Het leertje of keramische binnenwerk zijn niet de enige onderdelen van de kraan waarop slijtage komt. Ook sluitringen of o-ringen die zich op het uiteinde van schroefdraad bevinden kunnen verslijten. Die dichtingsringen vindt men terug op het onderstuk van de kraankop en op het onderstuk van de zwanenhals. Bij het vervangen van die dichtingsringen kunt u de afdichting verbeteren door een stukje teflon rond de schroefdraad te wikkelen.

Welke dichtingsring?Kleine reparaties

Een filtertje vervangen

Als bij het opendraaien van de kraan maar een dun waterstraaltje uit de kraan komt, dan komt dat waarschijnlijk door kalkaanslag die de straalbreker verstopt.


1. Schroef de uitloop los.
2. Verwijder de dichtingsring en de ring, controleer of op de straalbreker of het zeefje kalkaanslag aanwezig is.


Er zijn twee oplossingen mogelijk:

1. Leg de straalbreker die moet worden ontkalkt in een glas azijn. Breng een nieuwe straalbreker aan.
2. Breng een nieuwe straalbreker aan. Een straalbreker met kogelgewricht om de waterstraal te kunnen richten.
De filters van een bad- en douchemengkraan reinigen

1. Demonteer de kraan.


2. Haal alle vuil uit de filters van de aansluitingen.3. Demonteer de twee terugslagkleppen met een passende sleutel.


4. Maak de filters schoon door ze in een ontkalkingsmiddel of in water met azijn te dompelen.Een zitting afschuren

Wanneer, ondanks de vervanging van de dichtingsring, de kraan blijft lopen en de zitting water laat doorsijpelen, kan je het probleem soms oplossen door die af te schuren.

Sluit voor u iets onderneemt de stopkraan af die zich op de toevoerleidingen van warm en koud water bevindt. Als u de stopkranen niet vindt, sluit dan de hoofdstopkraan af die zich bij de waterteller bevindt. Stopkranen zullen soepeler werken als ze geregeld eens worden open en dichtgedraaid. Het risico bestaat dat ze vastraken door kalkaanslag. Als zich dan een probleem voordoet in een leiding, is het te laat: het water kan niet behoorlijk meer worden afgesloten.

Draai, nadat u het water hebt afgesloten, de kraan opnieuw open om ze volledig leeg te laten lopen. Steek de stop in de wastafel (spoelbak, badkuip…) om kleine stukken, die bij het demonteren uit je handen kunnen glippen, niet te verliezen.

Wanneer het kraanmechanisme verwijderd is, duw je het slijpijzer in de kraanhuls.

Breng het lemmet zachtjes tegen de zitting en draai in de slijprichting. Enkele draaien zonder forceren zouden moeten volstaan.

Of…

Een andere methode bestaat erin op de zitting een ring in nylon te bevestigen. Daarna installeer je een aangepaste nieuwe klep en dichtingsring.

Vooraleer je het mechanisme monteert, breng je een laag afdichtingsvet met siliconen aan.

Een lek aan de pakkingsring stoppen

De pakkingsring is een moer die drukt op een vezelring. Hij moet de afdichting van de pakking ter hoogte van de handgreep verzekeren.

Je moet in dit geval het water niet afsluiten; de kraan dichtdraaien volstaat.

Demonteer de handgreep zoals aangegeven in punt drie van de eerste rubriek hiervoor.

Blijft de greep aan de stang vastzitten, dan moet je de kraan helemaal opendraaien. Schroef vervolgens de dekplaat los en plaats een houten spie tussen plaat en greep. Sluit de kraan om de greep van de draadspil los te maken.

Schroef nu de pakkingsring aan met een platte sleutel.

Volstaat dit niet, schroef dan de pakkingsring los en verwijder de vezelring. Je kunt deze dichting vervangen, hetzij door een gelijkaardige dichting, hetzij door wat teflon om de as te draaien en dit met een schroevendraaier onderin aan te drukken.

Monteer de kraan.

Bij bijna alle nieuwe mengkranen, wordt de pakkingsring vervangen door torische (dit is een combinatie van sferisch en cilindrisch) dichtingsringen.

Maak de handgreep los (zie hiervoor).

Haal de draadstang eruit en verwijder de dichtingen.

Vooraleer nieuwe dichtingen aan te brengen, wrijf je ze in met wat vet (met siliconen).

Monteer alles.

Onderhoud van afsluit- en regelkranen

Deze kranen worden niet veel gebruikt. Ze zijn ofwel altijd open of altijd gesloten. Om te vermijden dat ze blokkeren, moet je ze af en toe eens openen en weer sluiten. Voel je dat ze haperen, breng dan wat smeerolie aan.

Vermits regelkranen altijd openstaan, hebben ze praktisch nooit lekken omdat het leertje nooit belast wordt. Lekkage kan wel ontstaan aan de pakking. Om die te stoppen, verwijzen we naar de rubriek hiervoor. Van zodra je water ziet lopen, grijp je in.