Hout is hip, vooral als het er een beetje oud en doorleefd uitziet. Alsof het al jaren meegaat. Gelukkig hoef je geen oud hout in huis te halen voor deze look: er zijn allerlei manieren om nieuw hout een nostalgische look te geven.

1. Schuurpapier

De meest eenvoudige manier om nieuw hout een verouderde stijl te geven, is met schuurpapier. Breng bijvoorbeeld meerdere lagen verf in verschillende kleuren aan en schuur erop los! Grof of subtiel, de keuze is aan jou!

wonen.nl

2. Azijn en staalwol

Je kunt die oude houtlook ook creëren met spullen die je waarschijnlijk gewoon in huis hebt! Met een oplossing van witte azijn en staalwol krijg je namelijk een heel leuk effect. Je moet wel even geduld hebben, want pas na vier nachten is de oplossing klaar voor gebruik. Bekijk hoe je hout oud laat lijken met azijn en staalwol. 


3. Vaseline en verf

Door vaseline aan te brengen op hout, blijft verf minder goed zitten. Met dit inzicht kun je nieuw hout gemakkelijk die oude look geven. Voor een zo overtuigend mogelijk resultaat breng je de vaseline aan op plekken waar hout snel slijt, zoals de zijkanten en op de plekken waar hout veel wordt aangeraakt. Hoe het moet, zie je in het stappenplan.

4. Hout beschadigen

Een andere manier om nieuw hout oud te laten lijken is door dit opzettelijk te beschadigen. Sla bijvoorbeeld op het hout met een sok vol spijkers en schroeven, een plankje met gipsspijkers of een hak van een schoen. Het kost je even wat inspanning, maar dan ziet je hout er wel ‘geleefd’ uit.


5. Beits

Natuurlijk kun je ook een beits gebruiken die je hout een nostalgische look geeft. Zet je steigerhout bijvoorbeeld in een grey- of whitewash! Hoe je hout het beste in de beits zet, zie je in dit handige maakrecept.


Ken jij nog andere manieren om een oude houtlook te creëren?