Is er een kleintje op komst of pas geboren? Proficiat! Wellicht is het stilaan tijd om de kinderkamer in te richten. Verf en vernis zijn chemische producten. Dus misschien ben je bezorgd dat dit schadelijk kan zijn voor het nieuwe lid van je gezin. Een woordje uitleg.

Zorg voor genoeg ventilatie

Een raamkozijn in de verf zetten, een klein meubeltje of plintje schilderen, … kan geen kwaad, mits een heel goede verluchting! Dit betekent dat je best alle ramen en deuren openzet, zodat er veel frisse lucht in de ruimte komt.

Zorg ervoor dat de verf gedroogd is

Als je start met het grote werk, zorg dan zeker om voor 3 maanden voor de geplande bevalling (26 weken) de kamer geschilderd te hebben, zodat het ruim de tijd heeft om te harden, mogelijk meerdere lagen te zetten en de lucht zo schoon mogelijk te houden.

Is je kindje al geboren? Het is zeker geen probleem om te schilderen, maar houd hem of haar dan nog een tijdje in je eigen slaapkamer of een kamer die al geschilderd is. Zorg dat de verf in de kinderkamer volledig droog is en de kamer goed verlucht voor je je baby er laat slapen.

Zelf schilderen wanneer je zwanger bent

Voel je zeker niet schuldig als je al schilderwerken zou hebben gedaan! Met een heel goede verluchting ben je helemaal goed. Het is met andere woorden verstandig om de vensters, deuren zo wijd mogelijk open te zetten. Probeer ook niet in de kamer te blijven terwijl de verf droogt. Een pauze nemen bij het vele schilderwerk neem je ook best in een andere ruimte.

Wil je zelf schilderen? Het kan heel vermoeiend zijn om met een kindje in je buik rond te stappen, dus span je niet teveel in en laat je zeker helpen!

Welke verf gebruiken om de kinderkamer te schilderen?

De raad van het Vlaams Antigifcentrum is om een kinderkamer te verven met verf op basis van water, zoals acryl- of latexverf (ontdek hier de verschillende soorten verf). Blijf sterk verluchten. Je kan ook gebruik maken van muurstickers of natuurverf (met bijpassend behang). Of, als je al wilt voorbereiden op de kleine picasso's van morgen, kan je je muren schilderen met afwasbare verf


Klaar om eraan te beginnen? Leer hoe je een muur moet schilderen!