Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Het onderhoud van uw auto

Doe-het-zelven betekent soms ook vuil worden! Na het vervoeren van gereedschap, materialen, bouw- en tuinafval verdient uw wagen een opknapbeurt. Wat we zelf kunnen doen we beter, daar zijn we van overtuigd, en het onderhoud van de wagen is daar geen uitzondering op. Dankzij de info in deze Bricofiche gebruikt u het juiste materiaal en vergeet u geen enkel hoekje of kantje.

 • Het onderhoud van uw auto

  Download de PDF
 • De auto van buiten schoonmaken

  Voorbereiding

  Parkeer de auto in de schaduw, laat hem afkoelen : op deze wijze voorkomt u sporen op het koetswerk bij het afdrogen. Controleer of deuren en ramen goed gesloten zijn. Voor u aan de volledige reiniging van het koetswerk begint, dient u eerst de vuilste plekjes schoon te maken. Niet te dicht komen.

  De velgen

  Spuit een velgenreiniger op de velgen en laat een minuutje inwerken. Gebruik een borstel om makkelijker bij de moeilijk bereikbare plaatsen te kunnen. Spoel de velgen overvloedig met zuiver water.

  Teer

  Teer kunt u verwijderen met een speciaal product in spuitbus.
  Let wel : wees voorzichtig met dit oplosmiddel.

  Hardnekkig vuil

  Laat een emmer vollopen met lauw water : voeg er de autoshampoo aan toe (voor de juiste dosering : zie het etiket op de fles met shampoo). Was de drempels van portieren en koffer. Besteed bijzondere aandacht aan de rubberen dichtingen, de achteruitkijkspiegels, de stootsstrips opzij, de bumperschilden voor-en achteraan, de bumpers, de onderste rand van het koetswerk en het frame van de ruiten. Voor het hardnekkig aanklevend vuil mag u een nagelborstel gebruiken. Spuit met flink veel water af.

  Hars van bomen

  Normaal volstaat zeer warm water om het op het koerswerk gelekte hars van bomen te verwijderen.

  Insecten

  Gebruik een speciaal product om aanklevende insecten van het radiatorrooster en de voorruit te verwijderen. Het product dient een minuut voor de algemene reiniging in te werken.

  Het koetswerk schoonmaken

  Meng de juiste hoeveelheid shampoo (gewone shampoo of shampoo met wax) in een emmer lauw water. Wrijf het dak in en vervolgens de voorruit (u mag hierbij de ruiten- wissers zeker niet vergeten !), de motorkap, de flanken en de koffer. Gebruik nooit een schuurspons om de auto te reinigen : dat leidt tot onherstelbare schade aan ruiten en kunststof. Spoel de auto vervolgens volledig schoon met de tuinslang. Droog het koetswerk af met een zeemvel.

  Oppervlakkige krassen

  Nadat u de auto hebt afgedroogd kunt u een extra bescherming voor de laklaag aanbrengen met een polish (voor ieder koetswerktype bestaat er wel een speciale polish : nieuwe lak, metaallak, verweerde lak). Breng het product met een doek zone per zone aan : wrijf het product met cirkelvormige bewegingen tot de matte film verdwenen is en de auto schitterend glanst. Hiervoor kunt u ook schapenvacht gebruiken die verkrijgbaar is in het gamma van accessoires voor elektrisch gereedschap. Monteer die op uw boormachine en stel een lage snelheid in.

  De motor schoonmaken

  Met een speciale spray :

  Laat een tijdje inwerken en spuit vervolgens af met de tuinslang.

  Met een hogedrukreiniger :

  De waterstraal niet te lang op de elektrische aansluitingen en het isolatiemateriaal van de motor richten.

  Schoonmaken met hogedrukreiniger

  Om het koetswerk met borstel schoon te maken kunt u gebruik maken van een hogedrukreiniger. Er bestaan aangepaste producten zoals shampoo voor het koetswerk. Sloten en gevoelige delen niet lang aan de waterstraal blootstellen.

  Het interieur schoonmaken

  De stoelen reinigen

  Bekleding in stof:

  Zo nodig met de stofzuiger schoonmaken. Er bestaan speciale producten voor dieptereiniging

  Vet, smeerolie:
  Schoonmaken met een vloeibaar vlekverwijderend product. Zorg ervoor dat er geen kringen achterblijven. Maak de volledige stoel vervolgens met shampoo schoon.
  Chocolade :
  Krab de chocolade er voorzichtig af. Maak vervolgens schoon met warm water en zeep.
  Lippenstift en inkt :
  Wrijf de vlek in met huishoudalcohol van 90°. Maak vervolgens schoon met wat shampoo voor stoffen bekleding.
  Kauwgom :
  Wrijf met een ijsblokje over de kauwgom tot die hard wordt. Verwijder de kauwgom. Verwijder de sporen met huishoudalcohol.

  Bekleding in leder :

  Maak het leder regelmatig schoon met een speciaal reinigingsproduct voor lederen binnenbekleding. Alle producten op basis van siliconen of schoensmeer zijn verboden..

  De tapijten schoonmaken

  Klop de tapijten regelmatig uit en maak ook schoon met de stofzuiger. Er zijn speciale shampoos voor tapijt verkrijgbaar. Speciale deodorans voor stoffen bekleding maken korte metten met onfrisse geurtjes.

  Schoonmaken van kunststof

  Gebruik een spuitbus met silicone of "cockpit" reinigingsmiddel om de elementen in kunststof op te frissen en om stofafzettingen te beperken. Er bestaan producten die een glanzend of gesatineerd en antistatisch resultaat geven. Opgelet : de pedalen, handrem, stuur of de knop van de versnellingspook mogen niet op deze wijze worden schoongemaakt. Een vochtige doek is hiervoor ruimschoots voldoende.