Badkamermeubel plaatsen

  • Totaal aantal stappen
    4

Stap 1 | Voorbereiding

Welkom! We gaan een badkamermeubel plaatsen. Bij iedere klus is het belangrijk dat je je eigen veiligheid in acht neemt. Gebruik als je met elektrische gereedschappen werkt handschoenen en eventueel een veiligheidsbril.

Stap 2 | Leidingen

Als je het nieuwe badkamermeubel gaat plaatsen op dezelfde plek als een bestaand badkamermeubel, zitten de water- en afvoerleidingen al op de goede plaats. Zet in dat geval de stopkraantjes dicht, demonteer het oude badkamermeubel en ga door naar de volgende stap. Als je het meubel op een nieuwe plek gaat monteren, ga je als volgt te werk: draai de hoofdkraan dicht.

Zet de kranen open die eventueel al in de ruimte aanwezig zijn. Draai op de bovenste en onderste verdieping van het huis een kraan open. Als het badkamermeubel geplaatst wordt op de laagste verdieping, zet dan bij de hoofdkraan de aftapper open en laat het systeem helemaal leeglopen. Vergeet niet om een emmer onder de aftapper te plaatsen. Teken op ongeveer 60 à 70 cm van de vloer een verticale waterpas potloodlijn op de plek waar het meubel moet komen. Monteer nu op die lijn ongeveer 15 à 20 cm van elkaar af twee muurplaten met binnendraadaansluitingen. Deze moeten aan weerszijden van het midden van het te plaatsen meubel komen. Op de linker komt een hoekstopkraan met een warmwaterleiding, op de rechter een hoekstopkraan met koudwaterleiding. In het midden op ongeveer 40 à 50 cm van de vloer komt de afvoeraansluiting.

 

Stap 3 | Nieuw meubel plaatsen

Bepaal eerst hoe hoog je de wasbak wilt hebben. 90 à 95 cm zijn veelgebruikte hoogtes. Kijk waar de bevestigingspunten zitten en trek een horizontale waterpas lijn op de muur op de plek waar deze punten moeten komen, op de door jou gewenste hoogte.

Meet de afstand tussen de ophangpunten en teken ze af op de lijn. Boor voor en plaats pluggen. Draai de haken in de pluggen tot ze ongeveer 5 cm uitsteken. Hang het badkamermeubel aan de haken en controleer of hij waterpas hangt. Zo niet, stel hem dan af met de stelschroeven. Draai dan de trekschroeven aan zodat het meubel zich strak tegen de wand aantrekt.

Breng nu sanitaire silicone aan op de plekken waar de wastafel het badkamermeubel gaat raken, en plaats de wastafel. Sluit de flexslangen van de kraan aan op de hoekstopkranen. Warm water links, koud water rechts. Sluit ook de sifon op het afvoerputje en de afvoerpijp aan. Sluit alle kranen, en open de hoofdkraan of stopkraantjes. Controleer het systeem op lekken en test de kraan. Monteer nu de laden, plankjes en deuren. Succes met je klus!

Stap 4 | Aandachtspunten

  • Als je in de wand gaat boren, controleer dan of er geen leidingen op die plek lopen.
  • Meet na of de water- en afvoerleidingen niet in de weg zitten van eventueel aan te brengen lades.
  • Laat de sanitaire silicone minimaal 24 uur drogen voordat je gewicht op de wastafel plaatst.

Nog tips nodig over sanitair? Wij verzamelden alles op 1 plaats!