Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Grasmaaien en verticuteren

Rond deze tijd van het jaar groeit je gazon op zijn snelst. Een regelmatige maaibeurt zal dan ook een vaste wekelijkse klus zijn.
Niet noodzakelijk een vervelende klus, zolang je je grasmachine goed gebruikt en verzorgt. Bovendien kan je eens in het voorjaar en eens in het najaar, nadat je gras kort gemaaid is, je gazon verticuteren. Zo zullen onkruid en mos je zomerse gazon niet vergallen en zal je kunnen genieten van een volgroen gazon.

Oliepeil controleren

Voor je een benzinemotor doet draaien, moet je steeds controleren of het oliepeil nog voldoende hoog staat. Een motor die met te weinig olie draait, is immers gevaarlijk. Vooral bij oudere motoren kan dat snel zakken. Bovendien zal de motor op die manier een heel stuk sneller verslijten.

Benzine bijvullen

Controleer ook altijd voor je begint te maaien of je genoeg benzine in je grasmaaier hebt. Bijvullen doe je beter als de machine nog koud staat, dat is veiliger.
Gebruik steeds loodvrije benzine met een octaangetal van 98. Wanneer je grasmaaier over een tweetaktmotor beschikt, zal je speciale tweetaktbenzine moeten gebruiken. Dit is eigenlijk niet meer dan een mengsel van 1 deel olie en 25 delen benzine. Wanneer je een dergelijk benzinemengsel gebruikt, schud je het recipiënt goed voor gebruik. Meng nooit oude met verse benzine. Vermijd ook benzine die ouder is dan 3 maanden. Vooral bij tweetaktbenzine treedt heel snel een chemisch proces in werking waardoor het mengsel aan kwaliteit verliest. Er bestaan benzinetoevoegingen die ervoor zorgen dat de benzine langer goed blijft en dat de motorprestaties verbeteren.

Luchtfilter controleren

Ook de luchtfilter dient nagekeken te worden. Met een propere luchtfilter gaat de motor langer mee en is de kracht optimaal. Een moussefilter kan je uitwassen in een zeepsopje. Deze machine is echter uitgerust met een wegwerpfilter, die je tijdig moet vervangen.

Maaihoogte bepalen

De maaihoogte wordt bepaald door de functie van het gras. Een siergazon dat nauwelijks betreden wordt, mag je korter maaien dan een gazon dat veel te verduren heeft. Ook het weer is bepalend: wanneer het erg droog en warm is, laat je het gras beter wat langer, omdat het dan minder water vraagt. Elke grasmaaier beschikt over een (trapsgewijze) verstelbare maaihoogte. Als je je gras graag zeer kort maait, kan je opteren voor een kooimaaier: de hoogte schommelt daarbij tussen min. 3 mm en 1 cm en max. 3 tot 4 cm. Met een traditionele cirkelmaaier kan je maaien tot een min. van 1,5 tot 2 cm en max. 9 cm.

Motor bedienen

Sommige machines beschikken over een elektrische starter. Zo moet je de machine niet meer in gang trekken. Dat is dan ook veel veiliger, want zo kan je achter je machine blijven. Bij het starten zet je de gashendel van de motor in de startstand, zo krijgt de motor meer benzine. Eens je grasmaaier op voldoende toeren is en stabiel draait kan je de gashendel wat verminderen. Zelftrekkende maaiers hebben tegenwoordig ook een stand om de snelheid te bepalen. Afhankelijk van de hoogte van het gras en de weerstand die de maaier ondervindt van de ondergrond, stel je deze af. Let wel: bij sommige grasmaaiers mag je dit enkel in stilstand aanpassen.

Gras opvangen

Cirkelgrasmaaiers hebben een achteruitworp, waardoor het gras wordt doorgestuwd. Je grasmaaier heeft dan wel een hoge zuigkracht nodig. Om dit te bekomen zitten er lamellen boven het mes die een krachtige windstroom produceren. Het afgemaaide gras wordt in een stevige voorgevormde zak opgevangen.

Mulchen

Mulchen betekent dat de machine het gras niet opvangt of uitwerpt, maar wel zeer fijn versnippert en weer op de grasmat gooit. Daar verdroogt het zeer snel en verteert het. Op bepaalde maaiers kan je een mulchsysteem installeren. Je moet dan gewoon een ander mes monteren en de uitworp blokkeren met een hulpstuk. De voordelen van mulchen zijn duidelijk. Het fijngesnipperde gras verteert en vormt zo voedsel voor het gras en beschermt de bodem tegen uitdrogen. Bovendien is het een grote tijdsbesparing doordat je in 1 keer kan doorwerken en niet telkens je opvangbak moet ledigen.

Waarom verticuteren ?

Verticuteren is eigenlijk niets anders dan de bodem verluchten. Door te verticuteren haal je mos en onkruid uit het gazon en neem je ook de gevormde viltlaag van de bodem weg, zodat er weer meer lucht en water bij de wortels van het gras kan. Een roterende rol met messen snijdt tussen 3 en 5 mm diep in de bodem. Zo snijden ze de breed groeiende wortels door, valt de viltlaag uiteen en wordt mos uitgetrokken. Het gras vormt dan nieuwe, jonge scheuten en je gazon blijft mooi groen. Verticuteren doe je 2 keer per jaar: eenmaal in het voorjaar, eenmaal in het najaar.

Hoe verticuteren ?

Verticuteren kan je met een hark doen, maar dat is zeer arbeidsintensief. Beter gebruik je een elektrische of door een benzinemotor aangedreven verticuteerder. Als je een elektrisch aangedreven verticuteerder gebruikt, let dan goed op de kabel. Om hem goed zichtbaar te maken, kan je er wat opvallende plakband rond doen. Stel de diepte van de messen in op een halve centimeter. Niet dieper, want anders riskeer je de hoofdwortels van het gras te beschadigen. Het losgemaakte gras en mos kan je bijeenharken of opnemen door er nog eens met je grasmaaier over te gaan.

Onderhoud

Reinig na gebruik zowel je maaier als verticuteerder. Een elektrische machine reinig je alleen met een harde borstel. De metalen delen, zoals messen, kan je wel extra beschermen door ze te bespuiten met een vochtwerende spray. De onderkant van een machine met benzinemotor mag je met je tuinslang reinigen.

Droogdraaien

Als een machine met benzinemotor voor langere tijd niet gebruikt wordt, mag er een benzine in de carburator blijven. Draai daarom de benzinekraan toe, trek de achine op gang en laat ze draaien tot ze stilvalt. Dan is alle benzine uit de motor weg en kan de grasmaaier op stal.

Tip

Om de onderkant van de benzinemaaier na iedere maaibeurt gemakkelijk met een uinslang of een hogedrukreiniger te kunnen schoonmaken, kantel je de machine zodat die op haar zijkant ligt. Let wel: draai de machine altijd zodanig op haar zijkant, dat de luchtfilter bovenaan blijft zitten.

Mes slijpen

Je krijgt pas een echt mooi maairesultaat met een scherp mes. Steentjes op je gazon kunnen kapjes in het mes maken, die je het best bijslijpt. Met een multitool kan je dit fijne slijpwerk snel en eenvoudig doen.