Een opklapbare (spiegel)tafel maken

  • Kosten
    €20.57
  • Totaal aantal stappen
    12

Stap 1

Wil je binnen een handomdraai je spiegel omtoveren in een tafel? Dan is dit het maakrecept voor jou! Deze opklapbare tafel is zeer snel te maken en kan binnen enkele uren al op je muur hangen.

Stap 2

Je kan zowel hardhouten multiplex als meubelpaneel gebruiken. Voor dit voorbeeld gebruiken wij een meubelpaneel. Zaag twee vierkanten van 750 bij 750 mm uit de plaat. Of laat het zagen in jouw lokale Brico.

Stap 3

Gebruik 4 louvredeurscharnieren en leg ze evenredig over de plaat. Bevestig deze met drie schroeven. Bevestig vervolgens de andere plaat aan de scharnieren.

Stap 4

Vouw de platen dicht en controleer of deze goed sluiten.

Stap 5

Om een frame te maken voor de spiegel is het belangrijk om te weten hoe groot de spiegel is. In dit voorbeeld gebruiken wij een spiegel van 600 x 600 mm. Teken dit af (75mm van alle vier de zijkanten). Boor vervolgens een gat in de getekende vierkant (naast de getekende lijnen).

Stap 6

Zaag vervolgens de binnenste vierkant eruit.

Stap 7

Klap de frame dicht en plaats de spiegel. Controleer of de spiegel past in de frame.

Stap 8

Bevestig aan de plaat die niet gezaagd is nog 2 scharnieren. Met deze scharnieren word de klaptafel later tegen de muur bevestigd.

Stap 9

Om de tafel stevig te laten staan als die opengeklapt is, gebruiken wij 2 handgrepen. Klap eerst de platen open en gebruik een geodriehoek om exact een hoek van 45 graden te krijgen. Zet in de hoek van de tafel twee haakse klossen zoals op de foto. Markeer de 2 gaten waar de handgrepen komen. Boor vervolgens de gaten.

Stap 10

Boor een extra gat voor de handgrepen als de tafel dichtgeklapt is. Bekijk de foto's hieronder voor een beter beeld.

Stap 11

Om de tafel aan de muur te bevestigen gebruiken we de haakse klossen zoals bij stap 9. Door deze in de hoeken te zetten kunnen we de tafel tegen een muur zetten. Als die waterpas staat dan bevestigen we de twee scharnieren tegen de muur. Gebruik een schroefoog om de tafel ingeklapt te houden. Klap de tafel dicht en markeer waar de schroefoog geplaatst moet worden. Boor een gat in de muur en bevestig de schroefoog. Boor vervolgens een gat in de plaat en plaats een slotbout door het oog.

Stap 12

Beits eventueel de frame en plaat in een mooie kleur. Bevestig de spiegel met spiegeltape als de beits droog is. Succes met maken!