Met volle teugen genoten van je tuin en tuinmeubels deze zomer? Aan alle mooie liedjes komt (helaas) een einde. Wanneer de winter voor de deur staat, is het tijd om je tuinset netjes op te bergen. Met deze tips maak je je tuinmeubilair winterproof!

Reinig je meubels voor je ze opbergt

Reinig je tuinmeubels eerst voor je ze opbergt. Gebruik een zachte borstel en zeepwater en laat ze zeker goed drogen. Schuren is altijd uit den boze, want zowel hout als aluminium raken daardoor onherstelbaar beschadigd. Het is even doorbijten, maar wedden dat je volgende zomer erg blij bent dat je deze schoonmaak al achter de rug hebt?

Geef ze nog een onderhoud

Je hebt je tuinset de afgelopen maanden intensief gebruikt, dus verdient hij wel een flinke onderhoudsbeurt. Gebruik bijvoorbeeld een ontgrijzer voor hout dat grijs geworden is en verwijder eventueel mos (met een borstel met harde haren en warm water met marseillezeep). Wrijf altijd met de richting van de nerven mee om hout niet te beschadigen! Plastic meubels kun je behandelen met een spray om ze weer te laten glanzen en om ze te beschermen. 

Nu de ‘finishing touch’

Zijn alle vlekken verwijderd? Dan hebben houten meubels nog nood aan een laagje beits of microporeuze verf. Meubels uit niet-exotisch hout krijgen het best nog een behandeling met een schimmelwerend middel.

Geef regen en uv-straling geen kans

Het allerbelangrijkste voor je tuinmeubels tijdens de winter? Dat ze droog en beschut staan! Schaf zeker passende beschermhoezen aan, zodat uv-straling – die niet alleen in de zomer schadelijk is –geen schijn van kans krijgt. Kussens bewaar je dan weer beter in een opbergbox. Heb je geen garage of een andere geschikte bergruimte? Dan is het zeker de moeite waard om een tuinhuis te plaatsen. Zo kunnen je tafel en stoelen niet verbleken en zijn ze beschermd tegen regen.

Let op: raadpleeg steeds de handleiding van je tuinset, zodat je exact weet hoe je de meubels moet onderhouden en er extra lang van kunt genieten.