Inbouwspots of opbouwspots?

Inbouwspots worden, zoals de naam verklapt, in het plafond ingebouwd. Je kunt ze onopvallend integreren in je interieur. Het is wel belangrijk dat je voldoende vrije ruimte hebt onder het plafond. Je plafond zal immers 15 centimeter moeten zakken als je spots wil laten plaatsen in een bestaande ruimte. In nieuwbouwprojecten worden inbouwspots meestal rechtstreeks in het beton geboord, zodat er geen kostbare ruimte verloren gaat.

Opbouwspots of hangspots zijn esthetisch minder strak, maar wel heel flexibel. Kies bijvoorbeeld voor een armatuur met verschillende spotjes en verlicht de elementen in je interieur die je extra in de kijker wil zetten. Een railsysteem zorgt voor voldoende verlichting, zonder dat je daarbij al te veel kabels moet gebruiken. Opgelet: opbouwspots zijn vaak een tikkeltje duurder dan inbouwspots.

Type en kleur van je spotjes

Tegenwoordig zijn ledspots enorm in trek. Die zijn iets duurder in aankoop, maar verbruiken tot 70% minder energie. Daarnaast is ook de levensduur van zo’n ledspot langer: je verlicht met één lampje tot 10.000 uur. Ook de kleurtemperatuur van je verlichting speelt een belangrijke rol. In de bureauruimte gebruik je het best koud licht. Deze kleur bootst de kleur van daglicht na en verhoogt de productiviteit en concentratie. In je woon- of slaapkamer gebruik je het best warm licht om de juiste sfeer te creëren.

Hoeveel spotjes heb je nodig?

Om te bepalen hoeveel spots je in een bepaalde ruimte nodig hebt, stel je het best een verlichtingsplan op. De optimale afstand tussen de verschillende spots hangt bijvoorbeeld af van de afstand tussen de vloer en het plafond, het lumen van de lamp en de gradenbundel van de lichtbron. Zo verlicht een gradenbundel van 24° een oppervlak van 1 m2.

Dimbaar of niet-dimbaar?

Wil je een extraatje, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor spotverlichting met een dimfunctie. Je creëert een leuke sfeer in je kamer wanneer jij dat wil. Halogeenspots zijn altijd dimbaar, maar bij ledspots controleer je dit het best toch nog even op de verpakking. In zo goed als alle gevallen heb je een leddimmer nodig om een ledlamp te dimmen.

Zo, nu weet je waarop je moet letten bij het kiezen van spotjes. De laatste stap is ze te installeren. En ook daar kunnen we je met dit handig stappenplan bij helpen. Succes!

Brico en BricoPlanit helpen je graag  

Ben je op zoek naar meer tips voor de juiste verlichting voor je woning? Op onze blog vind je talloze nuttige artikels. Vraag ten slotte gerust advies aan de medewerkers in een van onze winkels!