Zo maak je je eigen kerststal

De kerstversiering in huis is pas echt compleet als er naast een kerstboom ook een kerststal staat. Je kunt een kerststal kopen, maar het is net zo leuk om de traditionele kerststal zelf te maken. Heb je dit nog nooit gedaan, maar wil je het dit jaar voor het eerst proberen? Lees dan in dit artikel hoe je een houten kerststal maakt, hoe je een kerststal van papier kunt maken en hoe je zelf kerstfiguren voor in de kerststal maakt.

  • Totaal aantal stappen
    7

Stap 1

Zaag op diverse lengtes stukjes van de bezemsteel af. Dit worden de lijfjes van de poppetjes in de kerststal. Door te variëren in lengte, krijgen de poppetjes diverse groottes.

Stap 2

Lijm de houten deurknopjes op de stukjes bezemsteel (hoofd van de poppetjes). Door een lijmklem te gebruiken, blijven de twee delen goed op elkaar zitten.

Stap 3

Neem twee stukjes resthout van het brandhout om de kribbe te maken. Zaag het resthout in taps lopende vorm en plak de twee delen op elkaar bij het smalste stuk.

Stap 4

Zet de haardhouten blokken op een speelse manier naast elkaar om een boog te creëren. Experimenteer een beetje met de verschillende blokken en maak de perfecte kerststal.

Stap 5

Zet de poppetjes en eventueel een kerstster in de stal en je houten kerststal is helemaal af. Let goed op dat de kerststal stevig in elkaar staat, zodat het geheel niet zomaar om kan vallen.

Papieren kerststal

Het maken van een kerststal van papier is nog gemakkelijker dan het maken van een kerststal van hout. Om een kerststal van papier te maken, heb je enkel een schaar, lijm, kleurpotloden, papier of dun karton en afbeeldingen voor op de kerststal nodig. Je print de afbeeldingen van de kerststal en kleurt deze in met de kleurpotloden als de afbeeldingen nog niet ingekleurd zijn. Is het papier iets te dun, dan plak je het op een stukje karton. Heb je alle afbeeldingen ingekleurd, dan plak je deze op de juiste manier in elkaar. Heb je dit gedaan, dan hoef je alleen nog maar poppetjes en eventueel wat accessoires in je papieren kerststal te zetten. Tip: maak de papieren kerststal met de kinderen. Leuk om te doen en omdat het zo gemakkelijk is, ook een prima project voor de kids. Het is leuk om samen de afbeeldingen in te kleuren, maar ook om de stal in elkaar te zetten.

Beeldjes/figuren

Je kunt niet alleen zelf een kerststal knutselen, maar je kunt ook de beeldjes in de kerststal zelf in elkaar zetten. Dit kun je ten eerste doen door een sjabloon van een beeldje te zoeken op het internet, dit sjabloon printen en het sjabloon op de juiste manier in elkaar te zetten. Een andere manier om zelf kerstpoppetjes voor in de kerststal te maken, is door de poppetjes zelf te vormen van papier maché en vervolgens te verven in de gewenste kleuren. Dit duurt wat langer, maar op deze manier zien de poppetjes in de kerststal er wel wat complexer uit dan wanneer je een sjabloon gebruikt om papieren poppetjes te maken. Wil je houten kerstpoppetjes in de stal zetten, dan volg je de stappen van het maken van een houten kerststal om houten poppetjes in elkaar te zetten. In bovenstaand stappenplan voor het maken van een houten kerststal, lees je namelijk ook hoe je eenvoudig en snel houten poppetjes voor in de kerststal kunt maken. Tot slot kun je ook poppetjes maken van de kurk van een wijnfles. Teken een gezichtje op de kurk, doe de kurk een (vilten) kledingstukje aan en geef de kurk wat haar van touw en je bent klaar!