Welke kleuren geef ik aan mijn kerstboom?
Kies kleurschakeringen die goed bij de kamer passen waar de kerstboom zal staan. Maak een keuze tussen koude of warme kleuren. Koude tinten passen beter bij zilver en warme tinten meer bij goud. Deze metallic kleuren geven een hedendaagse touch aan je decoratie.


Voor een kerstboom met warme kleuren kan je bijvoorbeeld kiezen voor rood, oranje en goud. Wil je een boom versierd met koude kleuren? Opteer dan voor groene, blauwe, paarse en zilvertinten.

De combinatie rood en groen blijft een tijdloze klassieker. Hang voor deze combinatie meer rode dan groene versieringen in de kerstboom, zo blijft het evenwicht tussen de kleuren bewaard. Gouden accenten maken de traditionele look af.

Blauw en zilver/wit passen ook heel mooi samen. En zelfs als het geen witte Kerst wordt kan je nog altijd sneeuw op je kerstboom aanbrengen. Vermijd het sneeuweffect echter in combinatie met warme kleuren zoals rood, geel of goud.

tip : verstuif lak op de kerstboom en bepoeder hem dan met bicarbonaat voor een gezellig laagje sneeuw. Het bicarbonaat wordt gefixeerd op takken dankzij de lak. Je kan ook water gebruiken in plaats van lak. Of gebruik één van onze sneeuwsprays.

De keuze van versiering
Let op de grootte van je decoraties. Hou je van vaste waarden? Kies dan kerstballen van dezelfde grootte. Als je van variatie en originaliteit houdt kan je wel versieringen van verschillende diktes en groottes gebruiken zoals slingers en popjes. Blijf echter wel het evenwicht van de kerstboom bewaren en mix gelijkmatig kleine en grote decoratie.

Hoe kies ik verlichting?

Opteer voor kleine, discrete lichtjes in plaats van grote plastic lampjes. De lichtjes zijn er om de boom tot zijn recht te brengen, ze mogen niet alle aandacht opeisen.
Wil je lichtslingers hangen, voorzie er dan zeker twee. Hang de eerste slinger dicht tegen de stam van de kerstboom (zie 1ste tekening). Volg met de tweede slinger meer de vorm van de kerstboom (zie 2de tekening). Hang de lichtjes diep genoeg in de kerstboom, niet te veel op de uiteinden van de takken. Maak een keuze tussen verticaal of horizontaal, maar nooit de twee.

Vermijd hevig flikkerende lichtjes en neem een lichtkleur die past bij de kleuren van de decoratie. Als je op zeker wil spelen koop je best lichtslingers met wit of gebroken wit licht.

tip: hang gedroogde sinaasappelschillen in de kerstboom om hem heerlijk te doen ruiken. Decoreer als finale afwerking deuren, tafels en de rest van je interieur in dezelfde stijl en kleuren als je kerstboom.

Kerst in de tuin

Nadat het huis en de kerstboom binnen versierd zijn kan je nog de tuin aanpakken. Hoewel sommige mensen verkiezen om de buitenkant van hun huis niet te versieren straalt een mooi verlichte tuin in de winter echt gezelligheid uit.

Less is more
Met kerstverlichting kan je zo ver gaan als je zelf wil (zie foto), maar als je stijlvol je tuin wil decoreren ga je best voor het credo “less is more”. Zo beperk je bovendien het elektriciteitsverbruik. Ga voor subtiele elementen, zoals een verlichte kerstkrans aan de voordeur of versier enkele struikjes. Zie je het toch grootser? Dan is een rendierslee een leuk idee, of maak met een lichtslang een grote ster op een buitenmuur.

Kies een stijl voor buiten
Hou je van natuurlijk en puur? Dan passen witte of warm witte lichtjes perfect in je tuin. Een eenvoudige krans gemaakt van dennentakken aan de voordeur en je bent klaar. Als je voorkeur echter uitgaat naar een kleurrijke stijl zal je ook je gading vinden in het assortiment van Brico: kies slingers met LED-lampjes in verschillende felle kleuren en pimp een kerstkrans met mooie linten, kleine kerstballetjes of sterren.

Veilig versieren
Wees er zeker van dat je verlichting gebruikt die geschikt is voor buiten. Ook het verlengsnoer en de stekkerdozen moeten (spat)waterdicht zijn.