Bepaal het budget van je parketvloer

Parket is zeker niet de goedkoopste optie, maar het is de investering dubbel en dik waard. Een plankenvloer slijt heel traag, isoleert goed en geeft je woning die luxueuze toets. De prijs van je parket hangt onder andere van de houtsoort af. Zo is eikenhout duurder dan bamboe of teak. Afhankelijk van je budget kies je daarnaast voor massief of half-massief parket. Massief parket bestaat volledig uit hout, waardoor het de duurste, maar ook duurzaamste parketsoort is. Half-massief parket bevat uit meerdere materialen: de bovenlaag is vier tot zes millimeter hout, terwijl de onder- en tussenlaag meestal uit MDF, blokplaten of multiplex gemaakt is.

Let wel op: de kost per vierkante meter is slechts een aspect van de totale prijs. Vergeet als je je budget bepaalt zeker de installatie- en leveringskosten en de prijs van je ondervloer niet te verrekenen.

Denk aan de functionaliteit

Een mooie parketvloer is een echte blikvanger. Maar dat maakt hem nog niet geschikt voor elke ruimte. Vocht en parket gaan niet goed samen. Een parketvloer in je badkamer is daarom in het algemeen geen slim idee. Steeds meer gezinnen verwarmen hun woningen bovendien met vloerverwarming. Het is belangrijk om te weten dat houtsoorten zoals beuken- en essenhout hiermee niet te combineren zijn.

Een parketvloer die met je interieur matcht

De kleur van je parket heeft heel veel invloed op hoe je ruimte er uiteindelijk zal uitzien. Donkere kleuren verkleinen de ruimte optisch, terwijl een lichte houtkleur juist het omgekeerde doet. Vermijd dus donkere kleuren in kleinere ruimtes, zoals de gang of kamers met lage plafonds. Wil je een lichte, open sfeer creëren, dan ga je het best voor een licht parket. Denk daarnaast aan je meubels en de kleuren van je muren. Je wilt natuurlijk dat je vloer goed bij de rest van je interieur past. Een klassieke stijl bereik je met parket in traditionele bruintinten of ongekleurd parkethout. Hou je meer van een moderne look, dan ga je het best voor een plankenvloer in donkerdere of zwarte tinten.

Brico en BricoPlanit helpen je graag  

Ben je op zoek naar meer tips om de juiste parketvloer te kiezen? Op onze blog vind je talloze nuttige artikels. Vraag ook gerust advies aan de medewerkers in een van onze winkels!