Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Samenstellen van een gereedschapskist

Wordt u onophoudelijk van uw werk gehouden omdat u uw buur moet smeken om zijn boormachine te lenen of uw schoonbroer om u zijn figuurzaag af te staan? Dan investeert u beter in een goed samengestelde gereedschapskist. Ontdek hier welk basisgereedschap onmisbaar is voor plezierig en veilig klussen. Vind hier bovendien enkele tips om uw werkplaats te veranderen in een praktische en comfortabele ruimte. U zal er immers veel tijd doorbrengen!

 • Samenstellen van een gereedschapskist

  Download de PDF
 • De werkplaats

  Een goede doe-het-zelver moet over passend gereedschap beschikken voor de werkzaamheden die hij wenst uit te voeren. Om in de beste omstandigheden te kunnen klussen, is het nuttig om te bepalen wat u als minimale uitrusting nodig hebt. Veiligheid moet altijd op de eerste plaats komen. U mag uw g. ezondheid of die van uw omgeving niet in gevaar brengen bij het uitoefenen van uw favoriete bezigheid.

  Wat zijn de gevaren

  Brandgevaar
  • Berg giftige producten zoals afbijtmiddelen en drogisterijproducten niet op in de buurt van een warmtebron. Bewaar ze in een kast achter slot en buiten het bereik van kinderen. Het lokaal moet geventileerd worden, niet in de centrale verwarming-ruimte.
  • Laat kinderen niet zonder begeleiding in de werkplaats komen.
  • Voer geen laswerk uit en gebruik geen boormachine in de buurt van ontvlambare producten, van zaagsel …

  Elektrische gevaren
  • Het elektrische circuit van de werkplaats moet met een differentieelschakelaar worden beveiligd.
  • De leidingen van de stopcontacten moeten in buizen of kabelgoten liggen.
  • Alle stopcontacten moeten geaard zijn.
  • Vaste machines moeten met een noodstopknop zijn uitgerust (tafelzaag …).

  Verlichting

  Een werkplaats moet altijd goed verlicht zijn. TL-buizen met daglichtkleur genieten de voorkeur. Dat soort verlichting is het meest comfortabel voor uw ogen. Elk deel van de werkplaats of de werkpost moet met een rechtstreekse lichtbron worden verlicht. Zorg ook voor verplaatsbare verlichting (looplamp).

  Ventilatie

  Zorg ook voor ventilatie in het lokaal, die komt zeker van pas bij schilderwerkzaamheden. Ook verwarming is noodzakelijk: om tijdens de winter comfortabel te kunnen werken, om uw producten of uw hout te bewaren … Een vochtige omgeving is evenmin geschikt voor uw gereedschap.

  Opbergmogelijkheden

  Werkbank

  U hebt een stevig, vlak en voldoende groot werkoppervlak nodig. Een geschikte werkbank kiezen is essentieel om goed te kunnen werken. U kunt een voorgemonteerde versie kopen of er zelf een maken, aangepast aan uw behoeften.

  Een werkoppervlak van 60 x 150 cm volstaat, met een werkblad van 3 à 4 cm dik, onderaan versterkt met dwarslatten en stevige poten.

  De werkbank moet ook worden uitgerust met een bankschroef die stevig op de werkbank moet worden vastgemaakt. Voor werkzaamheden in het midden van het lokaal of buiten kunt u zich nog een losse opplooibare werkbank aanschaffen.

  Ook moet u nog bijkomende opbergsystemen voorzien voor kleine accessoires: boren, spijkers, schroeven, klein gereedschap en ander materiaal. Er bestaan opbergbakken en -laden in tal van afmetingen en modellen.

  Ook hebt u nog een kist nodig om uw gereedschap te verplaatsen. Gereedschapskoffers bestaan in vele afmetingen, in metaal of in kunststof. Het aanbod is erg uitgebreid. Pas de grootte van uw gereedschapskoffer aan uw gereedschapsassortiment aan. U kunt ook opteren voor verschillende koffers, één voor elk soort gereedschap: houtgereedschap, mechanisch gereedschap zoals sleutels, algemeen handgereedschap zoals schroevendraaiers, tangen …

  Er bestaan ook gereedschapsbakken op wieltjes. Die zijn erg handig om het gereedschap naar de plaats van de werkzaamheden te brengen.

