Inklapbare tafel maken

  • Tijd
    3 minuten
  • Totaal aantal stappen
    6

Stap 1

Wil je een vierkante statafel maken die gemakkelijk op te bergen is? Volg dan de stappen hieronder en maak gemakkelijk je eigen statafel! Foto 2 geeft de zaaglijst aan. Hieronder zie je welke materialen je nodig hebt: - 2 steigerplanken 190x30mm 250cm - 5 steigerplank balken 62x20mm 250cm - 2 M10 bouten 80mm - 6 sluitringen M10 - 2 moeren M10 - Schroeven

Stap 2

We beginnen met het blad. De lengte van het blad is even lang als dat vier steigerplanken breed zijn. Het vierkante frame zal het blad verbinden. In foto 4 zie je dat we een boormal gebruiken wordt om een schroefloze finish aan het tafelblad te geven. Wil je de boormal niet gebruiken, kan je natuurlijk ook de verbindingen van buiten af schroeven. Denk er dan wel aan om even met een boortje 4mm voor te boren om het splijten van het hout tegen te gaan.

Stap 3

Het frame is nu voorbereid en klaar om aan het blad vastgeschroefd te worden.

Stap 4

Boor een gat van 10mm in het midden van de poten voor het scharnierpunt van het onderstel. Zaag van de vier poten de hoekjes van 30 graden zodat later de poten vlak op de vloer staan.

Stap 5

Klem de twee kruizen zo vast aan het frame van het bovenblad als op foto 1 en denk er aan om met hulplatjes het zo uit te vullen dat er een speling blijft bestaan tussen de poten en het frame. Door nu de vier dwarsbalken te plaatsen krijg je een soort klapschraag. Het onderstel is klaar.

Stap 6

Door aan de binnenzijde van het bovenblad twee hulpnokjes te plaatsen, kan het onderstel maar op een manier op het bovenblad zitten en zal deze dus altijd met een kleine speling stabiel staan. Succes met maken! Heb je nog vragen? Plaats dan hieronder je comment.