet in de gipsplaat. Ik heb deze zelfde punten weer gebruikt voor het ophangen van de nieuwe gordijnrail.

Stap 5

De bevestigingsblokjes schuif je in de bovenste gleuf van de rail. De gordijn haakjes zitten in de onderste gleuf van de rail. De gordijn haakjes zijn ook uit 1 stik en hebben geen wieltjes meer. Doordat de binnenkant is behandeld met teflon lopen ze soepel heen en weer.

Stap 6

Schroef de gordijnrail vast door de bevestigingsblokjes. De blokjes zitten ongeveer om de 50 cm.

Stap 7

Het gordijn weer opgehangen aan de nieuwe rail. Het gordijn gaat weer soepel open en dicht! Had ik veel eerder moeten doen...