  Gereedschap

  Handgereedschap

  Schroevendraaiers

  U hebt een assortiment platte en kruiskopschroevendraaiers nodig. Verschillende breedtes zijn noodzakelijk om in alle schroefgleuven te passen.

  Platte schroevendraaiers :

  er bestaan twee soorten

  Met een conische schroevendraaier is de grip beter, een rechte schroevendraaier is preciezer.

  p>
  Kruiskopschroevendraaier:

  de twee belangrijkste types zijn:

  Phillips-schroevendraaier, Phillips-schroeven worden weinig gebruikt voor huishoudelijke toepassingen maar zijn vaak te vinden op industriële producten en elektrische apparaten.

  Er bestaan ook kruisvormige schroevendraaiers van het type Pozidriv.

  Torx-schroeven:

  komen nog steeds het meest voor in de automobielsector.

  Speciale schroevendraaiers voor elektriciens

  Deze schroevendraaiers hebben een geïsoleerd lemmet om elektrocutie te voorkomen.

  Tangen

  Er bestaan tal van modellen voor alle mogelijke toepassingen.

  Knippen
  Kniptang voor draden, spijkers en schroeven. Kniptang voor draden en kabels in koper en aluminium. Blikschaar voor rechte snede en bochten. Boutensnijder voor staal en bouten.

  Uittrekken
  Nijptang om spijkers, schroeven en nieten uit te trekken. Betonvlechttang voor courante werkzaamheden. Asymmetrische nijptang verhoogde trekkracht.

  Spannen
  Universele tang gemiddelde kracht. Telefoontang met rechte of gebogen bek om vast te houden, te plooien of moeilijke plaatsen te bereiken. Waterpomptang of pijptang, ideaal voor buizen, bouten tot 42 mm diameter. Griptang, met wieltje verstelbare bek en hefboom voor zeer zware trekkracht.

  Strippen

  Striptang voor elektrische draad (0,5 tot 2,5 mm).

  Borgveren plaatsen

  Borgveertang met rechte of gebogen bek om borgveren aan te brengen of te verwijderen.

  Sleutels

  Platte sleutels

  Zijn universeel en hebben twee verschillende maten per sleutel: 2 sleutelmaten in 1.

  Ringsteeksleutels Ringsleutels

  glijden niet weg op de bout of de moer. De sleutelmaat is dezelfde aan beide kanten.

  Buissleutels

  Gemakkelijk om in hoeken te werken.

  Dopsleutels

  Uitzonderlijk veel toepassingen, zitten in een handige opbergdoos om onmiddellijk de juiste diameter te vinden. Dankzij het omkeerbare ratelsysteem moet de dop niet bewogen worden en volstaan eenvoudige draaibewegingen met de hendel. Vaak bevat de dopsleutelset ook schroefbits

  Inbussleutels

  Zitten in een set met verschillende maten en worden alleen gebruikt voor inbusbouten (binnenzeskantschroeven).

  Platte verstelbare sleutel:

  moersleutel
  Een moersleutel is een 'alles-in-een'-sleutel voor dezelfde toepassingen als platte sleutels. Hij kan aan alle afmetingen en soorten moeren en bouten worden aangepast door het instelwieltje te bewegen. De moersleutel is het belangrijkste stuk gereedschap voor de loodgieter (demonteren van kranen…).

  Houtbewerkingsgereedschap

  Houtbewerking is een van de belangrijkste bezigheden van de doe-het-zelver. Een minimumuitrusting is noodzakelijk.

  Zaag

  Er bestaan tal van modellen voor heel uiteenlopende toepassingen.

  • universele steekzaag (45 tot 55 cm) met middelfijne vertanding, om hout en houtplaten te verzagen.

  • een kapzaag is fijn getand en is geschikt voor precisiewerk. In combinatie met een verstekbak kan de kapzaag een verstek van 45° zagen.

  Andere speciale zagen
  Schrobzaag Kapzaag Sleufzaag Gipsplatenzaag Gasbetonzaag

  Houtrasp

  Met een houtrasp kan een dikte worden weggenomen en kunnen oneffenheden op bepaalde delen van het hout worden weggewerkt. Er bestaan verschillende modellen: ronde, halfronde en platte raspen.

