Lumen: de lichtsterkte van je lamp

Lumen geeft de hoeveelheid licht aan die een lichtbron uitstraalt. Hoe meer lumen, hoe meer licht een lamp produceert. De lichtsterkte is belangrijk voor de sfeer. Ga je voor gezelligheid, dan is een lamp met minder lumen de oplossing. Wil je in je ruimte zo veel mogelijk licht, bijvoorbeeld om geconcentreerd te kunnen werken, dan kies je voor een bureaulamp van bijvoorbeeld 1.000 lumen.

Kelvin: de kleurtemperatuur van je lamp

Kelvin staat voor de kleurtemperatuur en bepaalt de warmte die een lamp uitstraalt. Hoe hoger het aantal kelvin, hoe witter en kouder het licht is. Een geler, warmer licht heeft een lagere waarde. Ben je op zoek naar een lamp met het warme effect van een halogeen- of gloeilamp? Kies dan een ledlamp rond 2.700 kelvin.

Watt: het verbruik van je lamp

Elk elektrisch toestel heeft een wattage dat aangeeft hoeveel energie het verbruikt. En dat is niet anders voor lampen. Hoe lager de wattage, hoe lager het energieverbruik en jouw energiefactuur. Een lamp met een hoger wattage geeft over het algemeen meer licht.

Verlichtingstip: wil je weten of je lamp energie-efficiënt is, dan deel je de lichtsterkte door de wattage. Spaarlampen en ledlampen zijn de duurzaamste in de lampenfamilie.

IP-waarde: de stof- en waterbestendigheid van je lamp

Op de verpakking van je lamp vind je tot slot de Ingress Protection Rating of IP-waarde, die bestaat uit twee cijfers. Het eerste geeft aan in welke mate de lamp bestand is tegen stof. Het tweede cijfer staat voor de vochtbestendigheid. Omdat water en elektriciteit niet de beste vrienden zijn, moet badkamer- of buitenverlichting beter beschermd zijn. Voor gewone binnenverlichting zit je goed met een lamp met een IP20, terwijl je in je douche het best kiest voor een IP65.

Brico en BricoPlanit helpen je graag  

Ben je op zoek naar meer tips voor de juiste verlichting voor je woning? Op onze blog vind je talloze nuttige artikels. Vraag ten slotte gerust advies aan de medewerkers in een van onze winkels!