In de winkel werd je verteld welke maten je moet nemen en hoe je die moet opmeten. Dat kan je zelf doen, maar je kan ook een vertegenwoordiger bij jou thuis laten komen. Dan bestel je en worden jouw gordijnen op maat gemaakt. Na enkele weken worden die thuis geleverd. Je kan ze volledig gemonteerd en afgeregeld laten brengen en zelfs laten plaatsen. Of je gaat zelf aan de slag. Wie daarvoor kiest, zal beslist wat aanwijzingen vinden verder in deze report

Lengte van de gordijnroede

De lengte van de gordijnroede bepaalt hoever de gordijnen open kunnen en zoveel mogelijk het raam vrij laten.

1 gordijn per raam: de lengte van de gordijnroede komt overeen met de breedte van het raam + 1/3.

2 gordijnen per raam: de lengte van de gordijnroede komt overeen met de breedte van het raam + 1/4 links en 1/4 rechts van het raam.

De hoogte van de gordijnen berekenen

Plaats de steunen voor de gordijnroede op een derde van de hoogte tussen de bovenkant van het raam en het plafond. Als de ruimte tussen de bovenkant van het raam en het plafond 30 cm is, bevestig de steunen op 10 cm boven de bovenkant van het raam. Dat geeft de indruk dat de gordijnroede zich in het midden van de ruimte tussen de bovenkant van het raam en het plafond bevindt.

A: hoogte voor halve gordijnen

B: hoogte gordijnroede - vensterbank

C: hoogte gordijnroede - vloerDe breedte van de gordijnen berekenen

Zodra de gordijnroede ophangt kunt u de breedte van het gordijn bepalen. Reken twee tot drie keer de lengte van de gordijnroede. Hoe ruim de gordijnen vallen, hangt af van de dikte van de stof en van het gordijnophangsysteem. Neem veiligheidshalve altijd 10 cm meer dan wat u hebt berekend.

D: breedte van de ruit

E: totale breedte van het raam

F: lengte van de gordijnroede