Radiatorombouw maken

In dit stappenplan zie je hoe je een radiatorombouw maakt. Met een radiatorombouw kun je een lelijke radiator netjes wegwerken, zonder dat dit warmteverlies met zich meebrengt! Daarnaast is een radiatorombouw veiliger met kleine kinderen. Er is keuze uit verschillende modellen waardoor er altijd wel een model is dat past bij jouw interieur. De radiator ombouwsystemen zijn op maat te maken zodat het altijd past bij de radiator in jouw huis. Optioneel: Als je een radiatorombouw maakt onder een laag raam zou je ervoor kunnen kiezen om een extra stevige constructie te maken, extra brede staanders, en een vensterbank, zodat je een zitvensterbank creëert.

  • Kosten
    €49.46
  • stappen
    7

Stap 1

Meten is weten! Meet eerst met je rolmaat de hoogte, breedte en diepte van je radiator nauwkeurig op. Weet je deze maten? Dan weet je hoe groot de onderdelen van je ombouw moeten worden. Je kunt kiezen om de ombouw te plaatsen onder een bestaande vensterbank. Je kunt ook een nieuwe vensterbank plaatsen op de ombouw. De radiator moet voldoende warmte kwijt kunnen en daarom moet er aan de boven- en onderzijde van de ombouw een opening zijn van minimaal 3 cm. Ook tussen paneel en radiator moet er een ruimte van 3 cm overblijven. Het basispakket heeft een afmeting van 220 x 95 cm en kun je inkorten. Wanneer je radiator breder is, kun je het uitbreiden met een aanbouwpakket.

Stap 2 | Bepalen aantal panelen

Bepaal hoeveel panelen je in de hoogte nodig hebt en verdeel de staanders over de totale breedte. Zaag de panelen in de breedte op de juiste maat evenals de staanders. Hou daarbij rekening met de 3 cm ruimte die nodig is voor het kwijt kunnen van de warmte van de radiator.

Stap 3 | Gronden

Alle onderdelen zijn gegrond. Zet de gezaagde delen 2 keer in de grondverf, zo bescherm je het MDF tegen het intrekken van vocht en de werking van het MDF wordt verminderd.

Stap 4 | Monteren

Monteer de panelen op de achterkant van de staanders. Omdat je natuurlijk geen schroeven in het zicht wilt, kun je de onderdelen het beste aan de achterkant vastschroeven. Wel eerst even voorboren natuurlijk! Voor de delen die in het zicht zijn, gebruik je houtlijm.

Stap 5 | Maat bepalen

Bepaal nu de maat van de zijpanelen. Hou rekening met de 3 cm ruimte tussen de radiator en de bekleding. Zaag de zijpanelen op maat en zet de afgezaagde delen in de grondverf. Bevestig nu de zijpanelen aan de staanders.

Stap 6 | Verven

Schuur de ombouw en verf deze in de gewenste kleur.

Stap 7 | Bevestigen en afwerken

Bevestig de radiatorombouw aan de muur. Vervolgens moet in dit geval nog een afdeklat geplaatst worden. Bij een zitvensterbank zal deze stap natuurlijk iets anders zijn. Helaas heb je bij een radiator nu eenmaal te maken met verwarmingsbuizen. Daarom gaat je afdeklat helaas niet passen als je daar geen rekening mee houdt. Met behulp van een profielmal kun je precies aftekenen wat je precies weg moet halen met de decoupeerzaag. Daardoor zal ook deze afdeklat precies passen. Spuit wat houtlijm op de lat en plaats de afdeklat in zijn geheel of in delen op de rest van de ombouw. Laat de ombouw vervolgens drogen. Eventueel nog aflakken in een kleur naar keuze! De ombouw is vervolgens klaar! Geniet ervan.