We kunnen je al meteen geruststellen: welke hogedrukreiniger je ook zoekt, de kans is groot dat wij hem in huis hebben. Brico en BricoPlanit beschikken namelijk over het grootste assortiment aan hogedrukreinigers. In dit artikel lees je welk toestel zich het best leent voor jouw specifieke klus.

Welke druk kiezen voor je hogedrukreiniger?

De werken die je met een hogedrukreiniger uitvoert, kun je indelen in drie categorieën: een lichte, een gemiddelde en een zware categorie.

  • Je auto wassen is een klus uit de lichte categorie. Een hogedrukreiniger van 100-110 bar, met een waterverbruik van 360 liter per uur is het meest geschikt. Zo’n hogedrukreiniger mag je maximaal 200 euro kosten.
  • Je terras, oprit of dakgoot schoonspuiten is een karwei uit de middelzware categorie. Ook het schoonmaken van de pijpleidingen van je riolering hoort hier thuis. Je kiest het best voor een hogedrukreiniger die 120 tot 140 bar kan produceren, en die zo’n 380 tot 480 liter water per uur verbruikt. Dit zijn de degelijkere toestellen, die veel verschillende klussen aankunnen dankzij hun grotere spuitkracht.
  • Ten slotte zijn het reinigen van grote oppervlaktes of het ontstoppen van rioleringen werken uit de zware categorie. Een hogedrukreiniger die 145 bar of meer produceert, en zo’n 500 liter water per uur of meer verbruikt, is het meest aangewezen. De spuitlengte van de verschillende toestellen varieert tussen 3 en 10 meter.

Denk dus goed na welke werken je allemaal met je hogedrukreiniger wil uitvoeren, voor je een toestel koopt.

Hogedrukspuiten met warm water?

De meeste hogedrukreinigers die je als particulier tegenkomt, zijn koudwatertoestellen. Sommige toestellen kun je ook aansluiten op een warmwaterbron. Dat water mag maximaal 60°C zijn. Als je toestel ook met warm water kan werken, dan staat dat uitdrukkelijk vermeld in de handleiding. Zulke hogedrukreinigers zijn vaak iets duurder dan de koudwatertoestellen. Professionele hogedrukreinigers werken bijna uitsluitend met warm water van 80°C. Reinigen met warm water gaat nu eenmaal vlotter en bespaart je dus tijd.

Tip: er zijn ook hogedrukreinigers die gedurende tien seconden extra druk kunnen genereren, bijvoorbeeld om ook het écht hardnekkige vuil te kunnen verwijderen.

Het verbruik van een hogedrukreiniger

Het verbruik van je toestel hangt natuurlijk af van het vermogen. De meeste hogedrukreinigers kosten zo’n 1,50 euro per uur aan stroom. Het waterverbruik ligt twee tot drie keer lager dan bij een tuinslang, rond de 350 liter per uur.

Tip: gebruik regenwater voor je hogedrukreiniger. Dat is beter voor de watervoorraad, je portefeuille én je toestel. In regenwater zit minder kalk dan in leidingwater.

Accessoires voor hogedrukreinigers

Voor elke klus die je met je hogedrukreiniger uitvoert, kun je ook handige accessoires kopen. Denk aan een vuilfrees, een rioolreinigingsset of een langere spuitslang dan die die standaard wordt meegeleverd. Er bestaan ook speciale ‘guns’ om je fiets mee schoon te spuiten. Neem dus zeker eens een kijkje in ons assortiment aan accessoires.

Brico en BricoPlanit helpen je graag

Wil je toch graag nog wat extra advies? Laat je bijstaan door een expert in een van onze winkels