Lampen spelen een belangrijke rol voor de gezelligheid in huis. Maar verlichting is natuurlijk ook heel functioneel: met enkel een sfeerlampje in de badkamer wordt het al iets moeilijker om er elke dag fris en fruitig uit te zien. Volg daarom deze vijf stappen om de juiste binnenverlichting te kiezen.

1. Maak een plan voor je binnenverlichting

Een lichtplan brengt je woning in kaart en bepaalt welke ruimtes goed verlicht moeten zijn en in welke delen er iets minder verlichting kan komen. Zo krijg je een handig overzicht van welke lampen je waar plaatst, met de lichtsterkte en zelfs het energieverbruik per lamp. Dé garantie voor de optimale verlichting in elke kamer. 

2. Begin bij de basisverlichting

Je basisverlichting heeft vooral een functioneel doel: zorg dat je in elke ruimte voldoende kan zien voor de activiteiten die je er uitvoert. In de woonkamer kies je bijvoorbeeld voor verlichting waarbij je ‘s avonds lange tijd kunt lezen zonder hoofdpijn te krijgen. Zorg ervoor dat je niet te veel verlichting plaatst: dat kan ongezellig zijn. Bovendien kun je je basisverlichting altijd aanvullen met sfeerverlichting.

3. De juiste sfeer dankzij aparte lichtschakelaars en dimmers

Met afzonderlijke lichtschakelaars maak je het mogelijk om lichten individueel aan te steken. Door de aparte circuits hoef je niet elke keer alle lichten tegelijk aan te doen, waardoor je de juiste sfeer kunt creëren, aangepast aan het tijdstip van de dag. Meerdere schakelaars zijn ook erg handig: zo hoef je je niet naar de andere kant van de kamer te verplaatsen om het licht aan te doen. De kers op de taart is natuurlijk een dimmerschakelaar, waarmee je op elk moment de sterkte van het licht kunt bepalen.

4. Kies voor warm licht

De lichtkleur van lampen vind je meestal terug op de verpakking. Ledlampen met een lage kelvinwaarde hebben een warme, gelige gloed. Lampen met een hoge kelvinwaarde stralen dan weer blauw licht uit, ook wel gekend als ‘koud licht’. Dit soort licht zou een negatieve invloed hebben op je stressniveau en is doorgaans ook niet zo gezellig.

5. Gebruik accentverlichting

Heb je een mooi schilderij, een kunstzinnig beeldhouwwerk of een ander pronkstuk in je interieur? Licht het uit met een spot of een vloerlamp die je kunt richten. Maar ook wandlampen lenen zich tot accentverlichting. Of misschien wil je wel zelf een hanglamp maken? Het zijn de kleine details die jouw woning tot een knus, gezellig nestje maken. Veel plezier met de inrichting!

In ons assortiment hebben we veel keuze voor je binnenverlichting. Neem een kijkje op onze website en laat je inspireren.