Een muur behangen

  • Totaal aantal stappen
    11

Stap 1

Voordat je begint is het belangrijk om de volgende punten in acht te nemen: zorg voor een stevige trap en schakel altijd de stroom uit voor je met elektra aan de slag gaat.

Zorg dat de kamer leeg is zodat je voldoende ruimte hebt om te werken. Bedek tapijt of vloerbedekking met afdekfolie.
Voor een goed resultaat dienen de muren effen, droog en schoon te zijn.

Je berekent hoeveel behang je nodig hebt door de omtrek van de kamer te delen door het aantal banen per rol. Het aantal banen per rol bepaal je door de lengte te delen door de hoogte van de kamer te inclusief een marge van 10 cm.

Stap 2

Meet de hoogte van de baan die je nodig hebt en tel er 10 cm bij op voor een marge van 5 cm onder en boven.
Kijk op de verpakking in welke richting je het behang moet plakken en markeer dit eventueel op de achterzijde. Teken af en snijd alle banen op maat.

Stap 3

Controleer eerst of de lijm op de muur of op het behang moet worden aangebracht en maak de behanglijm aan volgens de gebruiksaanwijzing.
De eerste baan kan op de behangtafel met de achterkant naar boven. Leg de baan zo op tafel dat die aan twee kanten net over de tafelrand heen steekt, dan blijft de tafel schoon wanneer je de lijm aanbrengt.

Breng de lijm op een derde van de baan aan en smeer het gelijkmatig van het midden naar de rand toe uit. Schuif de baan naar de andere zijde van de tafel om deze rand in te lijmen.
Sla het gelijmde deel naar het midden dubbel, zonder de plooi plat te drukken en breng lijm aan op de rest van de baan.
Laat de lijm goed inweken.
Maak na iedere baan de behangtafel schoon.

Stap 4

Bepaal eerst de volgorde.
Begin altijd naast een raam en behang verder tot in de eerste hoek. Daarna behang je wand 2 tot aan de tweede hoek. Ga verder op wand 3, gevolgd door de vierde wand. Dan begin je weer bij de eerste baan en werk je toe naar de vierde hoek.

Nu, de eerste baan. Voordat je die tegen de muur plakt moet je nog één ding doen om te zorgen dat je hem recht hangt. Trek op 50 cm van het raam een loodrechte lijn op de muur met behulp van een schietlood. Nu kan je plakken.

Stap 5

Plaats het bovenste gedeelte van de ingelijmde baan tegen de muur. Laat 5 cm over aan het plafond en leg de zijkant gelijk met de verticale lijn.
Verwijder blazen met de borstel of behangspatel door van boven naar beneden en van het midden naar de zijkanten aan te drukken.
Vouw nu het onderste gedeelte van de baan terug en druk aan.

Stap 6

Nu kan je afsnijden. Druk met een metalen lat of spatel ter hoogte van de rand zodat er een vouw ontstaat. Snijd met een stanleymes het behang in de hoek af.
Onderaan de muur moet je even wachten tot het behang droog is. Dan snijd je het met een metalen liniaal en mes af.

Voor de volgende banen doe je hetzelfde als bij je eerste baan. Plaats de banen in dezelfde richting, zij aan zij, zonder te overlappen. Zo werk je de hele kamer door.

Het is niet erg als je knoeit, maar wacht niet tot de lijm droog is. Gebruik een vochtige spons om lijmresten te verwijderen. Maak de spons zelf ook regelmatig schoon.

Stap 7

Na 10 minuten kun je de naden netjes aandrukken. Gebruik voor gewoon papier een nadenroller. Voor reliëfpapier gebruik je een schone doek. Overtollige lijm verwijder je met een vochtige spons.

Stap 8

Niet moeilijk, maar er zijn wel een paar dingen die je moet weten.

Binnen hoeken: Snijd de baan tegen de hoek in de lengte op maat en begin de volgende baan op de volgende muur.
Bij buiten hoeken kan de baan gewoon de hoek volgen.

Stap 9

Deuren & ramen: Laat de behangbaan over het kozijn of de deurpost vallen en strijk glad op de wand. Knip het
overtollige behang weg tot op 2 cm van het kozijn of de deurpost en maak schuine knipjes in de hoeken. Borstel het behang strak tegen de hoek met het kozijn of de deurpost en snijd langs de vouw het behang op maat. Wrijf het behang daarna nog eens goed na, zodat je zeker weet dat alle randen vastgeplakt zitten. Gebruik je spons om de deuren en ramen schoon te maken.

Stap 10

Stopcontacten en schakelaars: Schakel altijd eerst de stroom uit. Haal de afdekplaatjes en stopcontacten van de muur.
Behang daarna de muur over het punt van het stopcontact of de schakelaar heen. Snijd met een stanleymes een kruis in het midden van het elektrapunt. Snijd de overtollige driehoekjes weg en plaats het afdekplaatje of het stopcontact terug. De stroom kan weer aan.

Stap 11

Radiatoren: Plak het bovenste gedeelte vast en laat het onderste gedeelte over de radiator heen vallen.
Knip het behang van onderaf in, op de plaatsen waar de steunen moeten komen. Laat het behang voorzichtig achter de radiator zakken en druk goed aan met een borstel of roller met lange steel. Voor lijmresten heb je de vochtige spons.

Behangen kan iedereen. Succes met je klus!