Scan, en zie dit stappenplan op brico.be

NaN

Een houten overkapping maken: stap voor stap

Een houten terrasoverkapping bouwen, is hét doe-het-zelfproject van de zomer. Je geniet niet alleen van een schaduwrijk plekje in de warme zomermaanden, maar kunt ook tijdens regenachtig weer van de buitenlucht genieten. Zin in een nieuw klusprojectje? We helpen je op weg met deze stap voor stap.

 

 

Een houten overkapping vraagt voorbereidingswerk 

Onder een terrasoverkapping zit je goed. Op warme zomerdagen kun je optimaal van je tuinomgeving genieten. Maar let op: voor bepaalde bijgebouwen zoals serres, garages en overkappingen moet je een vergunning aanvragen. Wees dus goed op de hoogte van de regelgeving in jouw stad of gemeente. Daarna kan het echte werk beginnen. Bepaal de afmetingen van je overkapping en waar je die wil plaatsen. Check daarnaast ook even of je het juiste gereedschap en bouwmateriaal in huis hebt. 

 

  • stappen
    4
  • klusniveau
    3/5

Het zware werk: meten en graven

Markeer de uiteinden van je overkapping en verbind deze met een touw. Graaf daarna op elke hoek een kuil van 60 tot 70 centimeter diep voor de funderingen en plaats de betonvoeten. Zorg ervoor dat ze waterpas staan. Ondersteun de palen met steunlattenVul de kuilen met een betonmix en controleer een laatste keer of de palen loodrecht staan en dezelfde lengte hebbenKort ze in als dat nodig is.  

Handen uit de mouwen: zagen en schroeven

Teken en zaag inkepingen in de balken die horizontaal komen te liggen. Voor een nauwkeurig resultaat, gebruik je het best een cirkelzaagVoor de constructie van het dak leg je de balken tegenover elkaar en duid je aan waar de balkdragers moeten komenBevestig de balkdragers aan de balken en monteer ze op de palen. Schroef de dwarsbalken op de balkdragers vast. Bevestig dan de OSB-platen of een ander soort plaat op de balkenMaak een opstaande rand met extra balken aan de buitenrand. Schroef ten slotte de boeidelentwee planken onder elkaar, vast. 

Werk je houten overkapping af

Zorg dat regenwater zich niet opstapelt op je overkapping. Zaag een gat in een van de hoeken van je constructie en bevestig een afvoerWil je ook tijdens regenachtig weer onder je overkapping vertoeven, of maak je van je overkapping graag een droge opslagplaatsbehandel het dak met een waterdichte oplossing of bekleed met dakrollenTen slotte is ook de juiste afwerking van belang. Met vlonderplanken bouw je een uitnodigend terras en de juiste buitenverlichting zorgt ervoor dat jij als de avond valt nog steeds kunt genieten van de frisse buitenlucht. Kleed je plekje ten slotte aan met de juiste loungeset met tuinkussens, een mooie planten. Da’s pas genieten van je terras. 

Brico en BricoPlanit helpen je graag 

Heb je nog vragen over de perfecte terrasoverkapping? Op onze blog vind je nog meer nuttige artikels over de verschillende soorten zonnebescherming. Of laat je inspireren door onze tuincatalogus. Vraag ten slotte gerust advies aan de medewerkers in een van onze winkels! 

Zelf gemaakt. Slim bespaard.

  • Meer dan 150 winkels

  • Snelle ophaling in de winkel

  • +45.000 producten online

Hulp nodig?

Andere vraag?

Brico & BricoPlanit winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Brico

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

schrijf je in voor de nieuwsbrief

© 2024 -

Brico BricoPlanit BricoCity

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten