Van vlees over sauzen tot salades, je barbecuemenu is waarschijnlijk al helemaal klaar. Maar heb je ook al aan de belangrijkste beslissing gedacht: kies je een gasbarbecue of eentje op houtskool? Hier is wat je moet weten.


BBQ: gas vs. houtskool - het handigste

Een gasbarbecue steek je in 5 seconden aan. Zo hoef je dus geen uren in de rook te staan porren in de kolen, terwijl je vrienden zich amuseren met het aperitief. Eén draai aan het klepje en hup, je kan gaan bakken!

Let wel: liefhebbers van het echte BBQ-gevoel kunnen gefrustreerd raken, nu ze niet meer vol overgave voor het vuur kunnen zorgen.

Gas 1 - Houtskool 0

BBQ: gas vs. houtskool - sfeer en gezelligheid

Niets zo fijn als aperitieven terwijl je wacht tot de kolen gloeien. Daarin is de houtskoolbarbecue de ongeslagen kampioen! De geur, het geluid, nonkel Luc omringd door een dikke rookwolk en natuurlijk het einde van de avond wanneer iedereen zich opwarmt aan de laatste brandende kolen... Daar kan de gasbarbecue niet tegenop!

Ook tof: Met een gasbarbecue kan nonkel Luc ook gezellig mee aperitieven. Het is maar wat je wil. ;-)

Gas 1 - Houtskool 1

BBQ: gas vs. houtskool - de smaak

De discussie der discussies. Natuurlijk geeft een BBQ op houtskool die onovertroffen smaak waar iedereen fan van is. Maar vergeet niet dat je cuisson bijna de perfectie benadert met een BBQ op gas. Het is dus gewoon een kwestie van smaak: zin in een krokant gebakken merguez of eerder in een perfecte rosé stukje lamsvlees? Het is aan jou!

Goed om weten: Gasbarbecues zijn vaak voorzien van een kookplaat. Zo kan je intussen ook pasta koken of Provençaalse saus opwarmen.

Gas 2 - Houtskool 2

BBQ: gas vs. houtskool - het gezondste

Een beetje zwartgeblakerd vlees is helemaal niet slecht voor je gezondheid. Maar wanneer de vlammen je brochettes en boulettes aanraken, kan het zijn dat de proteïnederivaten (driedubbele woordwaarde) in het vlees je spijsvertering gaan irriteren. Dat is natuurlijk minder fijn nieuws.

Met een gasbarbecue kan je de cuisson van je vlees beter controleren dan met een houtskoolbarbecue. Zo vermijd je veel makkelijker dat de vlammen het vlees raken. Bovendien stoot brandend houtskool van nature ook een beetje dioxine uit (geen zorgen, het zijn maar enkele grammen per jaar voor alle Belgische barbecues samen). Daarom gebruik je best houtskool met een NF-certifaat. Zo krijg je zeker geen last van vervuilende stoffen!

Mooi meegenomen: Als je grilt op de barbecue heb je geen vetstoffen nodig om je vlees te bakken. Da’s zeker een gezonde opsteker!

Gas 3 - Houtskool 2

BBQ: gas vs. houtskool - het onderhoud

Een houtskoolbarbecue onderhouden is makkelijk. Je gooit de afgekoelde kolen weg, je wast het rooster af en klaar! Een gasbarbecue vraagt wat meer werk. Het vet van het vlees lekt namelijk rechtstreeks op de barbecue en niet op de kolen die je erna weggooit. Maak je gasbarbecue dus regelmatig en nauwkeurig schoon voor langer bakplezier!

Poetstip: De truc van de haag, ken je die al? Leg het vuile BBQ-rooster in de haag of op het gras. Enkele dagen later ziet je grill er terug als nieuw uit. Even afspoelen met wat zeep en ’t is gebeurd!

Je kan ook proberen voorkomen in plaats van genezen en aluminium folie of aluminium bakjes op het rooster leggen. De hitte van je kolen zal je vlees ook bereiken, maar je grill blijft wel vrij van vetten. Je kan het bakje bovendien meteen opdienen!

Gas 3 - Houtskool 3

Gelijkspel! Zo te zien komt het allemaal neer op smaken en kleuren. En daar valt nu eenmaal niet over te twisten. Weet je al wat jij kiest?

Heb je honger gekregen van onze barbecue-vergelijking? Haal dan snel je barbecue van onder het stof en geef een barbecuefeestje. Met deze 7 tips voor jouw barbecueavond kan het niet misgaan!

Heb je nog geen BBQ of heb je dringend nood aan een nieuw exemplaar? Dan hebben wij de oplossing:

Bekijk hier al onze gasbarbecues >>

En hier vindt u al houtskoolbarbecues >>

Of toch liever een elektrische barbecue >>

Geen schrik om zelf de handen eens uit de mouwen te steken?

Ontdek hier hoe je een barbecue kan metselen.