Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Behandeling van planten

Onze planten krijgen te maken met vele agressieve factoren: insecten, knaagdieren, onkruid, enz. En vergeet niet dat ze ook kunnen lijden onder ziektes zoals schimmels of roest. Daarom is het cruciaal om de signalen op te vangen van kwetsbare planten zodat u ze een aangepaste verzorging kan geven. De juiste meststoffen leveren vervolgens essentiële voedingsstoffen aan uw planten opdat ze weer gezond zouden groeien.

 • Behandeling van planten

  Download de PDF
 • Insecticiden binnenshuis

  Tegen vliegende insecten in huis

  Vliegen, wespen, muggen en motten kunnen worden geweerd met spuitbussen.

  U kan plakstrippen en elektrische verstuivers gebruiken

  Tegen muggen bestaan er elektrische verstuivers voor binnen.Voor buiten kan u gloeispiralen gebruiken.

  Voor motten gebruikt u mottenballen die u in uw kleerkast hangt.

  Kruipende insecten

  Tegen kakkerlakken, torren, mieren en spinnen kan u spuitbussen, poeders en vallen gebruiken.

  Er bestaan twee soorten sprays waarmee u krui- pende insecten kan weren. De eerste werkt in op de oppervlakte, sproei de spray direct op de insecten.

  De tweede soort beschikt over een fijn buisje waarmee u kan sproeien in de nesten en de tunnels.

  Ook lokvallen in poedervorm zijn zeer doeltreffend : ze besmetten de insecten, die de nesten vernietigen door het insecticide erin te verspreiden.

  Ongediertebestrijders

  Knaagdieren

  Ratten, muizen en veldmuizen kunnen op drie manieren worden bestreden.

  Elektrische vallen

  Sluit de ongediertebestrijder aan op het stroomnet; door het ver- spreiden van ultrasonische gelui- den worden de muizen weg- gejaagd. De geluiden zijn onhoor- baar en onschadelijk voor de mens en voor huisdieren. Plaats de golvenval in de grond; de val zendt vibraties uit die de mollen wegjagen. Kijk na hoeveel vallen u nodig heeft voor het te behan- delen oppervlak

  Chemische vallen

  In de vorm van balletjes of korrels voor knaagdieren. Er bestaat een product voor elk soort knaagdier; plaats het product op de plaatsen waar de knaagdieren langs komen. Let erop dat kinderen of huisdieren er niet bij kunnen.

  Mechanische vallen

  Slakken en naaktslakken

  Producten tegen slakken zijn te verkrijgen in de vorm van korrels of vallen. Aangezien naaktslakkens nachts leven, zal u ze niet kunnen zien, maar u kan zien waar ze zijn geweest door te kijken naar de slijmsporen die ze achterlaten.

  Gebruiktsip

  Spuitbussen

  Uit de buurt houden van ouderen en kinderen. Dek af, sluit de pomp van het aquarium even af en breng huisdieren naar een andere kamer. Sproei 3 of 4 keer kort gedurende 5 seconden. Laat 20 minuten inwerken en laat dan verluchten. Aangezien de producten zich vasthechten aan de grond, moet u erop letten dat kinderen of dieren niet met het product in contact kunnen komen.

  Korrels

  Strooi ze rond planten en groenten Herhaal deze behandeling regelmatig. Deze producten werken afstotend voor honden en katten, zorg dat kinderen er niet aan kunnen komen.

  Bescherming van planten

  Gebruik insecticide voor tuin

  Bladluizen

  Ze zijn zichtbaar met het blote oog en leven in kolonies op twijgen en op bladeren van planten. Ze veroorzaken een vervorming van de bladeren en de knoppen. U kan ze opsporen door te kijken naar zwarte sporen op de bladeren.

  Schildluizen

  Ze zijn zichtbaar met het blote oog en doen zich te goed aan bladeren en soms aan twijgen en wortels. Ze doen de takken van de planten vergelen en ze zijn te herkennen aan hun witte, wolachtige vlekken.

  Witte vliegen

  Ze nestelen zich aan de onderkant van bladeren en bedekken ze met grote bleke vlekken. Ze zijn op te sporen door even aan de plant te komen : ze zullen dan wegvliegen.

  Rode spinnetjes

  Ze laten hun sporen achter in de vorm van vaalgele vlekjes op de bovenkant van de bladeren. Ze zijn te herkennen aan de draden die ze achterlaten op de achterkant van de bladeren

  Rupsen

  Ze maken gaten in de bladeren waar ze de randen van wegvreten tot vaak enkel de nerven overblijven.

  Ondergrondse parasieten

  De planten verwelken en sterven af omdat de wortels zijn aangevreten.

  Ziekten - schimmels

  Meeldauw en oïdium

  Deze schimmels laten de bladeren, en soms de bloemen, er wit en donsachtig uitzien.

  Roest

  De roest veroorzaakt gelige en oranjegele vlekken op de bladeren. Boven deze vlekken verschijnen in de zomer gele of oranje sporen die in de winter zwart worden. De roest uit zich ook in de vorm van ronde, bruinachtige of zwarte vlekken op de bovenkant van de bladeren. De vlekken worden vervolgens groter in stervorm en vergelen

  Rot

  Rot is grijs van kleur en nestelt zich op bladeren en twijgen, maakt het aangetaste stuk zacht en laat de vruchten verrotten.

