Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Een afsluiting plaatsen

De eenvoudigste manier om een stuk grond af te bakenen is het plaatsen van een afsluiting in metaaldraad. De afsluiting zorgt ervoor dat dieren niet kunnen ontsnappen maar is ook veilig als u kleine kinderen hebt om te vermijden dat ze zich op onbeschermde plaatsen zonder toezicht gaan begeven. Een afsluiting beschermt u ook tegen aanvallen van buitenaf, loslopende honden, dieven.
Het is een lichte maar efficiënte versperring. Het is belangrijk dat de afsluiting hoog genoeg is zodat er niet zomaar op klaarlichte dag kan worden overgesprongen.

 • Een afsluiting plaatsen

  Download de PDF
 • Materialen

  Soorten afrastering

  De afrastering bestaat uit gelaste of geplooide staaldraad. De draden zijn gegalvaniseerd en meestal met een groene bescherming bekleed (geplastificeerd in pvc). Deze kunststofbekleding zorgt ervoor dat de draad nagenoeg levenslang meegaat. Er bestaan afrasteringen op rol met enkel getorste mazen en met gelaste mazen.

  Er bestaan ook afsluitingen in panelen waarbij geen spandraden nodig zijn. Panelen zijn wel duurder maar wel steviger en tevens gemakkelijker te plaatsen door de handige bevestigingen op de speciale palen.

  Toebehoren

  Om een afrastering tegen te houden zijn de volgende toebehoren nodig:

  - Spandraad
  De spandraad wordt tussen de palen gespannen. De horizontale afstand tussen de binddraden moet 50 cm zijn.

  - Spanners
  Met de spanners kan de spandraad worden opgespannen aan een van de uiteinden.

  - Palen
  U kunt metalen palen gebruiken afhankelijk van de afrastering die u kiest. Er zijn palen met T-profiel of ronde palen. De palen kunnen ook in hout of beton zijn.

  Aantal palen

  U moet eerst de omtrek die u wilt afbakenen berekenen. Voor een enkel getorste of gelaste afrastering bedraagt het aantal palen de omtrek gedeeld door 2,5 + 1.

  Voor een rechte lijn van meer dan 20 m moet een tussenpaal met twee steunpalen worden geplaatst om de 20 m.

  Hoogte van de palen

  De hoogte zal afhangen van de hoogte van de afrastering. Als de paal gewoon in de grond wordt geduwd: neem 70 cm meer dan de hoogte van de afrastering.

  Soorten palen

  - Metaal:
  Geven een betere steun en aanbevolen voor afsluitingen van meer dan 1,5 m hoog. Metalen palen moeten 40 cm diep in beton worden verankerd. Tel die 40 cm bij de hoogte van de afrastering.

  - Hout:
  Houten palen moeten met een schimmel- en insectenwerend middel worden behandeld. Dompel de voet van de paal, die in de grond zal worden vastgegoten, in het houtbehandelingsmiddel.

  - Beton:
  De palen bestaan uit gewapend beton en zijn meestal voorzien van de nodige doorvoeropeningen voor draden en afsluitingen. Betonnen palen zijn nagenoeg onverslijtbaar.

  Het plaatsen van de afsluiting

  Afrastering op rol

  Graaf een put van 40 cm diep voor de palen die in de grond moeten worden vastgegoten.

  Zet de paal in de put en blokkeer hem met keien. Vul de put met beton tot 10 cm onder de rand van de grond. Zo kunt u nog gras zaaien of aanplantingen doen bovenop het beton.

  Controleer goed of de paal loodrecht staat terwijl het beton nog niet droog is.

  Zodra het beton van de verticale paal is uitgehard, bevestigt u de steunpaal die ook wordt ingebetonneerd.

  Maak de spandraden aan een uiteinde vast en steek de ze door de voorgeboorde gaten in de palen.

  <p>Rol de afrastering op de grond af.
    Knip het gaas af op de lengte die tussen de twee uiterste palen werd gemeten. Zet de afrastering rechtop tegen de palen.</p>

  <p>Maak de draad vast aan de uiterste palen.    Plaats vervolgens de bevestigingen op eenzelfde onderlinge afstand op de spandraad zodat de afrastering over de volledige lengte goed is gesteund.</p>

   

  Nog net iets beter:

  U kunt het gaas nog beter opspannen met behulp van spanstaven waaraan de spandraden worden bevestigd aan de ene kant en de draden naar de spanners aan de andere kant. De spanning wordt op die manier gelijkmatig over de volledige hoogte verdeeld wat een optimaal resultaat geeft. Voor grote lengtes kunnen twee rollen aan elkaar worden gezet door de mazen op de uiteinden aan elkaar vast te maken.

   

  Afrastering met panelen

  Bij dit type afsluiting zijn de palen uitgerust met de bevestigingsclips waaraan de metalen panelen worden opgehangen. Dit type afsluiting kan in de grond worden vastgegoten of op een muurtje worden geplaatst.

  Span een koord tussen twee palen. Zet stokjes in de grond om de palen uit te zetten om de 2,20 m.

  Graaf een put van 30 cm breed en een diepte die is aangepast aan de hoogte van de palen (+/- 40 cm diep). Let erop dat de paal niet dieper zit dan het laagste bevestigingspunt voor de draadpanelen.

  De panelen worden op de palen bevestigd zonder hulpstukken. Breng de uitstulping aan de plooi van het paneel in het bevestigingssysteem op de paal.

  Zet de eerste paal in zijn put en zet het paneel horizontaal recht

  Stut het paneel met 2 houten kepers waarin u en inkeping hebt gemaakt voor de draad.

  Schuif de tweede paal op het paneel. Klop met een houten hamer de dop op de paal.

  Ga telkens op dezelfde manier te werk voor de volgende panelen en zet de panelen langs het koord.

  Giet de palen vast en druk het beton aan.

  Controleer met een waterpas of de palen loodrecht staan.

  <p>Om een hoek te maken vertrekt u opnieuw met een paal die tegen de vorige aan staat. Zo kunt u een afsluiting vormen met om het even welke hoek. Controleer of de palen op dezelfde lijn en loodrecht staan. Giet ze vast zoals de andere palen.</p>

  Kneepjes en tips

  De juiste richting

  Bij het plaatsen van een gelaste afrastering is het belangrijk de draad zo te plaatsen dat de waterdruppels er kunnen afvallen.

  De punt van de mazen moet naar beneden gericht zijn, nooit naar boven.

  Twee stukken tuindraad verbinden:

  Twee rollen tuindraad met elkaar verbinden is niet moeilijk en de verbinding is zo goed als onzichtbaar.

  Knip eerst met een kniptang de verste verticale draad van elke rol af.

  Leg de draaduiteinden over elkaar zoals op de tekening.

  Draai de draaduiteinden van de eerste rol rond de draad van de tweede rol.
  Ga op dezelfde manier te werk voor de andere rol, draai de draden zo stevig mogelijk ineen, zo valt de verbinding het minste op.