Een pergola bouwen in 9 stappen

  • stappen
    9

Stap 1

Voor wat meer sfeer in de tuin is een pergola ideaal. Ook zorgt het voor redelijk wat schaduw in de hete zomerdagen. Een pergola is gelukkig vrij makkelijk te plaatsen met de 9 stappen die hieronder zijn gegeven. De pergola heeft een breedte van 3,5 meter een een diepte van 3 meter. De palen zijn 100mm x 100mm en de pergola zal een hoogte hebben van +/- 2,3 meter. (4X) De 2 balken die alle overige balken dragen zijn 250 x 50 mm (lengte van 4,1 meter). (2X) De middelste laag aan balken zijn 150 x 50mm (lengte van 3,6 meter). (8X) De bovenste laag aan balken zijn 50 x 50mm (lengte van 3,6 meter). (10X) Markeer de plekken waar de palen komen te staan. Gebruik een touw om de afmetingen te plaatsen. Kijk of de afstanden diagonaal even lang zijn. Zo kan je zien of de geplaatste markeringen precies de rechthoek vormen die jij wilt hebben.

Stap 2

Graaf een gat dat ongeveer 40cm diep is. Plaats een tegel of wat stenen zodat de balken daar op kunnen staan. De paal moet 3 meter zijn zodat er een gedeelte de grond in kan. Als de balk te lang is, dan zagen we die later bij. Zorg ervoor dat de palen recht komen te staan. Gebruik een waterpas om dit te controleren.

Stap 3

Voeg cement toe en roer het cement zodat er geen luchtbellen ontstaan. Stabiliseer de planken met 2 diagonale planken. Laat de palen 24 uur staan. Je kan in de tussentijd aan de slag gaan met het zagen van de balken.

Stap 4

Meet de palen (na 24 uur) en arceer de balken. Arceer eerst de 2 metergrens. Arceer vervolgens de ruimte die gezaagd moet worden voor de 2 balken.

Stap 5

Zaag de palen zodat ze een lengte hebben van 2 meter. Zaag vervolgens de ruimte voor de balken.

Stap 6

De balken hebben een lengte van 4,1 meter. Het gedeelte wat uitsteekt (300mm) kan je diagonaal of in de vorm van een cirkel zagen voor een verfijnde look. Plaats de balken op de palen en boor een gat door de balken en paal. Plaats en bevestig de bout.

Stap 7

De tweede laag balken zullen een lengte hebben van 3,6 meter. Zaag hier ook de uiteinden voor een een fraaie look. Plaats de 8 balken en bevestig ze allemaal met 2 nagels. Sla ze diagonaal in aan beide kanten.

Stap 8

De bovenste laag aan planken hebben ook een lengte van 3,6 meter. Plaats de balken evenredig en gebruik nagels om alle 10 balken aan de middelste laag te bevestigen.

Stap 9

Vul de gaten rondom de palen met aarde en plant plantjes of gras. Je kan ervoor kiezen om de pergola te verven of te lakken. Een natuurlijke houtkleur is zo slecht nog niet ;) (http://www.mitre10.co.nz/)

Nog tips nodig voor bouwen of verbouwen? Wij verzamelden alles op 1 plaats!