De stroom uitschakelen, enkele gaten boren en de spots monteren. Dat zijn de basishandelingen wanneer je spots in je plafond wil plaatsen. Klinkt simpel, toch? Is het ook! Volg even mee.

Stap 1: verlaagd plafond

Als je al een verlaagd plafond hebt, mag je deze stap overslaan. Als je dat nog niet hebt, moet je natuurlijk eerst je plafond verlagen. Bevestig gipsplaten of andere plafondpanelen tegen je huidige plafond om de spots gemakkelijk in te bevestigen. Bedenk op voorhand waar je precies je spots wil plaatsen. Een lichtplan kan je daarbij helpen. Voorzie zo’n vijftien centimeter tussen het isolatiemateriaal en de spotjes.

Stap 2: werk veilig

Zorg er altijd voor dat je veilig werkt. Schakel daarom de zekering van de stroomkring waarin je werkt uit. De lichtschakelaar alleen uitschakelen is niet voldoende! Duid vervolgens op het plafond aan waar je spots moeten komen. Plaats ze minstens dertig centimeter uit elkaar.

Stap 3: boor de juiste gaten

Lees goed de verpakking van je inbouwspotjes. Daarop vind je de diameter van het gat dat je moet boren met je klokboor of gatenzaag. Besef goed: een gat groter maken kan altijd, een gat verkleinen wordt heel moeilijk! De grootte van het gat moet overeenkomen met de grootte van de armatuur van het spotje. En zoals bij elke stap, is veiligheid ook in deze fase heel belangrijk. Zorg ervoor dat je weet waarin je boort. Let op voor buizen en elektriciteitsdraden!

Stap 4: strippen en spotjes in het plafond aansluiten

Zodra je de gaten geboord hebt, stop je de kabel van de stroomvoorziening door het gat. Haal een centimeter bescherming weg met de striptang. Verbind de draden van de lamp met de kabels via de lusterklem. Meestal hebben de lampen een zwarte schakeldraad en een blauwe nuldraad. Verbind dezelfde kleuren met elkaar. Hang de spot in de opening in het plafond. Als je graag meerdere spots met één schakelaar bedient, schakel je de spots in serie. Verbind één van de twee draden met de spot ernaast.  

Stap 5: testen maar!

Schakel ten slotte de stroom weer in en test het resultaat met de schakelaar. Doen de lampjes het? Goed gedaan!