Behang berekenen

  • tijd
    1 Dag
  • stappen
    3

Stap 1

Ik liep altijd te puzzelen om te berekenen hoeveel behang je nodig hebt en hoeveel rollen je dus moet kopen. Ik heb dat een keertje uitgezocht en deel het graag!

De meeste behangsoorten zitten op een rol van 53 cm breed en zijn ongeveer 10 meter lang. Om te berekenen hoeveel rollen je nodig hebt meet je eerst de omtrek van de kamer: tel daarvoor gewoon de breedtes van elke muur bij elkaar op. Heb je brede en hoge ramen, dan moet je dit corrigeren, trek dan de breedte van de ramen van de totale kameromtrek af.

(Het wordt dan wel even puzzelen hoeveel reststukken u kunt gebruiken om de muur boven en/of onder het raam te beplakken).

Stap 2

Vervolgens deel je de kameromtrek door de breedte van de rol (meestal 0,53 m). Je weet nu het aantal banen wat je nodig hebt om de kamer te behangen.
Is je kamer minder dan drie meter hoog, dan haal je uit een rol van 10 meter 3 banen. Is je kamer minder dan 2,4 meter, dan haalt je zelfs 4 banen uit 1 rol.
Let wel op dat je altijd minimaal 10 cm extra nodig om het behang netjes af te kunnen werken langs plint en plafond. Als het behang een patroon heeft, heb je bovendien langere banen nodig om de patronen op elkaar aan te kunnen laten sluiten. Neem dus wat marge daarin.

Stap 3

Deel dan vervolgens het aantal benodigde banen voor de hele kameromtrek door het hierboven berekende aantal banen per rol (dus 3 of 4). De uitkomst van deze berekening is het aantal rollen dat je moet kopen.

Ik heb ondertussen ook gemerkt dat er op de website van Brico een rekenmachine is om het aantal rollen te berekenen (https://www.brico.be/nl/services/calculator/wallpaper)

Als je erg twijfelt (bijvoorbeeld bij een groot patroon, of als uw kamer veel hoeken heeft die de berekening moeilijk maakt), neemt u voor de zekerheid enkele rollen extra. Je kunt niet-gebruikte rollen meestal binnen 3 weken gewoon weer terugbrengen naar de winkel.