  Houtbeitels

  Houtbeitels hebben een recht geslepen lemmet en bestaan in verschillende breedtes.

  Schaaf

  Een schaaf is nodig om de rand van een deur of oneffenheden in hout vlak te schaven of bij te werken. Een metalen schaaf heeft het voordeel dat het schaafmes met een instelwieltje kan worden geregeld.

  Hamers

  Ook hier bestaan tal van modellen voor allerlei toepassingen.

  Speciale hamers
  Stoffeerdershamer voor het vastzetten van stoffeerspijkers of fijne spijkers zonder kop. Glazenmakershamer voor het vastzetten van spijkers om de ruit tegen te houden. Elektricienshamer om te spijkeren op moeilijke plaatsen en om kabelklemmen vast te zetten. Tegelhamer in rubber voor het plaatsen van tegels.

  Hamers voor hout
  Timmermanshamer om spijkers vast te zetten. Klauwhamer om spijkers vast te zetten en uit te trekken. Houten hamer om te gebruiken met houtbeitels en om houten paaltjes in de grond te slaan. Fijne hamer voor precisiewerk of licht werk (gewicht = 100 g).

  Bouwhamers

  Voor het breken van stenen, blokken.

  Vuisthamer voor het breken met of zonder beitel.

  Gereedschap voor metaal

  Metaalzaag

  Het zaagblad kan worden vervangen. Voor het zagen van alle metalen, van aluminium tot staal, en van plastic. Het zaagblad kan worden aangepast aan het te zagen materiaal.

  Vijl

  Vijlen bestaan in verschillen vormen en breedtes. Ronde vijl, platte vijl, halfronde vijl, driehoekige vijl (ook driekante vijl genoemd), de verschillende vormen dienen voor verschillende vijlwerkzaamheden.

  Een werkoppervlak van 60 x 150 cm volstaat, met een werkblad van 3 tot 4 cm dik, onderaan versterkt met dwarslatten en stevige poten.

  Enkele kap (fijn)

  Voor fijne afwerking.

  Dubbele kap (grof)

  Om in alle richtingen te vijlen (trekken en duwen) waardoor het rendement groter is.

  Zoetvijl

  Voor non-ferrometalen die een minder agressief middel vereisen (aluminium, maar ook kunststoffen) of voor precisiewerk.

  Drevel
  Centerpons

  Staalborstel

  Een staalborstel is voorzien van staaldraad of koperdraad voor een schurende bewerking.

  Meetgereedschap

  Waterpas

  Om na te gaan of uw werk mooi pas is maar ook om palen loodrecht te plaatsen …

  Rolmeter
  Winkelhaak

  Spangereedschap

  Lijmtang
  Schroeflijmklem
  Eenhandslijmklem

  Voor perfect spannen en snel openen.

  Snijgereedschap

  Cutter met verstelbaar mes
  Schaar
  Tapijtmes

  Bescherming

  Om verwondingen te voorkomen moet u zich beschermen. Een beschermingsuitrusting is niet duur in vergelijking met de verwondingen die gereedschap kan veroorzaken.

  Veiligheidsbril
  Handschoenen
  Oorbeschermers

  Elektrisch gereedschap

  Snoerloze boormachine

  Kies voor een type met 2 batterijen. Terwijl één batterij oplaadt, kunt u met de tweede verder werken. Met een links-rechts- draaiende boormachine kunt u schroeven gemakkelijk in- en uitdraaien. Instelbare draaikracht (koppelregeling) is noodzakelijk om de kop van de schroeven niet te beschadigen maar ook om het schroeven op tijd te stoppen.

  Klopboormachine

  Om te boren in muren van steen en beton.

  Cirkelzaag

  Voor het recht verzagen van houtplaten of ander hout.

  Wipzaag

  Voor moeilijk zaagwerk.

  Excentrische schuurmachine

  De meest polyvalente van de schuurmachines. Voor afwerkingsschuurwerk.

  Werkplaatsstofzuiger

  Een water- en stofzuiger neemt alles op.