• NaN

Je tuinmeubel schilderen of beitsen

Hout is een natuurproduct en zal daardoor hars, vet en olie bevatten. Toch is het goed het hout te behandelen om het in zo goed mogelijke staat te houden.

  • Kosten
    €33.98
  • Totaal aantal stappen
    4

Stap 1 | Voorbereiden

Houten tuinmeubelen moet je altijd eerst goed reinigen voor je ze kan behandelen. De te schilderen oppervlakken moeten schoon, vrij van stof, mooi glad en droog zijn. Ook algenaanslag verwijder je. Is de vorige verflaag al wat verweerd, maar zit de verf nog goed vast? Dan moet het hout grondig geschuurd (schuur met de nerf mee, zowel grote oppervlakken als hoeken en randen) en daarna ontvet/schoongemaakt worden.

Controleer hout op zachte stukken (houtrot). Houtrot tast het hout aan waardoor het zacht wordt. Door veel vocht wordt dit proces versneld. Haal alle aangetaste delen weg. Breng houtrotstop aan op het gezonde hout rond het verwijderde zachte hout en vul de gaten met een houtvuller. Schuur het opgevulde hout. Bedenk dat wanneer je met transparante beits werkt je altijd opgevulde plekken door de beits heen zal blijven zien.

Het beste kan je vroeg in de ochtend starten met je klus. De verf droogt wellicht te snel tijdens de middag, wanneer de zon hoog staat.

Stap 2 | Aanbrengen van grondverf

Of je een speciale grondlaag moet gebruiken, hangt af van het te schilderen oppervlak.

Er zijn 3 scenario’s:

1. Bestaande lagen in goede staat: je hoeft geen primer/grondlaag aan te brengen.
2. Onbehandeld hout: Gebruik in dit geval altijd een primer of grondverf, ongeacht of je daarna dekkende verf of beits aanbrengt. Een grondlaag is belangrijk: die maakt het hout minder absorberend, verbetert de hechting tussen de verf en het hout en ook zorgt het ervoor dat de eindlaag langer meegaat.
3. De vorige lagen zijn niet in goede staat: afbladderende of afgeschilferde verf moet worden verwijderd tot op het kale hout. Daarna schuur je het oppervlak op en breng je net als bij onbehandeld hout een laag primer/grondlaag aan.

Als je met transparante lak of beits de meubelen gaat lakken of beitsen, gebruik je een transparante primer.

Extra tip: voor je een borstel voor de eerste maal gebruikt, haal je hem een paar keer over een stukje schuurpapier. De losse haren blijven op het schuurpapier zitten en komen niet in je verf terecht.

Kies voor een borstel en een roller van hoge kwaliteit.

Stap 3 | Aanbrengen van verf

Nu de primer/grondverf aangebracht en opgedroogd is, ben je klaar om de eindlagen aan te brengen. Twee lagen geeft het beste resultaat: het hout is beter beschermd en het verfwerk gaat langer mee.

Meng de verf/beits goed voor je aan de slag gaat. Schilder grote oppervlakken eerst met een roller met de nerf van het hout mee. Vervolgens verf je de vlakken nogmaals met een borstel. Let daarbij goed op de plekken waar de roller niet bij komt (hoeken, gleuven etc.).

Leg een inlegbakje in je verfbak voor je hem vult. Als je klaar bent met schilderen, giet je de overgebleven verf terug in de pot. De rest laat je drogen in het inlegbakje. Daarna kun je het weggooien. Je verfbak blijft hierdoor schoon.

Stap 4 | Na het schilderen

Verwijder voorzichtig alle afplaktape als de verf nog nat is. Terpentijn, maar ook acrylverf, is schadelijk voor het milieu, dus spoel vervuild water/terpentijn niet door de gootsteen. Wil je de borstel of roller later niet opnieuw gebruiken? Laat deze indrogen en gooi ze weg met het gewone huisvuil, net als droge verfblikken of verfbakjes.

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +45.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief


© 2023 -

Brico BricoPlanet BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten