Tijdelijke of permanente luchtontvochtiger?

Ben je op zoek naar een goedkope luchtontvochtiger, dan kun je kiezen voor een tijdelijke vochtopnemer. Zo’n eenvoudige ontvochtiger valt amper op in je badkamer of woonkamer en werkt met navullingen. Hij onttrekt vocht aan de lucht en verspreidt daarnaast een aangenaam geurtje, maar is niet zo krachtig. Als je écht een degelijke oplossing zoekt om de luchtkwaliteit in je woning op te krikken, dan heb je een geavanceerde luchtontvochtiger nodig. Die onttrekt liters water uit een ruimte en brengt je luchtvochtigheid snel weer op peil. Een permanente luchtontvochter is de investering zeker waard.

Waar zet ik mijn luchtontvochtiger?

In kamers met een temperatuur boven de 15°C kies je het best voor een condensatieluchtontvochtiger. Zo’n toestel is dus ideaal voor de slaapkamer of badkamer. Zoek je een oplossing voor ruimtes zoals de kelder of garage, waar het vaak kouder is dan 15°C, dan lost een absorptieluchtontvochtiger je vochtprobleem op. Er zijn zelfs modellen die volledig vorstbestendig zijn en toestellen die het water via een pompsysteem naar buiten afvoeren.

Wat is de capaciteit van een luchtontvochtiger?

In je zoektocht naar de juiste ontvochtiger speelt ook mee hoe groot de ruimte is die je onder handen wil nemen. Een luchtontvochtiger heeft een bepaalde maximumcapaciteit. Zet je een toestel dat geschikt is voor ruimtes tot 30 vierkante meter in een grotere kamer, dan zal het resultaat niet optimaal zijn.

Tip: de inhoud van een ruimte bereken je door de lengte, breedte en hoogte te vermenigvuldigen.

Waterreservoir of niet?

Luchtontvochtigers beschikken over een waterreservoir dat je geregeld leeg moet maken. Hoe groter het reservoir, hoe minder vaak je die klus moet klaren. Hou je van efficiëntie? Dan is een ontvochtiger die je rechtstreeks aansluit op de afvoer het model voor jou. Je vermijdt zo ook dat je toestel uitvalt als het waterbassin vol is.

Extra: de was drogen met een luchtontvochtiger

Wil je je luchtontvochtiger in je huishouden inzetten? Kies dan een toestel dat niet enkel ontvochtigt en vieze geurtjes elimineert, maar ook over een speciaal droogprogramma voor je was beschikt.

Brico en BricoPlanit helpen je graag  

Heb je nog vragen over luchtontvochtigers of  luchtkwaliteit in je huis? Op onze blog vind je heel wat nuttige artikels. Vraag ten slotte gerust advies aan de medewerkers in een van onze winkels