Tuinmagazine 2016 - Ontdek het hier of vraag je exemplaar in je dichtstbijzijnde Brico-winkel!
Sluiten

Een raam vervangen

Wat hebt u nodig ?

 

- Waterpas
- Opvouwbare meter
- Steenbeitel
- Hamer
- Koevoet of breekijzer
- Metaalzaag
- Schroefboormachine
- Schroeven en pluggen
- Schildersmastiek
- Silicoonpistool
- Polyurethaanschuim
- Cutter
- Voegmortel
- Kleine troffel

 

We beginnen meteen met een bijzonder nuttige tip

 

Wanneer u dit werk nog nooit gedaan hebt, beperkt u zich de eerste keer best tot een klein raam. Bij het meten moet u een duidelijk onderscheid maken tussen de opening in de buitenmuur en de ­ grotere ­ opening in de dragende binnenmuur. Maak gebruik van de vervanging van een raam om superisolerend glas te plaatsen. Vergeet echter niet dat dubbele beglazing dikker is dan enkele. Let erop dat u het schrijnwerk niet plat op de grond legt, stockeer het verticaal, goed beschut tegen de regen.

 

Eerst demonteren

 

Het eerste werk bestaat erin het oude raam te demonteren. Begin eerst met alle bewegende delen van het raam te verwijderen. Hiertoe schroeft u de scharnieren los, te beginnen met de onderste, en zo geleidelijk aan naar boven. Demonteer vervolgens het vaste deel van het raam. Allicht weet u op voorhand niet hoe dit kader in de muur vastgemaakt is, maar u zal hoe dan ook deze bevestigingen moeten verwijderen.

Als het kader met ankers in de muur bevestigd is, zal u een paar stenen moeten uitbreken met hamer en beitel.
Is het kader met schroeven bevestigd, dan is doorzagen met een metaalzaag de makkelijkste oplossing.
Metalen ramen zijn meestal rechtstreeks in de muur vastgeschroefd. Is het metaalkader in een houten kader bevestigd, dan draait u de schroeven los en zaagt u vervolgens de speciale bevestigingselementen van het houten kader door met een metaalzaag. Om een kader makkelijker te verwijderen, zaagt u best een stijl volledig door. Zijn er tussenstijlen en dwarslatten, dan kan u die eveneens doorzagen. denk aan de luchtdichheid De tweede fase bestaat in het voorbereiden van een lucht- en waterdichte plaatsing van het nieuwe raam. De goede dichting van het kader wordt gerealiseerd door het correct positioneren van de aanslag van het kader in de binnenzijde van de muur (in onze nogal natte contreien zijn ramen meestal van aanslagen voorzien). Ga met de waterpas na of de binnenwanden mooi horizontaal en verticaal gemetseld zijn. Controleer verder of ook de vensterbank mooi waterpas staat. de bevestiging De derde stap houdt het eigenlijke plaatsen van het raam in; deze kan verschillen naargelang het raamtype. Informeer bij de aankoop altijd welk bevestigingssysteem u moet gebruiken.

 

Met ankersDe meest gebruikte bevestigingsmethode is die met ankers. Losse ankers zijn geschikt voor houten ramen, bij andere materialen zijn ze meestal in het raamkozijn geïntegreerd.

- Schroef de ankers vast op de zijkanten van het raamkader.
- Zorg ervoor dat ze een hoek van 90° ten opzichte van het kader vormen.
- Een anker om de 50 cm aan elke kant volstaat. Bij brede ramen moet u ook de boven- en onderkant van het raam met ankers (of schroeven en pluggen) vastmaken.
- Teken de positie van de ankers uit op de muur. Kap daarna op die plaatsen de nodige gaten met behulp van hamer en beitel.
- Op de vensterbank, op de plaats waar het kader zal komen, brengt u een laag siliconenkit of schildersmastiek aan. Breng eveneens siliconen aan op het raamkader.
- Plaats vervolgens dwars over de strook siliconen enkele houten spieën, waartegen het raam zal steunen.
Plaats nu het raam en spie het aan alle zijden vast. Ga na of het geheel mooi verticaal en waterpas staat en of er overal evenveel ruimte tussen het raam en de muur overblijft. Controleer ook de werking van de opengaande delen.
Bevestig vervolgens de ankers met snel hardend cement. Laat 24 uur drogen.

 

Met schroevenEen andere methode bestaat erin het kader vast te maken met speciale schroeven of met gewone schroeven en pluggen. U volgt hiervoor exact dezelfde werkwijze als hierboven.

  

Isoleren met schuim

 

- Nadat het raam geplaatst is, vult u de opening tussen het kader en de muur met polyurethaanschuim. Om dat goed te doen hechten, vernevelt u eerst wat water op de rand van het raam. Dit water reageert met de componenten van het schuim, wat de hechting verbetert.
- Polyurethaanschuim vormt een uitstekende thermische en akoestische isolatie.
- Opgelet voor het uitzetten van dit schuim; breng niet teveel in één keer aan, anders riskeert u het niet meer in de hand te houden. De sporen die het nalaat op het pvc, hout en marmer van de vensterbanken, zijn moeilijk uitwisbaar.
- Eens het schuim hard is, verwijdert u de spieën en vult u ook de gaten met polyurethaanschuim. Laat drogen en snij het overtollig schuim weg met een cutter.
- Nu kunt u het vensterbeslag plaatsen.

 

Onderhoudstips- Reinig uw vensterramen (het schrijnwerk) een keer per jaar met een zeepsopje of een aangepast product aangeraden door uw fabrikant.
- Vet regelmatig uw vensterbeslag in.
- Controleer de afvoergaten van het kader en ontstop ze zonodig.
- U mag de dichtingsvoegen lichtjes siliconeren.