  Aardappelen

  De meeldauw van aardappelen en tomaten is te herkennen aan de grote donkerbruine vlekken op de twijgen en aan de donsachtige schimmel op de onderkant. Behandel ze met een contact schimmeldodende stof.

  Gebruikstip

  Isoleer de zieke plant en neem de aangetaste stukken weg. Herhaal de behandeling gedurende twee tot drie weken en tot de ziekte volledig is verdwenen. De producten kunnen ook preventief worden gebruikt. Er bestaan specifieke producten voor de biologische teelt.
  Voor de zichtbare, zieke delen van de plant, sproeit u het product op de aangetaste stukken en brengt u het aan op beide zijden van de bladeren. Voor de onzichtbare, zieke delen van de plant (ondergrondse insecten of parasieten) : vertuf het of meng het met het sproeiwater. Stel planten met insecticide niet bloot aan de zon.

  Onkruidverdelgers

  Totale onkruidverdelgers met langdurige werking

  Ze vernietigen alle vegetatie op het behandelde oppervlak en voorkomen de kieming van nieuw onkuid. Ze zijn dus aangewezen voor het verdelgen van onkruid op paden en terrassen. Respectez les proportions et les quantités prescrites par le fabriquant pour éviter la pollution des sous-sol (nappes phréatiques,....)

  Selectieve onkruidverdelgers

  Ze bestrijden het onkruid tussen bestaande aanplantingen. Ze voorkomen ook ontkiemen van nieuw onkruid.

  Totale onkruidverdelgers met korte werking

  Ze vernietigen alle vegetatie op het behandelde oppervlak, maar na 4 tot 6 weken kan een nieuwe vegetatie worden aangeplant.
  Ze zijn dus aangewezen bij de herinrichting van grasperken, tuinen of voor de aanplanting van bomen.

  Gebruikstip

  Let erop dat u aangrenzende stukken, die moeten blijven bestaan, niet besproeit. Bij geïsoleerde stukken kan u het product aanbrengen met een verstuiver waarvan u de straal regelt. De doeltreffendheid van herbiciden hangt af van de dosering, dus lees aandachtig de gebruiksaanwijzing. Besproei geen planten die bedekt zijn met dauw of vocht. De concentratie van het product zou moeten worden verhoogd voor een optimale werking.

  Meststoffen

  Meststoffen voor kamerplanten

  Geconcentreerde oplossing

  Giet de benodigde hoeveelheid in een gieter en leng aan met de aangeduide hoeveelheid water.

  Tabletten of kristallen

  Giet de benodigde hoeveelheid kristallen of tabletten in een gieter, leng aan met de benodigde hoeveelheid water en wacht tot het product volledig is opgelost alvorens het te gebruiken.

  Korrels om bij de compost te voegen

  Gebruik ongeveer 2 cm van de bovenste aarde. Neem dezelfde hoeveelheid verse compost en voeg de hoeveelheid korrels toe, die wordt aanbevolen in de gebruiksaanwijzing. Meng goed met een lepel. Verdeel het mengsel terug over het oppervlak van de pot. Begiet.

  Tabletten en stokjes

  Druk ze 2 of 3 cm in de compost, vlak bij de rand van de pot en dus niet vlak bij de wortels. De oplossing zou de wortels namelijk kunnen verbranden.

  Meststoffen voor de tuin

  Strooi de mest op de bodem wanneer u de grond aan het voorbereiden bent. Hark de mest en de aarde om alles goed te vermengen. Begiet.

  Meststoffen voor bloemen

  Meststoffen met onmiddellijke werking

  Neem de aanbevolen hoeveelheid, verdeel deze over de planten, hark alles goed in de bodem en begiet.

  Meststoffen met langdurige werking

  Ze moeten tijdens de voorbereiding van de bodem worden aangebracht. Neem de bovenste laag grond weg. Neem dezelfde hoeveelheid teelaarde en vermeng met de mest. Verdeel dit mengsel en hark gelijkmatig.

  Meststoffen voor bomen en struiken

  Bemesting bij het planten

  Graaf een gat dat groter is dan de omvang van de wortels. Meng de meststof met de teelaarde en giet in het gat. Zet de boom erin en bedek met teelaarde. Begiet.

  Onderhoudsbemesting

  Spreid de voorgeschreven hoeveelheid meststof uit tussen de planten. Vervolgens harken en nogmaals begieten.

  Universele meststof

  Deze meststof is geschikt voor alle tuinplanten. Breng aan tijdens de voorbereiding van de bodem of op het oppervlak.

  Gazonmeststoffen

  Breng de meststoffen aan op een droog gazon, bij voorkeur bij fris en betrokken weer. Als het al 48 uur niet meer heeft geregend, moet u vooraf het gazon besproeien. Gazonmeststoffen bestaan ook met selectieve onkruidverdelger om mossen en onkruid te vernietigen.

  Uitstrooiing met de hand

  Meng uw mest met fijn zand en zaai al strooiend. Werk in opeenvolgende stroken.

  Mechanische uitstrooiing

  Strooi het product in opeenvolgende stroken, de sporen van de banden kunnen dienen als richtlijn om overlappingen te vermijden. Maak uw strooimachine schoon, want de meststoffen zijn corrosief.

  Gebruikstip

  Een goede verdeling van het product op het hele oppervlak is nodig om verbranding van het gazon te vermijden. Strooi het mest niet uit in volle zon.